Kód pojišťovny

Sladidla

Ilustrační obrázek

Jen těžko lze nalézt potraviny, které neobsahují sladidla. Možná pouze masové výrobky tvoří výjimku. Sladidla můžeme nalézt zcela samozřejmě v cukrovinkách, džemech, marmeládách, rosolech, kompotech a také v pečivu, mléčných výrobcích, nealkoholických nápojích, žvýkačkách, sušenkách, instantních nápojích, pivu a také ve sladkokyselých konzervách. Mezi nejrozšířenější sladidla po celém světě patří acesulfam K, aspartam a sacharin. Mají široké uplatnění nejen v průmyslu, ale také v domácnostech jako univerzální sladidla při přípravě pokrmů. Aspartam je méně vhodný pro tepelně připravované pokrmy, protože při vyšších teplotách ztrácí svoji sladivost. U nás jsou nejznámější sladidla sacharin a sorbitrol. Uměla sladidla jsou chemické látky, které mají intenzivně sladkou chuť a jsou vyráběna složitými pochody chemické syntézy.

Acesulfam K


Jedná se o sladidlo intenzivně sladké chuti, které je nestravitelné a prochází tělem beze změny. Je  nekalorický, neškodí zubům a doporučuje se také diabetikům. Tvoří bezbarvé, nebo bílé krystalky. Toto sladidlo se doporučuje pro vaření i pečení a má dlouhodobou trvanlivost. Zdůrazňuje chutě a působí mnohem efektivněji, je-li použit spolu s cyklamátem a aspartamem. Akceptovatelná denní dávka při pravidelném užívání je 15 mg/1 kg hmotnosti člověka.

Aspartam


Chutná jako cukr, bez vedlejších příchutí. Některým lidem aspartam příliš nechutná, ale nutno podotknout, že neškodí zubům a doporučuje se také diabetikům. Jedná se o bílý krystalický prášek a doporučují se jeho kombinace s acesulfamem K. Pokud je skladován dlouhodobě, ztrácí sladivost. Aspartam obsahují mnohé nealko nápoje, mléčné výrobky, pudinky, dezerty, ovocné konzervy, marinády.

Cyklamát


Má velmi příjemnou sladkou chuť a tělem prochází takřka beze změny, je nekalorický, neškodí zubům a je také vhodný pro diabetiky. Může být skladován po delší dobu. Cyklamát obsahují stolní sladidla, nealko nápoje, pudingy, dezerty, sladkosti, čokoláda, pomazánky, džemy, marmelády zubní pasty, multivitaminy, zavařeniny a konzervy.


Sacharin


Jedná se o nejstarší sladidlo, které bylo objeveno v 19. století. Již více než sto let je používáno jako náhrada cukru. Toto nejrozšířenější umělé sladidlo je používáno po celém světě. Jeho chuť je intenzivně sladká a hodí se pro pečení i vaření. Jeho negativum je hořká kovová příchuť.Za bezpečnou konzumaci se považuje 0,35 g sacharinu denně. Sacharin má jak své zastánce, tak své odpůrce. Odpůrci sacharinu tvrdí, že způsobuje rakovinu a z toho důvodu  bylo používání sacharinu několikrát zakázáno a několikrát povoleno.

Thaumatin


Jedná se o směs sladkých polypeptidů extrahovaných ze slupek obalujících semena západoafrického ovoce katemfe. Jeho sladivost je 2000 až 3000 sladší než cukr a jeho chuť je intenzivně sladká s příchutí lékořice. Thaumatin se doporučuje také jako zesilovač chutí. Je považován za bezpečnou látku. Můžeme jej nalézt v kávě, nealko nápojích, jogurtech, želé a džemech.

Neohesperidin DC


Nachází se ve slupce hořkých pomerančů a alkalickým zpracováním a hydrogenací vzniká neohesperidin dihydrochalcone (DC). Je až 1500 sladší než cukr a vyznačuje se lékořicovou příchutí. Je nekalorický, neškodný pro zuby a vhodný pro diabetiky. Svým vzhledem připomíná mouku a používá se pro zvýraznění příchutí, maskuje hořkou chuť některých přísad.

Konzervanty


Jsou to látky, které prodlužují uchovávatelnost potravin a které je chrání proti zkáze způsobené činností mikroorganismů. Na rozdíl od barviv, je použití konzervantů žádoucí. Důvodem používání konzervantů je prodloužení trvanlivosti potravin. Výběr konzervačních prostředků se odvíjí od výrobních podmínek a typech mikroorganismů, které mohou být v potravině přítomny. Specifickou skupinou aditiv s konzervačními, ale i dalšími technologickými účinky jsou dusičnany a dusitany, které jsou přípustné pouze v některých masných a rybích výrobcích a sýrech.

Dětské potraviny


Cukrovinky všeho druhu od bonbónů, sušenek zmrzlin, nápojů hýří všemi barvami. Bohužel je to stejné jako  při volbě oblečení a jiných výrobků. Rozhoduje desing a v záplavě barev se vyjímají jen ty pestré. Dětské potraviny by však měly být především zdravé a s barvivy by se u nich mělo spíše šetřit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.