Kód pojišťovny

Dopřejte si víno

Ilustrační obrázek

K obrození vína jako zdraví prospěšného nápoje došlo asi v polovině 20. století, kdy vědci prokázali, že víno obsahuje vitaminy B-komplexu, vitamin C a také řadu minerálních látek potřebných pro lidský život. O něco později se objevily první hypotézy o pozitivním vlivu vína na kardiovaskulární systém, které byly krátce na to potvrzeny.

Nevíme zcela přesně, kdy a kde se začalo víno vyrábět, ale předpokládá se, že počátky sahají přibližně do období okolo 10 tisíc let př.n.l., do oblasti současné Gruzie a Arménie. Již staré lékařství si uvědomovalo příznivé účinky vína na zdraví. V lékařství se víno začalo používat nejprve spolu s náboženskými obřady, později se osamostatnilo a užívalo se k ošetření ran, na snížení horečky, jako anestetikum a diuretikum. Hrálo také významnou úlohu v prevenci střevních infekcí a jako příspěvek k výživě. Egypťané konzumovali révu už před šesti tisíci lety a už více než před třemi tisíci lety znali víno a používali je k léčení. Nebyli však jediní. Plody vinné révy a nápoj z ní velebili i staří Sumerové a Babyloňané.

I naši předkové využívali léčivých účinků vína. Listy vinné révy užívali k zástavě krvácení, na kožní záněty a bolesti vyvolané hemeroidy. Nezralé hrozny pak k léčení neštovic, cholery, oční infekce, nemoci jater a ledvin.

Kdy je alkoholu mnoho?

Alkoholické nápoje nejsou čistým alkoholem a liší se podle množství i podle typu alkoholu, který obsahují. Například vína obsahují v průměru 10 gramů alkoholu na 100 ml, pivo obsahuje tři gramy alkoholu na 100 ml, obohacená vína  typu sherry nebo madeira obsahují patnáct gramů na 100 ml a tvrdý alkohol pak 30 gramů na 100 ml. Tělo alkohol tráví a přeměňuje ho na energii tak, že z jednoho gramu alkoholu je asi 15 kilokalorií.

Spotřeba alkoholu u bezproblémového pití se podle světové literatury pohybuje mezi 21 a 57 g alkoholu denně pro muže a 10 a 40 g pro ženy. Současné názory se ustálily na tom že muži by měli vypít každý den přibližně 20 až 40 g alkoholu, nejlépe ve formě vína, tj. přibližně 2 až 4 dcl. Ženy si mohou dopřát 20 až 30 g na den.

Ženy mají ve srovnání s muži sníženou aktivitu alkohol-dehydrogenázy, enzymu, který rozkládá alkohol, na pouhých 20-30 % aktivity u mužů. Žena, který vypije naprosto stejné množství alkoholu jako muž, má tedy vyšší hladinu alkoholu v krvi, který tam také přetrvává delší dobu než u muže. Odstraňování alkoholu z těla navíc zpomaluje užívání perorální antikoncepce.

To, jak dlouho a v jaké intenzitě se účinky alkoholu projevují, se u jednotlivých lidí liší a závisí z velké míry na jejich zkušenostech s pitím alkoholu a tělesné hmotnosti. Co je příčinou různé tolerance jednotlivých osob k alkoholu, dosud není přesně známo. Vliv má i psychická kondice a duševní pohoda, stejně tak strava a časová souvislost mezi jídlem a pitím. Tolerance k alkoholu se nemění při změně nadmořské výšky, v níž se alkohol konzumuje, proto se v horách ani v letadle neopíjíme častěji.

Ke škodlivým vlivům alkoholu na tělo patří poškození a cirhóza jater. Játra se totiž přímo podílejí na odstraňování alkoholu z těla. Jde o velice pomalý proces - odstranit asi tak 30 gramů alkoholu z krve může trvat průměrně čtyři až pět hodin. Občas se tvrdí, že pití kávy a v ní obsaženého kofeinu tento proces střízlivění dokáže urychlit. Ani kofein, ani žádná jiná látka to však neumějí, možná s výjimkou fruktózy, s níž by se možná dalo dosáhnout vystřízlivění rychleji. Dokonce ani cvičení a fyzická aktivita nedokáže střízlivění urychlit.

U dlouhodobých konzumentů alkoholu nacházíme v mozku, obdobně jako u plodu v těhotenství, úbytek buněk, zejména bílé mozkové kůry čelního laloku v mozečku. Ženy jsou k poškození mozku více vnímavé než muži. V poslední době byl objeven gen, který může vyvolat závislost na alkoholu, ale také na jiných drogách - genetickou analýzou  můžeme rozpoznat, zda nemáme náchylnost získat patologický návyk na alkohol. Alkohol vede k menšímu zadržování vody v těle, než je obvyklé, protože blokuje antidiuretický hormon, který udržuje dostatek vody v těle a dostatečnou hydrataci. Proto močení po pití alkoholu stoupá, je častější.

Víno a zdraví

Víno obsahuje kromě alkoholu desítky flavonoidů. Flavonoidy jsou velice cenné antioxidanty, které potlačují usazování a vznik sraženin v cévách a podílejí se i na odbourávání cholesterolu. Flavonoidy obsažené ve víně pomáhají chránit plicní tkáň. Pozitivní účinky vína se podepisují rovněž na zvýšení objemové kapacity plic, krevního oběhu a posílení imunitního systému. Třísloviny obsažené ve víně povzbuzují trávení, napravují poškození sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

V současné době již neexistují pochybnosti o příznivém účinku alkoholu. Bylo publikováno několik stovek prací o pití alkoholu jako takového a jeho vlivu na zdravotní stav, které vesměs dokládají, že mírná konzumace alkoholu skutečně snižuje riziko vzniku srdečního infarktu a riziko vzniku mozkové mrtvice. Provedené studie konstatují, že pití prospívá také starším lidem, pokud si dávají 1-2 skleničky denně - zlepší se tím jejich zdraví.

Přiměřená spotřeba vína je spojována s nižším rizikem stárnutí oční sítnice. Sklenice vína za den může pomoci chránit před nervovými chorobami. Látka resveratrol totiž pomáhá v mozku vytvářet enzym regenerující nervová poškození.

Víno má protisrážlivý účinek, který je způsoben tím, že v jednom litru vína je obsaženo 11-22 mg kyseliny acetylsalicylové a dále její metabolity, jimiž jsou kyselina 2,3-dihydroxybenzoová, v množství do 21-26 mg, a 22-29 mg kyseliny 2,5-dihydroxybenzoové. Větší množství těchto látek obsahuje červené víno, ale i v bílém je v jednom litru taková dávka, jež překračuje dávku doporučovanou k prevenci ischemické choroby srdeční.

V těhotenství na alkohol zapomeňte

Alkohol je nebezpečný pro vyvíjející se plod, protože snadno přechází přes biologické membrány a proniká do tkání. Vliv alkoholu na vyvíjející se mozek je mnohočetný - od usmrcování vyvíjejících se buněk až po ovlivnění funkce mozku. Může být sníženo IQ dítěte, narušena jeho schopnost počítat a číst. Hloubka a charakter postižení závisí na množství vypitého alkoholu, ve které fázi byl konzumován.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.