Kód pojišťovny

Působení vůní

Ilustrační obrázek

Vůně mají úžasný vliv jak na naši mysl, tak na naše city.Čichové buňky jsou obnažené a za pomocí molekulárních receptorů umožňují vnímání vůní a pachů, které formou vzruchů přivádějí přímo do limbického centra. Zde se tyto vonné stimuly analyzují. Kromě toho se v této části mozku formuje také pud sebezáchovy, projevy instinktu, nálady a paměť. Limbický systém je rovněž emocionálním centrem mozku. Z toho důvodu je zcela normální, že když si čichneme k nějaké vůni, okamžitě si vzpomeneme na něco příjemného nebo naopak nepříjemného. Lidský nos je citlivý nejen na velké množství vůní, ale také na různé stupně koncentrace.

Působení aromaterapie

Aromaterapii můžeme definovat jako cílené používání vonných výtažků z nejrůznějších druhů rostlin pro podporu a zlepšení fyzické kondice, k harmonizaci emočních a psychických stavů a navození pocitů pohody. Aromaterapie se dá využívat jako podpůrná léčebná metoda při různých potížích  a nemocech.

Aromaterapeutická masáž

Kladné účinky masáže jsou známy již tisíce let a v dnešní době se k nim opět vracíme. Aby masáž byla opravdu účinná je nutné zvolit kvalitní éterické oleje, poskytnout klientovi kvalitní péči a hlubokou relaxaci. Masáž obecně stimuluje a zlepšuje krevní oběh a to zpětně ovlivňuje činnost orgánů  a rozvoj všech tkání, zlepšuje dýchání, celý organismus je dobře okysličený, posiluje a stimuluje se pokožka.

Masážní oleje

Jako nosné oleje, které se používají k masáži, jsou nejvhodnější rostlinné oleje lisované za studena, protože se snadno vstřebávají, dodávají výživu, hydratují pokožku a nezanechávají pocit mastnoty. Účinek éterických olejů trvá ještě několik hodin po aplikaci a jako přírodní látky jsou pak přirozenou cestou z těla vyloučeny. Pomocí správně namíchaných kompozic éterických olejů lze ošetřit konkrétní psychické i fyzické potíže a harmonizovat tělesné funkce.

Stav hluboké relaxace  

Při hluboké relaxaci klesá tělesná teplota a je potřeba zajistit tepelný komfort klienta. Hluboká relaxace je důležitým pomocníkem při ozdravném účinku aromamasáže. Je to podobné jako při meditaci nebo před usnutím nebo probuzením, kdy se sníží mozková frekvence na hladinu alfa, ve které je naše tělo schopno samo regenerovat.

Připravujeme masážní olej

Mezi běžně používané rostlinné oleje patří tyto oleje: slunečnicový, olivový, mandlový, sezamový, jojobový nebo meruňkový. Tyto oleje můžeme použít buď samostatně nebo ve směsi libovolné kombinace dvou až tří různých olejů. Budeme postupovat následovně, do základního oleje nebo jejich směsi přidáme určitý poměr éterických olejů. Množství éterického oleje se pohybuje zpravidla mezi 1 - 3%. Zhruba 30 kapek odpovídá objemu asi 1 ml. Při přípravě 100 ml základního masážního oleje odpovídá tedy 1% koncentrace 30 kapkám, 2% koncentrace 60 kapkám a 3% koncentrace 90 kapkám éterického oleje. Vynikající regenerační olej, který se hodí k běžnému použití  je základní olej složený z jednoho dílu šípkového oleje, doplněného například levandulovým nebo jasmínovým olejem. Vhodné je také např. neroli nebo santalové dřevo.

Koupele

Aromatickou koupel si připravíme tak, že do napuštěné vody dáme asi 5 -10 kapek vybraného esenciálního oleje. Pro maximální relaxaci je vhodná např. meduňka nebo geránium, ale vždy platí pravidlo, že volíme takovou vůni, která je nám příjemná. Mezi velmi oblíbené vůně patří například: levandule, ylyg - ylyng, růže, citron, razmarýn nebo pomeranč.

Koupele pro děti

Většina dětí koupání miluje, a proto si z večerního koupání můžeme udělat příjemný rituál a pomocí různých směsí můžeme dítě zklidnit, poléčit různé drobné neduhy nebo jenom příjemně „provonět". Měli bychom však být opatrní při ředění citrusových olejů, protože ty jsou častým zdrojem podráždění pokožky. Ve vaně bychom také nikdy neměli nechávat děti samotné.

Vnitřní užívání olejů

Vnitřní užívání olejů je běžné ve Francii, zde ovšem tento typ léčení a užívání olejů předepisuje lékař. Vnitřní užívání olejů bychom v žádném případě neměli aplikovat bez odborné pomoci, protože řada éterických olejů není vhodná pro vnitřní aplikaci. Při vnitřním užívání musíme také vzít v úvahu potencionální toxicitu látek, které jsou obsaženy v některých éterických olejích.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.