Kód pojišťovny

Kašel není nemoc

Ilustrační obrázek

Stejně jako rýma ani kašel není nemoc, ale jenom její příznak. Kašel většinou odezní během sedmi až deseti dnů. Trápí-li vás však déle než tři týdny, nebo když vykašláváte nazelenalé či krvavé hleny, jděte k lékaři. Jakýkoli kašel, který trvá déle než několik dnů, zhoršuje se, případně jej doprovází změna dýchání či bolesti, vyžaduje odborné posouzení lékaře. Ostré bolesti na hrudníku, zimnice a horečka vyšší než 38 stupňů Celsia trvající společně s kašlem déle než tři dny mohou být příznaky zápalu plic.

Kašel je jedním z nejčastějších problémů, které nás trápí v zimě. Přitom kašel sám není nemoc. Jde o obranný mechanismus, kterým se tělo snaží udržet průchodné dýchací cesty. Ty přivádějí do plic vzduch, ale také je chrání. Uvnitř dýchacích cest je totiž epitel, ve kterém jsou buňky produkující malé množství hlenu. V něm se zachycují cizorodé látky, jako například prach či mikrobi. Jakmile tedy vnikne do dýchacích cest nějaká bakterie, vir nebo jen kouř, brání se zvýšením produkce hlenu a jeho vykašláváním.

Správně zvolit léky

Jedním z nejčastějších druhů kašle je suchý a dráždivý kašel. Objevuje se v začátcích nachlazení a vyvolává jej zánět sliznice dolních cest dýchacích. Suchý kašel bývá také vyvolán cigaretovým kouřem, prachem, výpary nebo jiným podrážděním.

V lékárnách můžete bez předpisu koupit řadu léků, které vám uleví. Je však důležité vědět, zda potřebujete preparát usnadňující odkašlávání - mukolytikum či expaktorans, nebo naopak takový, který kašel tlumí - antitusikum.

Slabší kašel, zejména ten, který je způsoben nachlazením, většinou ustoupí sám od sebe. Někdy bez jakékoli léčby. Mnoho lékařů nepovažuje za užitečné kašel vždy tlumit, protože napomáhá odstranit z dýchacích cest škodlivé látky. Obecně se tak utlumování kašle doporučuje většinou jen tehdy, je-li pacient vyčerpán, nemůže spát nebo má jiné zdravotní potíže, které se úporným kašlem mohou zhoršovat. Pokud je ale kašel neúnosný a obtěžující, užívají se léky proti kašli zvané antitusika. Většina z nich tlumí kašlací reflex v centru pro kašel. Jde mnohdy o přípravky s obsahem kodeinu a jemu podobných látek. Užít léky na utlumení kašle se doporučuje zejména před spaním.

Mokrý neboli produktivní je takový kašel, při kterém se vykašlává větší množství hlenu. Mukolytika je lepší podávat v retardované formě jednou denně ráno. Pokud je užíváte třikrát denně, pak byste si poslední dávku neměli brát po 17. hodině.

V některých případech může být produktivní kašel příznakem onemocnění srdce, zejména pokud jej doprovází zhoršené dýchání nebo dušnost.

K dostání jsou i přípravky kombinované - usnadňující odkašlávání a zároveň kašel tlumí. Např. kapky Stoptussin, ze sirupů pak Thymomel. Mezi homeopatiky pak vyniká Stodal. Nikdy však neužívejte léky na tlumení současně s léky podporujícími kašel. Mohlo by dojít k hromadění většího množství hlenu v dýchacích cestách bez možnosti vykašlávání.

Bronchitida

Protivný kašel, který vás bolí až za hrudní kostí a při kterém nic nevykašláváte, spojený s teplotou a bolestí svalů patří k prvotním známkám akutního zánětu průdušek čili bronchitidy. Hned s prvními příznaky nemoci byste měli vlézt do postele a samozřejmě nekouřit! Suchý dráždivý kašel se po několika dnech změní v produktivní a začnete vykašlávat hlen. I když je bronchitický kašel velmi nepříjemný, jde o žádoucí proces, který je známkou toho, že zánět odchází z těla pryč. Při vhodné léčbě budete za jeden až tři týdny zdrávi.

Akutní zánět průdušek bývá nejčastěji vyvolán virovou a někdy bakteriální infekcí. Průdušky však mohou být podrážděny i chemickými výpary - a samozřejmě také kouřením. V ČR trpí chronickou bronchitidou téměř pětina lidí. K rizikovým faktorům patří i opakované infekce dýchacích cest či škodlivé pracovní prostředí. O chronické bronchitidě uvažujte jen tehdy, trvá-li váš kašel po dobu dvou let vždy alespoň tři měsíce. Vykašlávané sekrety jsou hlenovité až hlenovitě hnisavé. Léčba patří do rukou lékaře a není vůbec jednoduchá, protože změny na průduškách bývají nezvratné. Na dechové potíže pravděpodobně dostanete bronchodilatancia ve formě aerosolu, které roztahují průdušky. Objeví-li lékař při vyšetření i bakterie, které způsobily akutní zhoršení kašle, musíte je přeléčit antibiotiky.

Při jakémkoli kašli byste měli hodně pít, a to nejen kvůli hydrataci při teplotě. Tekutiny totiž ředí hlen a vykašlávání potom není tak bolestivé. Tekutiny by měly být teplé. Hodí se ovocná šťáva, voda nebo čaj. Naopak nápoje s kofeinem, které působí močopudně, byste při nemoci kvůli ztrátě tekutin pít vůbec neměli.

Kašel u dětí

Příčiny kašle u dětí jsou velmi rozmanité. Krátkodobý kašel bývá nejčastěji způsoben zánětem dýchacích cest. Jedná se především o zánět nosohltanu, hrtanu, průdušnice a zánět plicní tkáně. Tyto infekty, kromě zápalu plic, jsou nejčastěji způsobeny viry, a proto zůstává léčba anitbiotiky bez efektu. V první fázi onemocnění je kašel většinou suchý, dráždivý, může bránit dítěti v klidném spánku.

V případě, že se objeví ztížené a namáhavé dýchání, někdy spojené se štěkavým kašlem, event. pískoty při výdechu, je nutné vyhledat lékaře. Tento stav vyvolává většinou akutní zánět hrtanu (laryngitida) nebo zúžení průdušek (obstrukční bronchitida). První pomocí je zajištění přístupu chladného a vlhkého vzduchu.

Ideální podmínky pro dítě s kašlem vytvoříme v chladném a vlhkém prostředí. Není pravdou, že kašlající dítě je třeba držet v teple. Dítě s kašlem, které je čilé a bez teplot, může chodit na kratší procházky. Kašel při akutním onemocnění dýchacích cest většinou odezní do tří týdnů. Častou příčinou déletrvajícího kašle a rýmy bývá nenápadně probíhající zánět dutin. U menších dětí je nutné také vyloučit zbytnění nosní mandle - zejména v případě současného nočního chrápání a trvale ucpaného nosu.

Nezřídka se vyskytuje tzv. psychogenní kašel, který je projevem psychického problému dítěte. Při jeho odstranění spolupracuje lékař s psychologem, kašel může odeznít během několika týdnů, jindy přetrvává dlouhodobě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.