Kód pojišťovny

Pozor na plísně

Ilustrační obrázek

V létě navštěvujeme veřejná koupaliště a často si zapomeneme vzít plážovou obuv, která nás ochrání před vznikem plísní. Právě ve společných sprchách nebo saunách můžete našlápnout šupinky kůže se zárodky plísní a přenést si na nehty nepříjemné onemocnění zvané onychomykóza.

Pokud jste se již s mykózou setkali, víte, o jak nepříjemné onemocnění se jedná. Jak poznáte, že je něco špatně? Zpočátku začne kůže mezi prsty svědit, tvoří se větší i menší praskliny. To, že vás kůže svědí, si většinou uvědomíte po ulehnutí ke spánku. Drbete se jednou nohou o druhou. Spolehlivě si tak roznášíte plíseň po celém chodidle. A protože jen kůže na chodidlech nestačí, dochází k plísňovému onemocnění nehtů.

Onychomykózy představují asi polovinu všech onemocnění nehtů. Jsou rozšířené po celém světě, v Česku tímto onemocněním trpí 4% populace. Výskyt výrazně stoupá s věkem, plísně se objevují u 25 % seniorů. U dětí je onychomykóza vzácným onemocněním vzhledem k rychlému růstu nehtů, malé velikosti nehtové ploténky a menšímu počtu rizikových faktorů. Mykózami častěji trpí lidé se sníženou obranyschopností, s cévním onemocněním dolních končetin a samozřejmě diabetici.

Hlavními původci onychomykóz jsou dermatofyta (plísně), kvasinky a mikromycety (vláknité houby). Naprostou většinu těchto onemocnění však způsobují dermatofyta.
Zdrojem nákazy bývá člověk s rozvinutou nemocí. Infekce se šíří buď přímým kontaktem, nebo sdílením stejných prostor a společným užíváním infikovaných předmětů (vana, sprchový kout, podlaha, ručník). Nejčastěji nemoc získáte právě našlápnutím šupinek kůže, které se oddrolily z nohou pacientů s plísňovým onemocněním. Přenesení nákazy bývá usnadněno poraněním nehtů nebo kůže, náchylnější jsou nehty otlačené nevhodnou obuví. Přenos vodou prokázán nebyl.


Infekce proniká do nehtu nejčastěji pod jeho volným okrajem a odtud postupuje k jeho kořeni, k nehtovému lůžku. Vyvolávající mikroorganismy se živí keratinem - tkání tvořící nehet. Vlákna plísní a hub jím postupně prorůstají a rozkládají ho. Nehet ztrácí svoji funkci a není pěkný na pohled. Napadené nehty ztrácí lesk, bolestivě zarůstají, deformují se, mění barvu a postupně se zvětšují. Pod nehty totiž může vyrůst mohutná houbová hmota, která je nadzvedává a může je i odtrhnout od lůžka. V této fázi se nehet začíná rozpadat a ztrácí svoji ochrannou funkci. U rozvinutého onemocnění bývá problém natáhnout si ponožku či botu. Postiženým se špatně chodí a stojí, nemluvě o estetickém rozměru problému. Z nohou se mykóza může rozšířit i na další části lidského organismu - například na nehty rukou.

Jedinou účinnou pomocí je plíseň usmrtit nebo zastavit lékem ze skupiny antimykotik. Napadená část nehtu musí odrůst a být nahrazena nehtem zdravým. V případě nehtů na nohou to trvá 6 až 12 měsíců. Léčba se děje buď místně, nebo lokálně. Při celkové léčbě se antimykotika dostávají z krve do nehtového lůžka, odkud působí. Jestliže je jejich hladina dostatečná, původce nemoci se nemůže množit a ničit další části nehtu. Při lokální léčbě se antimykotika aplikují přímo na nehet formou roztoku, krému nebo laku. Kombinace místní a celkové léčby zvyšuje pravděpodobnost úplného vyléčení a doporučuje se zejména ve vážnějších případech, při postupu infekce až k nehtovému lůžku.
Prostředky lidového léčitelství stejně jako volně prodejné přípravky málokdy stačí k dokonalému vyléčení onemocnění a většinou nezabrání návratu infekce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.