Kód pojišťovny

Diagnostika automasáže prsů

Ilustrační obrázek

 

Nádorová onemocnění mléčné žlázy u žen patří v současné době mezi velice častá onemocnění. Časná stadia nemoci  jsou léčitelná a z velké části také vyléčitelná. Bohužel se i přes všechnu osvětu se stává, že mnoho žen vyhledá lékaře při potížích až v pokročilém stadiu nemoci. Jestliže se jedná již o radikálně neoperovatelný nádor, který má dceřinná ložiska tak se úspěch léčby značně snižuje.

Samovyšetření

Všechny ženy by si měly v rámci prevence provádět automasáž  prsů. Každodenní diagnostika není vůbec náročná a lze se jí snadno naučit. Automasáž provádíme buď vestoje, nebo vsedě před velkým zrcadlem. Jakýkoli pohmatný nález si pak můžeme opticky zkontrolovoat v zrcadle. Automasáž začneme třením  a povrchu hrudníku se dotýkáme celou plochou dlaně nebo dlaňovou plochou čtyř prstů, které máme přitisknuté k sobě. Vyšetření začneme na klíčních kostech. Konečky prstů obou rukou se dotýkají na střední čáře. Následně vedeme povrchní třecí tah směrem do stran až k ramenům. Ruce se symetricky od vzdalují od sebe. Dotyk je zcela lehký, dotýkáme se povrchu pokožky. Tím, že vyšetření provádíme symetricky oběma rukama, máme možnost srovnání jedné i druhé strany  a registrujeme hladkost povrchu pokožky. Vtaženiny, jizvičky,  nebo povrch se zhrubělou kresbou potních pórů, které nám připomínají kůru pomeranče budí vždy podezření  a v takovém případě bychom měli neprodleně navštívit lékaře. Postupujeme systematicky, vracíme se zpět ke střední čáře o 3 -5 centimetrů níže a opět postupujeme zevně. Velkou pozornost věnujeme především zevním kvadrantům prsů, protože v nich se nádor vyskytuje nejčastěji. Dalším vyšetřovacím hmatem je vytírání a nejprve vyšetříme oblast podpažní jamky. Zvedneme levou paži a spirálkovými pohyby důkladně vyšetříme podpaží. Totéž provedeme na pravé straně. Všímáme si především zatvrdlin a uzlíků. Vlastní mléčnou žlázu vyšetříme diagnostickým hnětením. Prsy uchopíme mezi palce a ostatní prsty a krouživými pohyby vyšetřujeme prsy nejprve v největší hloubce při základně mléčné žlázy. Dále postupujeme z hloubi směrem k bradavce. Nakonec se věnujeme bradavkám . Jakýkoli výtok - zkalená nebo mléčně zabarvená tekutina, hnis nebo krev není normální.

Jak často provádět automasáž?

Automasáž provádíme jednou až dvakrát týdně. Mléčná žláza prodělává změny v závislosti na menstruačním cyklu a tyto změny bychom se měly naučit registrovat. Žlázy se zvětšují uprostřed cyklu a při krvácení. Patologické nálezy v ranném stadiu nemoci snižují riziko onemocnění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.