Kód pojišťovny

Gynekologické potíže

Ilustrační obrázek

Vaginální mykóza je jedním z nejběžnějších typů gynekologických infekcí a podle lékařů ji prodělalo 75 procent žen. Asi polovina z nich je infekcí postižena opakovaně a pět procent jí trpí chronicky.

Prevence vaginálních mykóz je obtížná, kvasinky jsou totiž všude kolem nás. Nejvíce se množí v letním období, kde se více potíme. V létě se navíc můžeme „nakazit" ve veřejných bazénech. Proto se ženám doporučuje koupání se zavedeným tamponem. Po vysprchování by se měla žena vždy osprchovat pitnou vodou. V létě tak často dochází k narušení rovnováhy poševní mikroflóry a z toho plynoucí infekce. Některé mikroorganismy (např. kvasinky Candida albicans) totiž sebemenší narušení rovnováhy využijí a začnou se množit. Kromě tepla množení kvasinek přispívá i neprodyšné oblečení, mokré plavky, ale také oslabení imunity. Přímo v bazénu chytit vaginální mykózu nemůžete. Roli hraje pobyt v mokrých plavkách a vlhká zapářka. Pokud přesto trpíte infekcí, na vině může být vysoký obsah chloru ve vodě, který narušuje přirozené pH pochvy. Bezpečnější je z tohoto hlediska koupání v moři, protože slaná voda má antiseptický účinek.

Onemocnění se projevuje intenzivním svěděním, charakteristickým hrudkovitým bílým výtokem, zrudnutím zevních rodidel, někdy bolestivostí při močení nebo pohlavním styku. Svědivý pocit se stupňuje v klidu v noci, vliv na jeho zintenzivnění má i teplo pod peřinou.

V první fázi onemocnění můžeme v lékárně zakoupit volně prodejné léky na mykózu. Nevymizí-li projevy pálení a obtíže při této léčbě do 48 hodin, je nutná kontrola lékařem, neboť se pak nemusí jednat o mykózu. Může totiž jít o bakteriální infekci, která vyžaduje léčbu antibiotiky. Stále častější je podle lékařů i onemocnění chlamydiemi.

Ke vzniku vaginální mykózy mohou vést i sexuální praktiky. Kombinací vaginálního styku s análním lze zavést kvasinky ze střeva do pochvy, stejně tak se může stát i v kombinaci styku vaginálního a orálního.

Ženy s výtoky bývají až přehnaně čistotné - používají deodoranty, parfemované toaletní pomůcky a intimní mýdla. Všechny tyto faktory ale ovlivní a zhorší křehkou poševní rovnováhu. Léčba antibiotiky zvyšuje pravděpodobnost vzniku mykózy. Opakovanou léčbu antibiotiky je vhodné zajistit preventivním podáváním antimykotik do pochvy.

Množení kvasinek podporuje i strava s nadměrným množstvím jednoduchých cukrů. Pokud se u někoho záněty opakují, je vhodné užívání laktobacilů v tabletách.

Prevence plísňových onemocnění je velmi nesnadná. Vhodné je dlouhodobě užívat probiotika. Snažte se také o zvýšení imunity - pomoci vám může přísun selenu, zinku a železa. Imunita se dá ovlivnit i pravidelným sportováním.

Mykózou může trpět i sexuální partner. U mužů se onemocnění projevuje jako červené flíčky na žaludu a předkožce, případně pálením při močení. Flíčky mohou být hladké nebo hrubé. Mykóza u mužů často probíhá bezpříznakově. Ti ji pak přenášejí na sexuální partnerku, aniž o tom vědí. Neléčí-li se partner zároveň s partnerkou, nepříjemný výtok a svědění jí znepříjemňují život stále, i když se ona léčí.

Recidivující infekce vyžadují podrobnější celkové vyšetření zdravotního stavu ženy. Je třeba pátrat po hormonálních poruchách, poruchách glukózového metabolismu a některých systémových onemocněních. Důvodů může být celá řada: nejzávažnější, který je nutné vyloučit, je cukrovka. I pokud je diabetes vyloučen, žena by měla ze svého jídelníčku vyřadit sladkosti a potraviny obsahující plísně (např. niva, hermelín).

Dříve se doporučovalo při akutních kvasinkových infekcích zavést vaginálně bílý jogurt. Tato metoda by možná fungovala v případě, že by byl použit přírodní, zcela čerstvý jogurt. Ten však v současnosti těžko seženete. Dříve doporučované vaginální užití jogurtů má jen přechodný chladivý efekt na sliznici. Lactobacilly z jogurtu mají v poševním prostředí jen minimální životaschopnost a průběh infekce nemohou ovlivnit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.