Kód pojišťovny

Příprava na těhotenství

Ilustrační obrázek

V dnešní době je dítě většinou „plánované". Chystáte-li se otěhotnět, vyplatí se vám na to své tělo i mysl připravit. Počít dítě je ta nejpřirozenější věc na světě. Právě proto tak špatně snášíme, když to nejde. Neplodnost je dnes dokonce jedním z nejčastějších důvodů k rozvodu, je definována jako neschopnost páru dosáhnout početí během jednoho roku nechráněného sexu. Bojuje s ní už každý desátý pár.

Ženské tělo je na porod nejlépe připraveno mezi 20. a 25. rokem. Pokud otěhotní žena starší 35 let, musí počítat s větším rizikem různých komplikací. Počet vajíček ve vaječníku je dán při porodu novorozence ženského pohlaví, dále už vajíčka jen stárnou a jsou se stoupajícím věkem vystavena delšímu působení škodlivých látek. Proto je také u starších žen významně větší potratovost, jelikož embrya jsou často defektní. Právě 35 let je přitom v Česku vnímáno jako hranice, za kterou už je těhotenství rizikové.

Problémy v těhotenství jsou ale často až to druhé, co ženy musí řešit. Po třicítce totiž výrazně klesá i schopnost otěhotnět, případně dojít do druhého trimestru těhotenství.

Než to vyjde...

Alkohol a kouření k těhotenství samozřejmě nepatří. Omezte raději i přísun kofeinu. Vědci se sice zatím úplně neshodli, do jaké míry je kofein pro nenarozené dítě nebezpečný, ale je lepší být opatrná. Kyselina listová snižuje riziko i výskyt vrozených vad. Ve zvýšeném množství by ji žena měla přijímat i v období před otěhotněním. Je obsažena především v listové zelenině a v cereáliích, ale je vhodné ji užívat i ve formě vitaminových doplňků. Doporučené množství je 0.4 mg denně v období před otěhotněním a 0,6 až 0,8 mg během těhotenství.

Existují zákroky, které v těhotenství nemůžete podstupovat. Zkontrolujte si, zda máte v pořádku veškerá očkování, protože živými vakcínami se v tomto období očkovat nesmí. Nezapomeňte na preventivní zubní prohlídku. Špatná dentální hygiena může být příčinou bakteriální infekce, která může dokonce vyvolat i předčasný porod.

Ženy nad třicet let mohou podstoupit vyšetření, při kterém se stanoví hladina AMH (antimulleriánský hormon) v krvi, díky němuž je možné odhadnout, zda má žena ještě dostatečné množství vajíček pro plánované těhotenství.

Doporučení, abyste se před otěhotněním snažila dosáhnout ideální váhu, je odůvodněné. Příliš nízká hmotnost ovlivňuje ovulaci, a může tak snižovat šanci na otěhotnění. Naopak nadváha zvyšuje krevní tlak a riziko vzniku diabetu. Užíváte-li pravidelně léky, zjistěte si jejich vliv na dítě. Než léky vysadíte, rozhodně se o tom poraďte se svým lékařem.

Sex pro radost, ne kvůli dítěti

Lidská sexualita se dle sexuologických příruček dělí na rekreační a reprodukční. Užíváme-li si, je to v pořádku. Když se ale ze sexu stane kvůli dítěti jen povinnost, je zle. Vymizí spontánnost, která je pro kvalitní sex zásadní. Ženy v touze po dítěti „chtějí" sex, jen když ovulují. V takovém případě muž zákonitě přestane mít na sex chuť. Ženy zase mívají problém s orgasmem. Tak moc se soustředí na samotné oplodnění, že se nedokáží uvolnit. Milovat se jen během ovulace rozhodně není normální. Partner je na druhém místě kvůli ještě nenarozenému dítěti. Nezapomínejte chodit do postele s chutí. Samozřejmě důležitá je dohoda, že dítě chtějí oba. Že to jeden nedělá jen proto, aby byl ten druhý spokojen.

Nejen žena se v době těhotenství a mateřstvím mění. Vědci už vědí, že mozek muže se mění podle toho, jak roste těhotenské břicho jeho ženy. Že mu klesá hladina testosteronu a roste množství prolaktinu. „Hormonální skok" pak muž zažívá asi tři týdny před porodem. To v jeho těle vzroste hladina prolaktinu o více než dvacet procent a množství testosteronu poklesne o třetinu. Do normálu se vše vrátí až v době, kdy dítě začíná chodit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.