Kód pojišťovny

Prostata netrápí jen starší muže

Ilustrační obrázek

Tato záležitost se týká i velmi mladých mužů, kteří si problém nepřipouštějí nebo ho tají. Právě zbytnění prostaty patří k jednomu z nejčastějších mužských problémů - postihuje téměř 50 procent mužů ve věku 50-60 let a po 80. roce trápí už osm mužů z deseti. U někoho se objevuje ještě mnohem dříve, už po 35. roce (v souvislosti s klesající hladinou hormonů).

Prostata je předstojná žláza, velikosti asi kaštanu, která je součástí mužského pohlavního ústrojí. Obepíná počátek močové trubice pod močovým měchýřem. V jejím okolí je výrazná žilní pleteň. Je tvořena několika desítkami druhotných žlázek, které ústí spolu s chámovodem a semennými váčky do močové trubice v její prostatické části. Hladká svalovina mezi žlázkami se podílí na jejich vyprazdňování. Nervové zásobení prostaty pochází z pánevních sympatických pletení. Produkuje sekret, který se vylučuje při ejakulaci a obsahuje látky pro činnost spermií. Prostata je nutná k výživě spermií a vytváření prostředí pro spermie, a má tedy velkou roli v zajištění normální plodnosti muže. V prostatě a v souvisejících semenných váčcích se vytváří většina objemu semene. Pro přirozené oplodnění je tekutina z prostaty nenahraditelná, i když sama spermie neobsahuje. Jak již bylo uvedeno, prostata je svalový orgán zajišťující ejakulaci. Stah prostatické svaloviny vystřikuje tekutinu do močové trubice - toto muž vnímá jako jednu z pulzací, jimiž začíná ejakulace a vyvrcholení.

Problém poznáte snadno

Při zbytnění prostaty muž obtížně močí, proud moči je pomalý, na začátek močení se musí chvíli čekat, než se proud rozběhne, musí se někdy zatlačit a ke konci už moč neproudí, ale nastává ukapávání moči. Pokud to muž neřeší, tak nevyprazdňuje dobře močový měchýř, v němž pořád zůstává určité množství moči, v níž se snadno uchytí infekce.

Muže trápí časté močení i v noci. Noční vstávání narušuje jejich spánek, ten pak není vůbec ozdravný. Část mužů si při zbytnění prostaty všimne menšího tlaku tekutiny při výronu semene a snížení intenzity pocitu vyvrcholení při orgasmu. U někoho nejsou močové potíže vůbec výrazné a převažují potíže s erekcí, pálení v močové trubici při výronu semene a sexuální problémy.

Zvětšená prostata se dá vyhmatat konečníkem. Někdy se projevuje i občasnou bolestí v křížové oblasti zad. Rozeznáváme zhoubné a nezhoubné zbytnění prostaty. Nejnebezpečnější formu zbytnění představuje maligní karcinom prostaty.  Příznaky nádorového onemocnění prostaty mohou být velmi podobné jako u zbytnění. Častěji se však jako první příznak objevuje krvácení do moči. Na rozdíl od zbytnění jde ale o nemoc, která může pacienta ohrozit na životě. Rakovina prostaty se naštěstí dá ovlivnit různými léčebnými postupy, a pokud se zjistí včas, je možné postiženého muže zcela vyloučit. Léčba většinou zahrnuje operaci celé prostaty, po níž nastanou určité změny močení a sexuálních funkcí. I tyto změny se dají ovlivnit, léčba však trvá delší dobu a život pacienta se výrazně změní.

Zbytnění prostaty lze řešit množstvím kvalitních léků - pokud léky nestačí, jsou k dispozici operace od klasických postupů až po nejmodernější technologie. Každému pacientovi může vyhovovat jiný postup.

Vhodná strava

Stojí za to přehodnotit stravování, přemíru masa a uzenin, bílého pečiva nahradit pokrmy ze zeleniny a vlákniny. Dodržovat pitný režim. Dbát na pravidelné vyprazdňování, aby v nás nic nekvasilo a nehnilo. Dávat pozor na prochladnutí, preferovat pohodlné oblečení. Základní vyšetření prostaty by měl muž absolvovat po 45. roce života.

Kdysi se rajčatům říkalo „jablka lásky". V prevenci rakoviny prostaty pomáhají rajčata pro svůj vysoký obsah lykopenu (antioxidant, který se lépe uvolňuje po uvaření). Tělo nedokáže lykopen absorbovat ze syrových plodů. Lykopen je nejsilnějším z 500 známých antioxidantů a právě funkci prostaty velmi prospívá. Vzpomeňte si na jižní národy, kde se rajčaty doslova cpou, a jejich sexualita je pověstná.

Další doporučovanou protirakovinovou potravou je obyčejná červená řepa. Je také jednou z rostlin, která dokáže regeneračně působit na játra. Na rozdíl od rajčat červená řepa účinkuje nejmocněji zasyrova. Máte-li rádi brambory, připravujte je ve slupce a jezte bez másla a smetany. Jinak při prevenci rakoviny neprospívají.

Důležitou roli pro správný vývoj mužských pohlavních orgánů hraje zinek. Zároveň podporuje jejich protirakovinnou imunitu. Hodně zinku obsahují dýňová jádra. Získat zinek z běžné stravy je dost problematické. Největší podíl zinku se vyskytuje v ústřicích. Museli bychom jich spořádat velké množství. Zinek se proto užívá v tabletách, v kombinaci s vitaminem A. Paradoxní je to, co muže o zinek připravuje - je to sex. Při každé ejakulaci přijde průměrný muž o 15 mg zinku, což je denní dávka, kterou potřebuje k udržení zdraví.

Léčí-li se muž na karcinom prostaty, je nutné dodržovat dostatečné dávky vitaminu C a E. Důležitý je také glutamin - esenciální aminokyselina, která pomáhá zmírňovat dopad ozařování a dává do pořádku poškozený zažívací trakt po ukončené terapii. Zásadním přínosem glutaminu je to, že povzbuzuje tvorbu bílých krvinek a fagocytů, nezbytných k činnosti imunitního systému.

Co lékaři doporučují mužům?

  • Pravidelně se milovat. Ejakulace by měla být dva- až třikrát týdně. Podle harvardské studie je vhodné ejakulovat dokonce pětkrát týdně. Mnohem víc vadí nepravidelnost. Rozdíl mezi milováním s partnerkou a masturbací nemá vliv.
  • Prostatě nedělá dobře chlad, dlouhé sezení bez pohybu, nárazy a mechanické dráždění rozkroku, ke kterým dochází při některých sportech (jízda na kole). Aerobní sporty spojené se zvýšením cirkulace krve v pánvi (běh, plavání) prostatě svědčí.
  • Chodit na preventivní prohlídky. Karcinom prostaty je třetím nejčastějším druhem rakoviny, na který muži umírají. Problém je v tom, že rané stadium se neprojevuje skoro žádnými příznaky. Jedinou stoprocentní prevencí je každoroční prohlídka a test PSA.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.