Kód pojišťovny

Zázvor léčí

Ilustrační obrázek

Zázvor je velice stará kulturní rostlina, která pochází z Číny. Okolo roku 1600 byl zázvor přivezen lordem Zouche do Anglie a následně se rozšířil také do Evropy. V indické ajurvédské tradici je zázvor znám jako všelék. Čerstvý oddenek zázvoru obsahuje léčivou silici, která je složena ze směsi různých terpenů. Za zmínku stojí také obsah capsaicinu, což je látka obsažená v plodech červené papriky a způsobuje typickou pálivou chuť.

Pomoc při kinetózách

Zázvor je považován za jeden z nejlepších léků při léčbě nevolnosti při nemocech z cestování (kinetózách), které se projevují nevolností a zvracením. Pozitivní účinek zázvoru se projevuje mimo jiné tím, že se podílí na zvyšování tvorby žaludečních šťáv a neutralizuje kyseliny. Zázvor se také používá při stavech nevolnosti, které jsou vyvolány chemoterapií a zmírňují také ranní nevolnosti při v prvním trimestru těhotenství.

Pomoc při nachlazení

Silné antiseptické éterické oleje pomáhají aktivizovat imunitní systém a zahánějí bakteriální a virové nákazy.  Zázvor působí jako preventivní prostředek proti nachlazení, rýmě, angíně a bronchitidě a tím také dokáže zmírnit příznaky nachlazení. Podporuje pocení, snižuje horečku, čistí dýchací cesty a pomáhá odbourat toxické látky. Známé lidové recepty doporučují při nachlazení žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo lžíci medu s vymačkanou šťávou ze zázvoru.

Účinky zázvoru

Zázvor má ještě tyto skvělé účinky:

  • stimuluje činnost srdce a krevní oběh, má protizánětlivé vlastnosti,
  • pomáhá zmírnit bolesti při artritidě, zklidňuje bolesti svalů, podporuje trávení, uklidňuje zažívací potíže, mírní menstruační křeče, pomáhá při bolestech zubů a svalových bolestech, jako hřejivý lék zahání zimní prochladnutí a dodává vitalitu.

Zázvor v kuchyni

Čerstvý zázvor je základním kořením v asijské kuchyni a při stálé teplotě vydrží uskladnění i několik měsíců. Skvělý zázvorový olej můžeme připravit, když plátek čerstvého nebo sušeného zázvoru naložíme do kvalitního oleje, necháme týden uležet, scedíme a použijeme do salátů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.