Kód pojišťovny

Obtíže s močením

Ilustrační obrázek

Močový měchýř je dutý svalnatý orgán, který je umístěný v oblasti malé pánve. Jeho funkce spočívá ve shromažďování a vyprazdňování moče. V první fázi se v měchýři hromadí moč přicházející z ledvin. S narůstajícím objemem se měchýř rozepíná a přizpůsobuje. První pocit nucení na močení nastává při náplni 200 ml. Zdravý jedinec je schopen udržet zhruba 350 - 550 ml moči. Po dosažení této kapacity vede narůstající intenzita nucení k volnímu vymočení, při němž se měchýř zcela vyprázdní. V případě narušení funkce shromažďování moči nedokáže postižený jedinec měchýř udržet objem moči, které odpovídá očekávané kapacitě. Potíže se následně projeví častým močením ve dne nebo v noci, popřípadě naléhavým močením nebo pomočováním. Při potížích s vyprazdňováním močového měchýře má postižený potíže s močením začít, močení je slabé  a přerušované. Také po ukončení močení má dotyčný pocit, že není zcela vyprázdněn. Výskyt močových potíží stoupá s věkem u obou pohlaví.

Příčiny močových potíží

Jakékoli onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (mozek a míchu) a orgány dolních močových cest (měchýř, močovou trubici, svalovinu pánevního dna) může narušit kontrolní mechanismy a projevit se poruchou močení. Jedná se například o nervové poruchy u dětí, mišní a mozková poranění, Parkinsonova nemoc, roztroušená sklerózu atd. Mezi rizikové období patří obezita, těhotenství  a porod. Nejčastěji se potíže objevují u žen v menopauze a u mužů po padesátém roce.

Kdy k lékaři?

Platí obecná zásada, že při potížích spojených s močením, které přetrvávají déle než 14 dní, je návštěva lékaře nanejvýš vhodná. Při mírných potížích je postižený sledován a lékař mu doporučí vhodnou léčbu.

Pitný režim

Dostatečný pitný režim je nezbytný pro normální funkci organismu. Nevhodná skladba pitného režimu, nadměrné nebo naopak nedostatečné množství mohou vést k problémům s močením. Denně bychom měli přijmout 1,5 až 2 l tekutin a toto množství bychom měli přizpůsobit klimatickým podmínkám, fyzické zátěži a hmotnosti. Je také známo, že kofein, který je obsažený v kávě, čaji, energetických nápojích a čokoládě, škodí organismu. Podobně také působí alkohol a nápoje s CO2.


Pitný režim při potížích s močením

V případě, že nás trápí potíže s močením, měli bychom omezit příjem tekutin na 1,5 až 2l za den, objem je nutné přizpůsobit klimatickým podmínkám a fyzické aktivitě. Dále bychom měli omezit příjem tekutin před dlouhou cestou, nepít alkohol před spaním.

Časté močení, urgentní močení, nykturie

Mezi nejčastější příčiny častého močení patří močová infekce, diabetes, těhotenství, zbytnění prostaty, zhoubná i nezhoubná onemocnění močového měchýře, neurologická onemocnění nebo stavy po ozáření malé pánve.

Bolestivé močení

Jedná se o stav, kdy při močení nemocný pociťuje pálení nebo jakoukoli bolest. Nejčastější příčinou je infekce močových cest. Mezi ostatní příčiny patří zánět močové trubice, přenosné sexuální onemocnění, zánět prostaty, kvasinkové infekce genitálu u žen.V rámci prevence je ženám doporučováno zvýšit příjem tekutin a dále preventivní lékařské kontroly. U mužů se doporučuje spolupráce s urologem a dodržování stanoveného léčebného režimu.

Inkontinence moči

Tyto potíže jsou charakteristické neschopností udržet moč. Může se jednat o příležitostný únik až po úplnou neschopnost udržet minimální množství moči. Objevuje se častěji ve stáří a u žen. U dětí do šesti let bývá unik moči zpravidla připisován nedostatečnému „tréninku". Noční pomočování dětí ustupuje většinou do šesti let věku. Mezi dva základní typy inkontinence patří stresová a urgentní inkontinence.

Stresová inkontinence

K tomuto typu inkontinence dochází při zvýšeném tlaku v dutině břišní (kašel, kýchání, smích, cvičení).

Urgentní inkontinence

Tento typ inkontinence se projevuje náhlou a nezvládnutelnou potřebou močit, která záhy vede k vyprázdnění měchýře (postižený nemá dostatek času úniku moči zabránit). Inkontinence může být dále náhle vzniklá a přechodná nebo permanentní a dlouhodobá.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.