Kód pojišťovny

Mytí rukou neodbývejte

Ilustrační obrázek

V současnosti je známých sedm typů infekční žloutenky neboli hepatitidy-A, B,C, D,E, F a G. Ohrozit nás mohou jen první tři. Společné mají, že jde o nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Dětem i dospělým poskytne účinnou ochranu očkování, existuje ale pouze proti žloutenkám typu A a B. Společným znakem všech virových zánětů jater je poškození funkce jaterních buněk. Liší se způsobem přenosu, inkubační dobou, délkou trvání i pravděpodobností a závažností následků. V našich podmínkách se lze nakazit pouze hepatitidou A, B nebo C. Hepatitida G není pro náš organismus nebezpečná.

Nevěřte tomu, že žloutenkou se nakazíte především v exotických zemích. Velké množství lidí se žloutenkou nakazí na dovolené v Evropě. Češi si nejčastěji žloutenku typu A dovážení ze Slovenska, Chorvatska, Řecka, Španělska a Egypta. Až 70% lidí se však nakazí přímo u nás. Riziko nákazy se zvyšuje při cestováním vlakem nebo autobusem a při pobytu v přírodě, kdy je dodržování hygieny či kontrola kvality pitné vody a potravin nedostatečná.

Nejznámějším a nejrozšířenějším typem žloutenky u nás je žloutenka typu A. Virus žloutenky typu A se vylučuje stolicí, je vysoce infekční a odolný. Při pokojové teplotě dokáže přežít několik týdnů. Nejčastěji se přenáší přímou cestou - konzumací kontaminovaného jídla či nápoje, nebo když se dotkneme rukou předmětu s kontaminovaným povrchem (nákupní košík, klika...). Příznaky se projeví nejčastěji kolem 30. dne od nákazy a patří mezi ně chřipkové symptomy, žaludeční a střevní potíže. Pak následuje vlastní fáze onemocnění, kdy pacient může zežloutnout, má tmavší moč, světlou stolici a objevuje se svědění. Někdy nemá nemocný tyto příznaky vůbec a k lékaři jej dovede žluté zbarvení kůže a bělma. Akutní stadium, kdy jsou poškozeny jaterní funkce, trvá 3-4 týdny.

Žloutenka vzniká vždy, když stoupne množství bilirubinu v krvi. Červené krvinky se neustále obměňují, staré jsou vychytávány slezinou a postupně jsou likvidovány, při tom vzniká i bilirubin. Ten je v játrech přetvořen do formy, kterou umí tělo vyloučit. Pokud se bilirubin v těle hromadí, vzniká žloutenka, neboli žluté zabarvení očního bělma a kůže. To samo o sobě není onemocněním, ale příznakem, který může být přítomen u řady nemocí. U infekčních hepatitid však často tento příznak chybí. Téměř u všech nemocných v akutní fázi jsou zvětšená játra někdy i slezina a mízní uzliny.

Základem léčby je klid na lůžku, dieta, podávání podpůrných léků ke zmírnění příznaků a k ochraně jaterních buněk. Speciální terapii vyžadují jen komplikace nebo těžký průběh. Hepatitida typu A probíhá téměř vždy jako lehčí onemocnění a mizí zpravidla bez následků.

Nejen „áčko"

Každoročně u nás onemocní žloutenkou typu B přibližně 300 lidí, nejvíce případů  je mezi lidmi ve věku 20 až 35 let. Podle odhadů se u nás pohybuje také až 50 tisíc přenašečů žloutenky typu B, i nichž se nemoc neprojevuje, ale mohou ji šířit dál. Tento typ žloutenky se šíří převážně krví, krevními deriváty a sexuálním stykem. Možný je i přenos z matky na plod v děloze. V současnosti jsou v ČR nejrizikovější skupinou uživatelé injekčních drog. Inkubační doba této hepatitidy trvá měsíc až půl roku. Nakažený člověk je infekční pro své okolí. Značná část nemocných je bez charakteristických příznaků hepatitidy i bez žlutého zabarvení kůže.

Virus žloutenky typu C byl objeven koncem 80. let 20. století, kdy se začaly množit případy žloutenek u pacientů po krevní transfúzi. Hepatitida typu C se přenáší nejčastěji krví, z matky na plod a sexuálním stykem. Při transfúzi se dnes už nakazit nemůžete, od roku 1992 jsou všichni dárci plošně vyšetřováni. Inkubační doba onemocnění trvá od dvou týdnů do půl roku. Virový zánět typu C může dlouho probíhat skrytě - mezi příznaky patří únava, trávicí potíže, napětí v pravém podžebří. Žluté zbarvení zpravidla chybí. Ročně se v ČR tímto typem žloutenky nakazí asi tisíc lidí. U hepatitidy C je vyšší pravděpodobnost přechodu do chronického stadia. Typ C bývá jedním z hlavních důvodů transplantace jater.

Virus žloutenky typu D potřebuje při přenosu současnou přítomnost viru žloutenky typu B. Žloutenka E se přenáší potravinami nebo vodou. Hepatitida typu D tak postihuje pouze nemocné typem B a zhoršuje jejich stav.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.