Kód pojišťovny

Rakovina prostaty

Ilustrační obrázek

Jedno z nejzhoubnějších onemocnění u mužů lze včas rozpoznat jednoduchým krevním testem. Pokud se nádor odhalí včas, je šance na vyléčení vysoká. Většina zhoubných nádorů předstojné žlázy není agresivní, vyvíjí se tedy pomalu a o to je pravděpodobnost uzdravení vyšší.

Nejčastější poruchou prostaty neboli předstojné žlázy je její zvětšování. Toto bytnění je nezhoubné, nicméně i s ním je vhodné obrátit se na lékaře. Tím spíš, že příznaky zbytnělé prostaty jsou velmi podobné projevům zhoubného nádoru. Člověk s rakovinou mívá paradoxně tyto příznaky slabší. Po padesátce, ale zejména v seniorském věku, prostata pomalu narůstá a stále více stlačuje močovou trubici a překáží při vyprazdňování močového měchýře. S prostatickými těžkostmi se obvykle spojují i sexuální problémy, protože se na nich podílí věk a hormonální změny. Mnoho mužů je přesvědčeno, že tyto problémy jsou jen výsledkem stárnutí, nikoliv onemocnění, které je třeba léčit. Jsou však na omylu.

Jaké jsou příznaky zbytnění prostaty, odborně zvané benigní prostatická hyperplazie? Častější nucení močit včetně případů, kdy člověka v noci budí ze spánku, dlouhé močení nebo přerušovaný proud moči, případně obtížný začátek močení. Dále jde o odkapávání na konci močení a nechtěný únik moči.

Karcinom prostaty je třetím nejčastějším druhem rakoviny, na který umírají čeští muži. Problém je v tom, že rané stadium se neprojevuje skoro žádnými příznaky. Protože rakovinný nádor roste z okraje prostaty ven, někdy se dokonce neprojeví žádnými pozorovatelnými příznaky. Prvním znamením, že se něco děje, je pak porucha erekce, bolest při ejakulaci nebo příměs krve v ejakulátu. Jedinou stoprocentní prevencí je každoroční prohlídka a test PSA. PSA (specifický prostatický antigen) je látka produkovaná prostatou, která se dostává i do krve a je vlastně enzymem, který způsobuje rozpustnost ejakulátu. Látka PSA se může zvýšit z různých důvodů, ale indikuje i karcinom prostaty a díky tomu můžeme nádor odhalit včas. Test slouží na včasné zachycení rakoviny v prvním stadiu u mužů, kteří nemají žádné problémy. Zvýšené hladiny PSA samy o sobě ještě nemusí znamenat diagnózu karcinomu, tu je ještě třeba potvrdit biopsií prostaty.

Od padesáti let by muži měli každý rok chodit na preventivní vyšetření k urologovi. Prevenci by neměli podceňovat především lidé, v jejichž příbuzenstvu se rakovina prostaty objevila. Přitom pokud rakovinu měl bratr, je riziko vyšší, než pokud ji prodělal otec. U mužů s rodinnou anamnézou karcinomu prostaty se doporučuje sledování už ve 40 letech.

Dalšími rizikovými faktory jsou kuřáctví, obezita a špatná odolnost vůči stresům. U obézních mužů se onemocnění hůře zjišťuje. Obézní lidé mají hladinu PSA velmi nízkou a někdy se nepodaří antigen vůbec objevit, přestože testovaný muž rakovinu prostaty už má. Podle studií amerických vědců může silná nadváha včasné odhalení nádoru zcela zhatit. Fakt, že rakovina prostaty je častěji diagnostikována štíhlým mužům, tedy neznamená, že by byli ohroženější. Naopak, mají mnohem větší šanci se díky včasné léčbě uzdravit.

Významným rizikovým faktorem se podle nedávných výzkumů ukazuje vysoká sexuální aktivita (včetně masturbace), a to především v mladším věku. O něco vyšší riziko je přitom u promiskuitních mužů, nejdůležitější je však v tomto případě hladina sexuálních hormonů. S rizikovým mužským pohlavním hormonem testosteronem zřejmě souvisí, že karcinom prostaty je nejčastější u černé rasy, u bílé je střední a nejméně rakoviny předstojné žlázy se vyskytuje u Japonců.

Na vznik nádorového onemocnění má vliv i práce v prostředí s radioaktivními látkami nebo dlouhodobé působení některých chemických látek a těžkých kovů (rtuť, kadmium).

Důležitou roli hraje dieta a životní styl např. v souvislosti se správnou hladinou vitaminu D a vápníku, vysokým obsahem živočišného tuku a patří sem také narušení genetické informace tzv. volnými radikály. Vhodné je omezit červené maso, mléčné produkty, hydrogenované a konzervované potraviny a jíst více ovoce a zeleniny, vlákniny, těstoviny, rýži a luštěniny. Přirozené množství tuků pro 70kg muže by mělo být asi 44 g na den, což jeden tučný oběd zdaleka převyšuje. Bylo prokázáno, že některé látky přijímané v potravě mohou dokonce napomoci restaurovat narušený enzym GST, který je důležitý při likvidaci volných radikálů.

A když je diagnóza karcinomu prostaty pozitivní?

Je důležité s největší přesností zjistit stadium nádoru, jeho velikost, zda překročil kapsulu nebo už postihl lymfatické uzliny. Je-li nádor v prvním stadiu, lékař a pacient zvažují, bude-li výhodnější operace nebo ozařování.

Radioterapie je lepší alternativou pro starší muže v horším zdravotním stavu, pro které by operace představovala nepřiměřené riziko. Cílem je zlikvidovat nádor úplně a to moderní metody ozařování dnes umožňují.

Operační řešení, které je reprezentováno radikální prostatektomií a poskytuje největší šanci na kompletní eliminaci nádoru, který je ještě vyléčitelný. Jde o těžký zákrok, pacient musí být připraven  na to, že bude mít úplnou poruchu erekce. Existují však už moderní léky, které mu někdy dokáží erekci vrátit v plném rozsahu. Po operaci dochází ke ztrátě erekce u různého počtu mužů v závislosti na operační technice, pokročilosti nádoru a stavu erekce před operací. Primární je ovšem vždy onkologické hledisko a snaha o kompletní odstranění prostaty s nádorem.

Unikátní novinkou je pak brachyterapie, léčba radioaktivními zrny. Pacientům se při této metodě do postižených míst jednorázově zavádí několik mikroskopických radioaktivních zrn, která nádor ozáří zevnitř a zničí. Nová metoda je velmi perspektivní, je však vhodná asi jen pro pět procent pacientů, kteří přijdou v raném stadiu karcinomu.

Rakovinou prostaty mohou onemocnět i muži po operaci prostaty, neboť při chirurgickém zásahu provedeném kvůli nezhoubnému zvětšení se ponechává část tkáně v těle pacienta.
Všímejte si varovných příznaků a objednejte se na preventivní prohlídku u urologa. Není moudré spoléhat na různé volně prodejné preparáty. Mohou sice vaše potíže částečně zmírnit, ale nedovedou je odstranit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.