Kód pojišťovny

Kosti musí být pevné

Ilustrační obrázek

Naše kosti jsou živou tkání, která se neustále mění. Jestliže tyto změny vyústí do ztráty kostního minerálu, je tento stav popisován jako osteoporóza - řídnutí kostí. Na povrchu kosti je část, která se nazývá korová - má hustší strukturu a uvnitř je tzv. trámčina, která připomíná plástve medu. V dětství a v dospívání se nová kostní hmota tvoří rychleji a kostní hmoty tedy přibývá. Zhruba po 35. roce věku se poměr mezi odbouráváním staré kostní hmoty a růstem nové tkáně mění. Odbourávání probíhá rychleji a kostní hmota pomalu a nenápadně ubývá. V případě, že člověk nedodržuje zásady správné výživy, má nedostatek pohybu, kouří a konzumuje nadměrné množství alkoholu, existuje riziko vzniku osteoporózy. Mezi zvlášť kritické období u žen patří menopauza.

Riziková skupina

Osteoporóza postihuje ve větší míře ženy, ale nevyhýbá se ani mužům. Podle výzkumů postihuje u nás osteoporóza 33% žen starších 50 let. U starších žen je toto číslo ještě mnohonásobně vyšší.

Příčiny osteoporózy

Příčiny osteoporózy nebyly zatím ještě zcela objasněny. Problémy s osteoporózou však bývají nejčastěji přičítány věku a genetickým dispozicím. Zvýšené riziko postižení kostí hrozí především lidem vyššího věku. V důsledku hormonálních změn po menopauze, kdy dochází k postupnému poklesu tvorby pohlavních hormonů, estrogenů začíná razantně ubývat kosti. Další příčinou osteoporózy může být dlouhodobá imobilizace pacienta. Osteoporóza je častá na končetině, která se nemůže hýbat kvůli obrně, bolesti nebo zlomenině.

Jak poznáme řídnutí kosti?

Osteoporóza vzniká velmi pomalu a plíživě a projeví se většinou až v době, kdy jsou kosti již velmi prořídlé. Pokročilé stadium nemoci se zpravidla ohlásí zlomeninou, která je způsobena pádem, zatížením končetiny nebo zvednutím těžkého břemene. V důsledku úbytku kostní hmoty mohou být kosti tak křehké, že se zlomí i při sebemenším podnětu. Osteoporózou mohou být postiženy také obratle. V důsledku dalšího příznaku změny na kostech  nebo na obratlích páteře, může dojít ke snížení tělesné výšky způsobené špatným držením těla. Jedná se o tzv. kulatá záda, která jsou patrnější především u starší věkové populace.

Jaká je prevence?

Je pouze poloviční pravdou, že osteoporóza souvisí s věkem. Zdravý pohybový aparát, svaly a kosti si můžeme uchovat také ve vyšším věku. Ubývání kostní hmoty můžeme předejít:

  • pravidelnou kontrolou hustoty kostí především v době menopauzy u žen,
  • správnou životosprávou bohatou na vitamin D a vápník,
  • pohybovou aktivitou,
  • omezením kouření a pití alkoholických nápojů.

Dalším mylným názorem je, že ke zdravým kostem nutně patří mléko a mléčné výrobky. Mléčné výrobky jsou sice důležitou součástí jídelníčku, ale důležité je podávat vápník spolu s dalšími podpůrnými faktory, které zabezpečí jeho využití v kostní hmotě. Těmito podpůrnými faktory jsou vitamin D a sluneční světlo, dále pak hořčík, jod, fosfor a další stopové prvky a vitaminy. Pohyb je nepostradatelným pomocníkem pro zdravý organismus. Především lidem vyššího věku je doporučována svižná procházka, plavání nebo jízda na kole. V žádném případě se nedoporučují jednostranné sporty s extrémní fyzickou zátěží.

Jaké mohou vzniknout komplikace?

Osteoporóza sice sama o sobě není osudové onemocnění, ale způsobuje velké bolesti a především u starších lidí může být častou příčinou invalidity. Opakované zlomeniny mohou nemocného dostat až na invalidní vozík.Velmi rizikový může být zlomenina krčku stehenní kosti, protože pro člověka ve vyšším věku představuje smrtelné onemocnění. Také onemocnění páteře může vyústit v poškození míšních nervů, které vedou nervové impulsy od dolních končetin a mohou vést k poruše hybnosti.

Jaká je léčba?

Osteoporóza se léčí ve speciálních osteologických ambulancích. V současné době existuje řada moderních preparátů, kterými je možné osteoporózu léčit. Důležitým předpokladem však je, aby pacient vyhledal včas odbornou pomoc, dokud nejsou změny na kostech a obratlích tak rozsáhlé. Pacienti, kteří mají genetické dispozice ke vzniku osteoporózy by měli chodit v pravidelných intervalech tzv. osteometrické vyšetření, pomoci kterého se vyšetřuje úroveň kostní hmoty. Jako doplňkové vyšetření se provádí rozbor moči, aby lékař zjistil, zda je osteoporóza v klidové nebo aktivní fázi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.