Kód pojišťovny

Celulitidou trpí až 90 procent žen

Ilustrační obrázek

Přestože celulitida je spíše kosmetická vada než nemoc, její výskyt je obvykle známkou nahromadění škodlivin v těle. Zázračné krémy vám nepomohou - celulitidu je třeba chápat v souvislosti s celým tělem a napravovat ji zevnitř. Proti celulitidě bohužel neexistuje žádný zázračný recept, není dokonce ani jasné, proč a jak vzniká. Vždy se vědělo, že určitý podíl na vzniku a projevech celulitidy mají i přirozeně vytvářené ženské hormony. Nyní bylo ale zjištěno, že ke všemu se přidává i působení do těla uměle vpravených ženských hormonů - prostřednictvím antikoncepce nebo hormonů, které se do našeho těla dostávají potravou.

Celulitida postihuje podkožní vrstvu těsně pod kůží, kde se nacházejí tukové buňky. Ženy mají tuto vrstvu tukových buněk tlustší a pojivovou tkáň naopak tenčí než muži. Jak žena stárne, pojivová tkáň ve škáře a v podkožní vrstvě se ještě více ztenčuje a ztrácí svou pružnost. Když vědci zkoumali celulitidní kůži pod mikroskopem, zjistili, že jsou v ní tukové buňky vyboulené do škáry, tak vznikají charakteristické dolíčky - pojivová tkáň je v těchto místech nepravidelná a porušená. U žen navíc s věkem ochabuje i lymfatický systém, který svádí tekutiny z celého těla. Muži trpí celulitidou jen výjimečně, protože mají tenčí tukovou vrstvu a pevnější pojivovou tkáň.

Nejdůležitější je uvědomit si, že celulitida je důsledek několika faktorů: zpomaleného toku lymfy v těle, nedostatečné cirkulace krve, zbytnění tukové složky kůže, zbytnění vazivové části kůže, k čemuž se přidávají genetické dispozice, hormonální funkce, způsob stravování a také otázka množství pohybu.

Hormonální soustava je řízena hypofýzou (podvěsek mozkový), která dále ovlivňuje činnost všech žláz s vnitřní sekrecí a mnoha dalších orgánů. Hormonální hladina žen je velice pohyblivá a v každém okamžiku ovlivňuje mnoho tělesných funkcí - tedy i kůži. Proto je velmi důležité, aby měla žena fungující hormonální systém. Jeho disharmonii je obtížné napravit.

Lymfatický systém

Lymfatický systém je rozsáhlé cévní řečiště napojené na všechny buňky v těle fungující jako odpadní systém. Tekutina z mezibuněčného prostoru je odváděna mízními cévami a čistí se v orgánech mízních uzlin v podpaží, tříslech, krku atd. Mezibuněčná tekutina  vtéká do lymfatického řečiště a proudí jeho cévami jen díky pohybu. Stěny lymfatických cév jsou s okolními tkáněmi spojeny kolagenovými a elastinovými vlákny, aby se při tělesném pohybu mohly smršťovat a zase roztahovat. Propadlý kolagen a elastin proto snižují i průchodnost lymfatického systému, který má na rozvoj celulitidy přímý vliv.

Je-li tělo zahlceno chemickými jedy, průtok lymfy se zpomaluje, v krajních případech téměř zastavuje. Výměna živin, odpadních produktů a ostatních látek mezi buňkami závisí na správné, selektivní propustnosti buněčných stěn a dostatečném průtoku krve a mízy. Pokud je metabolismus zpomalený nebo přetížený (vlivem špatné stravy nebo nedostatku pohybu) tyto procesy nefungují, jak by měly. Výsledkem je nahromadění toxinů v mezibuněčném prostoru. Část odpadních látek se pokusí převzít další systémy - střeva, ledviny a potní žlázy. Bohužel, nemohou zachránit vše. Ve tkáních tak uvíznou odpadní látky, které tam neměly nikdy skončit. V kůži vznikají záněty, ložiska budoucích zdravotních problémů. Tělo se snaží bránit. Proto vzniklá zánětlivá ložiska zapouzdří a to postupem času vede ke zbytnění kožní tkáně a vzniku dolíčků. Ženy s těžko odstranitelnou celulitidou mívají také často potíže se zácpou - což je další projev hromadění škodlivin v těle a špatného vylučování odpadů.

Jedinou cestou, kterou může být odpad z těla odstraněn, je jeho odvod pomocí lymfy a tělních tekutin. Jejich cirkulaci podpoříme např. pravidelnou očistou těla (ideální je jarní a podzimní očistná kúra) a v průběhu roku pak zdravou stravou, pitným režimem a přiměřeným pohybem.

Lymfatickou masáž je možné provádět i doma. Masáž provádíme na rukou a nohou tak, že přiložíme spodní, měkkou část dlaně na vnitřní stranu končetiny a velice mírným tlakem rukou pomalu kroužíme. Vždy směrem nahoru a vždy po směru hodinových ručiček. Masáž se nesmí provádět silou ani příliš dlouho. Co by se mohlo stát? Masáží uvolníme obrovské množství odpadních látek, které se tlačí k uzlinám, které pak mohou pod tak velkým náporem i viditelně naběhnout. Naše tělo potřebuje čas, aby se dokázalo všech vyplavených toxinů přirozeně zbavit. Proto s domácími masážemi začínejte jemně. Masáž je nutné provádět na mastném základě - tedy olejem či masážními emulzemi. Běžné krémy a gely proti celulitidě většinou pouze krátkodobě vypínají pokožku, či ji naopak nechávají bobtnat, což vede k okamžitému vizuálnímu zlepšení kůže a pocitu, že se „něco děje". Tento efekt je krátkodobý a celulitidu nijak neovlivňuje.

Rozproudit lymfu pomáhá i kartáčování. Pořiďte si tvrdší přírodní kartáč, nejlépe s dlouhým držadlem. Kartáčujte se nasucho po celém těle. Tam, kde je kůže jemnější (na břichu, na krku, na prsou), raději moc netlačte. Přejíždějte nejprve po nohách odzdola nahoru, pak kartáčujte paže směrem k hrudi a nakonec prokrvte záda. Dělejte to tak každý den před ranní sprchou.

Boj s nadváhou

Celulitida není jen o ukládání tuku. Trpí jí i štíhlí lidé. Souvislost mezi podkožním tukem a celulitidou je v tom, že zvětšující se tukové buňky tlačí na pojivovou tkáň, která je obklopuje a odděluje, a kůže je proto méně vláčná a napjatá. Lidé s nadváhou mívají navíc zpomalený metabolismus. Důležitá v boji proti celulitidě je také pojivová tkáň, kterou je třeba udržovat silnou, aby kůže nepovolila ani v případě, že tuková vrstva zesílí. Řešit nadváhu či celulitidu jen dietou je ten nejhorší možný způsob - tukové buňky nemizí, ale pouze se „scvrkávají", čímž ještě více podporují plastické změny na kůži.

Pokud jde o hubnutí, ideální hmotnosti se nejvíc přiblížíte, když se budete zdravě stravovat a s pomocí lékaře zharmonizujete i ostatní tělesné funkce.

Cvičte. Nejvhodnější jsou pohybové aktivity s plynulými vláčnými pohyby (chůze, plavání, rekreační cyklistika). Ideální je cvičení ve vodě. Nepřepínejte se. Necvičte příliš intenzivně, ale raději déle (výrazné prokrvení a pocení zatěžuje lymfatický oběh). Sporty, kde jsou časté změny a dopady (squash, tenis), nejsou nejvhodnější. Účinná jsou naopak izometrická cvičení (stahování a povolování svalů). Cvičení je důležité, protože podporuje proudění lymfy a krve. Dobře fungující krevní oběh zajišťuje přísun kyslíku a živin buňkám, které pak správně fungují a vylučují odpadní látky. Pokud se tedy rozhodnete hubnout, snižujte hmotnost pomalu, aby na vás kůže nevisela. To se týká především starších žen, jejichž pojivová tkáň už začala slábnout vlivem hormonálních změn.

Vhodná strava

Vyhýbejte se všem rafinovaným, komerčně upravovaným potravinám, které většinou obsahují jen velmi málo živin a velké množství umělých aditiv a nasycených tuků. Lidé, kteří ji mohou strávit, mohou využít očistných schopností syrové zeleniny. Velký užitek můžete mít z potravin bohatých na živiny, které podporují pojivové tkáně. Těmi jsou potraviny bohaté na vitamin C - kiwi, brokolice, citrusy, rajčata, rybíz - a potraviny bohaté na bioflavonoidy - třešně, borůvky, ostružiny, pohanka. Šťáva z červené řepy pomáhá játrům štěpit uložené tuky. Denně jí vypijte 120 ml. Celer pomáhá odstranit přebytečnou tekutinu z těla. Jezte ho syrový nebo si připravujte čerstvý koktejl ze šťáv celeru, červené řepy a mrkve. Mořské řasy obsahují minerály, bílkoviny, vitaminy a jod. Tvrdí se, že vyhlazují pokožku a podporují vstřebávání tuků. Pro zmírnění projevů celulitidy jsou doporučovány i některé byliny, zvláště ty, které svými vlastnostmi posilují pojivové tkáně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.