Kód pojišťovny

Akupresura

Ilustrační obrázek

Akupresura, správněji manupresura, je metoda spočívající v mačkání akupunkturních bodů. V podstatě se jedná o starou čínskou metodu, zdokonalovanou zejména v Japonsku. Akupresura je pravděpodobně starší než akupunktura.Všichni tuto formu léčení instinktivně užíváme, když si mneme rukama čelo, abychom zmírnili bolest hlavy. Masáž je vrozená dovednost, ale tradiční orientální medicína, praktikovaná více než 3000 let v Číně a Japonsku, rozvinula tuto dovednost v léčebné umění, využívající systém zvláštních masážních bodů.

Místo vpichování jehel používají léčitelé silného tlaku palci nebo konečky prstů v místě akupresurních bodů, což přináší úlevu od bolesti. Jde o mírné masírování dotyčného místa, a to ve směru hodinových ručiček. Občas se na kritické body také lehce poklepává. K tomu se obvykle používají ukazováček a prostředník. Vyvíjený tlak by měl odpovídat váze asi 4,5 kg, u malých dětí samozřejmě méně. Masáž musí probíhat ve směru toku energie meridiány. Tlak, kterým působíte, by měl vyvolávat jisté nepohodlí, ale ne bolest. Citlivost brzy pomine. Zcela jistě se vyhněte jakémukoli bolestivému tlaku na tvář, břicho či klouby. Dotyčné body se nezřídka označují kombinací písmen a čísel a nacházejí se většinou na takzvaných drahách života, jimiž se podle tradiční čínské medicíny přenáší energie a krev. V podstatě jde o tok energie v těle. Číňané tuto energii nazývají čchi. Protéká zmíněnými tělesnými dráhami, spojujícími vnitřní orgány s vnějšími částmi těla. Na těchto hlavních a vedlejších tělesných drahách leží několik set bodů, které řídí či ovlivňují tělesné funkce. Tlakem na určitý bod je možné uvolnit nahromaděnou energii, která způsobuje konkrétní potíže.

Největším problémem bude schopnost najít příslušný akupunkturní bod za předpokladu dostatečných znalostí anatomie. A zde je právě potíž správného provádění akupresury. Najít bod zejména v některých složitých místech těla, jakými jsou například klouby, úpony svalů apod., je problém pro řadu lidí provádějících akupresuru na profesionální úrovni. Jen málo jedinců dovede najít bod dotekem prstů. Taktéž hledání pomocí elektrických přístrojů nezaručuje spolehlivé nalezení těchto bodů. Provádění této metody vyžaduje dokonalé znalosti řady podmínek a do značné míry také určité vrozené schopnosti - jako nakonec u všech metod a postupů alternativní medicíny.

Chcete-li vyzkoušet léčebné síly akupresury na sobě samých, musíte si uvědomit následující zásady: při zánětech, zápalech, infekčních onemocněních, čerstvých zraněních a chorobách cévního systému by se tato metoda neměla provádět.

Akupresura může pouze zmírnit příznaky a musí se jí používat společně s jinými léčebnými postupy, např. s naturopatií. Léčitelé tvrdí, že úspěšně zmírňuje mnoho potíží včetně alergie, artritidy, astmatu, bolestí zad, oběhových potíží, nespavosti, migrény a napětí. Některé bolestivé příznaky jsou varovnými signály vážných nemocí, proto se vždy poraďte s lékařem, pokud hodláte akupresuru používat na cokoli jiného než běžné potíže, které byste doma snadno zvládli.

Bolesti hlavy

Akupresuru lze bezpečně použít při domácím ošetření běžných potíží, jakými jsou bolesti hlavy a nevolnost. Občas ale může přivodit menší zhoršení stavu - jsou-li akupresurní body příliš stimulovány. I když můžete použít akupresuru sami na sobě, je lepší, aby vás masírovala jiná osoba.

Masáž očí je vhodná zvláště pro ty, kteří sedí při práci celé dny před monitorem. V čínských školách se oční masáž provádí stále a pravidelně. K tomu, abyste předcházeli slábnutí zraku, byste měli vždy čtyřikrát mírně masírovat následující body: bod B2, který se nachází přesně v malé prohlubni na počátku obočí, poblíž nosního kořene. Dále akupunkturní bod tai-jang na obou spáncích (obzvlášť snadno se dá tento bod najít při bolestech hlavy, protože pak je citlivý na tlak). Další oční bod G2 se nachází uprostřed dolního okraje očního důlku. Nakonec třikrát stiskněte bod G20, který najdete mezi týlními svalovými úpony.

Při bolestech hlavy, zubů, menstruačních bolestech a zácpě stlačujte pevně po dobu asi pěti minut bod 4 dráhy tlustého střeva mezi palcem a ukazovákem na kožní řase každé ruky. Tlak by měl směřovat k ukazováku. Stimulování tohoto bodu může přinést úlevu od většiny bolestí v obličeji.

Cestovní nevolnost - tato masáž je nesmírně účinná. Odpovídající bod najdete tak, sjedete-li od záhybu dlaně dva centimetry dolů. Na cévě, která zde vystupuje na povrch, na půli cesty mezi šlachami, směřujícími dolů, leží KS6, akupunkturní bod proti cestovnímu zvracení. Tento bod by se měl lehce tisknout asi třicet sekund.

Při krvácení z nosu lze aktivovat tři akupresurní body. Jednak je to vyčnívající část týlní kosti. Jako velmi účinný se jeví bod D14. Můžete ho najít v průsečíku myšleného prodloužení ukazováčku s prodloužením roztaženého palce. Na tomto místě se dá také poznat, co čínská medicína rozumí pod plností a prázdnotou akupresurního bodu. Pokud stisknete nějaké měkké místo a ono vás nebolí, panuje tam „prázdno". Je-li oproti tomu pokožka napnutá, narazí tlakový prst na ztvrdlinu, která při doteku trochu bolí - hovoří se o „plnosti".

Trpíte-li poruchami spánku, pomůže vám masáž bodu H7. Leží na srdeční dráze života, konkrétně na průsečíku myšleného prodloužení „hráškové" kosti (zápěstní kosti na malíkové straně dlaně) s hlavní linií dlaně. Tento bod se lehce masíruje nehtem vpravo i vlevo vždy třicet vteřin.

Akupresurní masáž můžete sami na sobě opakovat tak často, jak je potřeba. Pro náhlé, bolestivé stavy obvykle stačí dvě nebo tři ošetření každou hodinu. Dlouhotrvající bolesti mohou vyžadovat až dvacet ošetření, dvakrát nebo třikrát týdně, s prodlužujícími se intervaly, dochází-li ke zlepšení stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.