Kód pojišťovny

Hlídejte si příjem soli

Ilustrační obrázek

Bez soli se neobejdeme. Sůl (respektive chlorid sodný - NaCl) je látka nezbytně nutná pro zdraví člověka, protože udržuje vyrovnanou hladinu vody v těle a hraje rozhodující roli v krevním oběhu. Pro správné fungování našeho těla je důležitá rovnováha mnoha iontů, dodávaných organismu formou nejrůznějších solí. A sodík spolu s draslíkem jsou nejdůležitějšími z nich. Jsou nezbytné pro správnou funkci svalů, činnost srdce i pro přenos nervových vzruchů a udržení tělesných tekutin v rovnováze. Protože sůl je hygroskopická (váže na sebe vodu), je každá molekula soli v těle doprovázena větším počtem molekul vody. Když ledviny, které regulují množství soli v těle, vyloučí příliš mnoho soli močí, ztratí tím tělo i velké množství vody. Tím se sníží množství krve cirkulující tělem a následkem je, že srdce musí pracovat mnohem intenzivněji, aby rozvedlo krev do celého těla. Zajímavé je, že slanost našich tělních tekutin podle vědců odpovídá slanosti pravěkého oceánu. Hladinu sodíku v krvi si tělo velmi přísně hlídá, o to se starají právě ledviny. Pokud je jeho množství nízké, začnou ho ukládat, když je ho naopak v těle přebytek, vyloučíme ho v moči. Pokud jeho množství v organismu stoupne natolik, že ho ledviny nestíhají regulovat, začne se hromadit v krvi. Protože sodík zadržuje tekutiny, vzrůstá objem krve a tím pádem se zvyšuje krevní tlak. S tím pak roste riziko celé řady chorob - selhání srdce, cirhóza, onemocnění ledvin.

Nadmíra soli nám škodí. Příliš velký příjem sodíku významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku i srdečních a cévních chorob. Lékaři dnes už nadměrný přísun sodíku viní i z tvorby ledvinových kamenů, oslabení kostí nebo rakoviny žaludku.

Lékaři někdy doporučují sůl jako emetikum (dávidlo - na vyvolání zvracení). V tom případě se prodává rozpuštěná v teplé vodě formou slaného roztoku. Sůl má rovněž čisticí a antiseptické účinky. Sůl ve formě tablet se používá i k léčení nedostatku soli v oblastech s horkým podnebím, protože prostřednictvím potních žláz se z těla odstraní velké množství soli a vody. Teplé solné roztoky se používají jako kloktadla při bolestech v krku a aftech.

Lidský organismus se během své evoluce adaptoval na potřebu menší než jeden gram soli denně! Podle vědců je pro většinu lidí neškodná maximální dávka 6 gramů soli, tedy přibližně dvě čajové lžičky. Dnešní Češi ale přijímají v průměru 15 gramů soli denně.

Odborníci na výživu zpravidla doporučují příjem maximálně pět gramů soli na den. Lidé držící neslanou dietu musí příjem solí omezit na minimum a řídit se přitom radami lékaře nebo dietologa. Sůl se v přirozené formě nachází v mnoha potravinách (v některých případech tak můžeme získat až sedmdesát procent denního příjmu) a mnohem více jí přidáváme během přípravy jídel. Sůl je totiž skrytá  téměř ve všem, co zkonzumujeme, i tam, kde bychom ji nečekali. Mnoho potravin má vysoký, někdy až zdraví nebezpečný obsah soli: například uzené maso obsahuje velké množství soli, stejně jako kupované dresinky a instantní polévky a omáčky. Ty obsahují ještě navíc glutasol, což je sodná sůl kyseliny glutamové, používané k dochucování pokrmů.

Lékaři tvrdí, že lidé zvyklí hodně solit, ve skutečnosti ztrácejí chuť. Povzbuzující je, že chutě se dají přeprogramovat už za pár týdnů. Vědci z lékařské fakulty v Saint Louis nechali na čtyři týdny lidem s vysokým tlakem v jídelníčku jen minimum soli. Pacienti se přizpůsobili tak, že jim po čase velmi slané potraviny úplně přestaly chutnat. Pro začátek můžete své chuťové buňky ošidit nějakou dietní solí, tedy směsí obsahující kuchyňskou sůl NaCl, spolu s chloridem draselným KCl.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.