Kód pojišťovny

Děti a bolesti břicha

Ilustrační obrázek

Zažívací ústrojí je největším imunitním orgánem v lidském těle. Děti se rodí jen s velmi málo vyvinutým střevním traktem. Jeho osidlování potřebnými mikroorganismy začíná porodem a vyvíjí se v průběhu prvních let života dítěte. Tyto mikroorganismy dítě získává ze stravy. Pokud střevo ještě nemá dostatečně vyvinutou slizniční bariéru, a její funkce jsou tedy nezralé, je mnohem citlivější na nejrůznější potravinové alergeny.

Bolesti břicha snad vůbec nejčastěji vyvolávají střevní potíže způsobené buď průjmovým onemocněním, nebo špatnou kombinací jídel a nesnášenlivostí potravin. Průjmy jsou v dětském věku častější než v dospělosti. Téměř každé dítě do tří let věku onemocní virovým průjmem. Nákazy se šíří velmi snadno, přímým kontaktem mezi dětmi a dospělými. Rychlému šíření napomáhá nedůsledná osobní hygiena, viry jsou navíc odolné i mnohým dezinfekčním prostředkům.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat kojeneckému průjmu, jelikož může přerůst až v dehydrataci. O průjem se jedná tehdy, pokud počet stolic za 24 hodin je více než tři. Stolice také často změní barvu a především hustotu. Virový průjem začíná většinou po 1-3 dnech od nákazy a projeví se nechutenstvím, vzestupem teploty a zvracením trvajícím 1-3 dny. Samozřejmě se přidává vodnatý průjem, někdy s příměsí krve a hlenu. Děti jsou schvácené, odmítají pít a hrozí jim odvodnění. Virus napadá buňky střevní sliznice tenkého střeva, způsobuje zánět sliznice a tím ochromí její  funkci. Průjem obvykle trvá 4-7 dnů.

Děti dále trpí zácpou. Hlavní příčinou bývá špatná strava, ale i stres a strach, které vyvolávají žaludeční neurózu. V žádném případě však dítěti nepodávejte projímadlo. Postačí hodně tekutin, ovocné a zeleninové šťávy. Pokud toto nestačí - v další fázi lze použít glycerinový čípek či jiný přípravek vhodný pro děti. Celkově pomůže především úprava stravovacích návyků (vynechání sladkostí, slazených nápojů, bílého pečiva, vhodné je zařadit zakysané mléčné výrobky). Dobré je u dítěte vypěstovat návyk k vyprazdňování na určitou dobu, která mu bude vyhovovat. Jestliže se náprava zácpy nedaří, je nutná konzultace s lékařem.

Kojenecké koliky provází neúměrný, záchvatovitý, neutišitelný křik, hlavně ráno a večer. Postihují kojence bez rozdílu pohlaví již od druhého týdne života až do pátého měsíce. Jejich výskyt vrcholí ve druhém měsíci života. Koliky častěji trápí děti, které se přepíjejí, pijí hltavě, při pití spolykají větší množství vzduchu a posléze si nedostatečně odříhnou. Plyn se následně hromadí ve střevě a způsobuje bolestivou koliku. Pláč bohužel celý stav zhoršuje, protože dítě při něm spolyká další vzduch. Koliku může způsobovat i nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka. V takovém případě dítě neprospívá, nepřibývá na váze a koliky neustupují - naopak, je-li nesnášenlivost vysoká, přidávají se průjmy s příměsí krve a hlenu.
 Kojenecké koliky trápí až 30% kojenců nezávisle na pohlaví v prvních šesti měsících života. Zažívací problémy kojenců můžeme zmírnit podáváním probiotik. Jemná masáž ve směru hodinových ručiček podpoří pohyb střev a pomůže uvolnit větry. Pro uvolnění plynů tlačte miminku několikrát za sebou nožičky k tělu.

Bolí-li dítě břicho, rodiče obvykle napadne zánět slepého střeva. Není ale vůbec jednoduché určit, zda se o zánět slepého střeva jedná. Proto bývá nezbytná hospitalizace a pečlivé sledování stavu dítěte. Je třeba dalších kontrol, než lze jednoznačně rozhodnout, že je chirurgický zákrok nevyhnutelný. Přestože je zánět slepého střeva považován za banální onemocnění, z důvodu těžkosti diagnózy nebo podcenění potíží je při této nemoci stálé reálné riziko úmrtí nebo těžkých komplikací. Při pozdní diagnóze a léčbě může dojít k rozšíření zánětu do celé dutiny břišní a k těžkému septickému stavu.
Byť se to zdá být někomu nepochopitelné, téměř každá infekce dýchacích cest se u dítěte projevuje bolestmi břicha. V některých případech je bolest tak silná, že je těžké ji odlišit od zmíněného zánětu slepého střeva.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.