Kód pojišťovny

Páteř souvisí i s naší psychikou

Ilustrační obrázek

Na světě snad neexistuje člověk, kterého by nikdy nebolela páteř nebo hlava. Tyto potíže patří totiž mezi nejčastější a nejožehavější. Většina lékařů již ví, že bolesti páteře a hlavy mají velmi úzkou spojitost s naší psychikou a našimi emocemi. Z pohledu východní medicíny probíhá v oblasti páteře v místech postranních obratlových výběžků meridián močového měchýře. V této oblasti jsou umístěny body, které mají souvislost se vztahem k tělesným orgánům. V případě, že onemocní nějaký vnitřní orgán, objevuje ze také zvýšená citlivost v oblasti obratlů.

Přetěžování páteře

Svou velkou roli při vzniku bolesti páteře má jistě nadměrné přetěžování, velká fyzická námaha, asymetrické zatěžování bez následné kompenzace a negativně také působí i opakované stresové faktory. Do oblasti krční páteře se promítají naše city, tréma a také obrana proti nechtěnému. Do horní poloviny hrudní páteře se promítají především pocity zoufalství, prožívaný vnitřní smutek, beznaděj a naše strachy. Do dolní  hrudní páteře se promítá nedostatek odvahy vyřešit svou situaci a rezignace. Do horní poloviny bederní části páteře se promítají pocity různých druhů strachu a psychického přetížení a dolní část bederní páteře souvisí s pocity frustrace, poruchami sexu a libida. Do míst křížové oblasti se promítá prožívaná dlouhodobá nejistota a v oblasti kostřče se usazují různá psychická mikrotraumata.

Co všechno ohrožuje páteř?

Páteř mohou ohrozit tzv. osteofyty, což jsou kostní výrůstky, které se při pohybu mohou zařezávat do okolní tkáně. Tento stav je spojen s bolestí jak za klidu, tak i za pohybu. Zvláště ženy nad čtyřicet jsou ohroženy osteoporózou neboli postupným řídnutím kosti, které se projevuje odvápněním. Velkou roli zde hrají hormonální změny v organismu, nedostatek pohybu a přetěžování určitých partií zad. Někteří lidé mají sklon ke kostnatění kolem páteřních vazů, kdy dochází k ukládání dvojmocného vápníku a s páteře se tak vytváří bambus. Tímto způsobem dochází ke vzniku Bechtěrevovy choroby. Velmi vážná situace nastává, jestliže se v oblasti obratle nebo míchy vytvoří nádorový útvar. Dokonce i nezhoubný (benigní) útvar dokáže v místě vzniku působit velmi negativně a postižený trpí velmi silnou bolestí. Zhoubné (maligní) nádory v oblasti páteře jsou typické tím, že rozpouštějí kostní tkáň a ta se pak rychleji a snadno láme. V oblasti páteře také velmi často vznikají metastázy určitých nádorů v organismu.

Léčba poruch páteře

Současná moderní medicína vyšetřuje nejen celou oblast páteře, ale využívá také i krevních testů, které slouží mimo jiné ke stanovení hladiny vápníku, vitaminu D nebo jiných parametrů. V rámci léčení se hojně využívají analgetika, myorelaxancia, injekční preparáty, které obsahují protizánětlivě působící léky. Velmi často se také doporučuje rehabilitační léčba, kde patří např. elektroterapie, hydroterapie, individuální léčebný tělocvik, trakce, mobilizace, manipulace, používání ortopedických a korekčních pomůcek. Důležitá je také speciální matrace a dodržování ergonomie práce. V krajním případě se doporučuje operativní zákrok. Bývá to zejména za situace, kdy dochází k mechanickým změnám v oblasti míchy.

Alternativní pomoc a pohyb

V rámci alternativní terapie se doporučuje  klasická akupunktura, elektroakupunktura, mobilizace páteře, speciální trakce, baňkování, moxování, magnetoterape nebo fytoterapie. Pro jedince trpící bolestmi páteře jsou vhodné tyto sporty: jízda na kole, lehčí turistika, cvičení v bazénu, plavání a jízda na koni.

Kterým sportům je lepší se vyhnout?

Mezi zcela nevhodné sporty při bolestech páteře patří: fotbal, volejbal, házená, bojová umění, box, zápas, silové sporty a všechny další aktivity u kterých dochází k tvrdým dopadům na  podložku a doskokům.

Nezapomínejte na pánevní dno

Svaly pánevního dna tvoří základ našeho těla, proto bychom také měli i tyto svaly procvičovat. Hlavní funkce svalstva pánevního dna je podpora všech vnitřních orgánů. V rámci prevence příznaků inkontinence a také bolesti dolního úseku páteře je pravidelné cvičení základ. Již jóga využívala a dodnes pracuje se zpevněním pánevního dna. Každý pohyb vzniká v centru, které se aktivuje právě přes pánevní dno, bránici nebo hlubokým stabilizačním břišním svalstvem. Z toho důvodu také, než začneme vykonávat nějaký pohyb, musíme nejprve zpevnit centrum. Cvičení pánevního dna prospívá jak mužům, tak i ženám. Proto bychom neměli váhat a čekat na možné problém, ale zaměřit se na prevenci. V budoucnu nám to rozhodně může hodně pomoci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.