Kód pojišťovny

Horečka

Ilustrační obrázek

Normální teplota lidského těla se pohybuje kolem 36,5 °C. Pro někoho znamená paniku zvýšení o pouhý stupínek, pro jiného není problém ani 37,5°C. U některých lidí může být normální i taková teplota, kterou ostatní považují za zvýšenou, či naopak sníženou. Z obecného hlediska hovoříme o zvýšené teplotě v rozmezí37-38°C, nad 38°C se již jedná o horečku a nad 40°C se jedná o hyperpyrexii. Život ohrožuje jak „vysoká horečka", tak i teplota, která je abnormálně nízká. V případě silného podchlazení je nutné zvyšovat teplotu pozvolna, aby nedošlo k nevratnému poškození tkání.

Ovlivnění tělesné teploty

Tělesnou teplotu ovlivňuje několik faktorů: věk, tělesná aktivita, okolní prostředí, denní doba a také náš zdravotní stav. Horečka není nemoc, jedná se o signál organismu, že něco není v pořádku. Není tedy žádoucí horečku srazit ihned za každou cenu. Vhodné je uložit se do postele a mít klidový režim spolu s dostatkem tekutin. V případě prudkého vzestupu horečky a jiných závažných příznaků je nutné vyhledat lékaře. Opatrní bychom měli být především u dětí a starších osob.

Měření teploty u dětí

U kojenců a batolat měříme teplotu v konečníku nebo rychlým odečtem na čele. Teplota naměřená v konečníku je v průměru o něco vyšší než teplota naměřená v podpaží (cca o 0,5°C). Špičku teploměru vždy omyjeme mýdlem a opláchneme pod tekoucí vodou. Maximální teplotu míváme kolem šesté hodiny večer a minimální teplotu máme okolo šesté hodiny ráno.

Jak můžeme srazit teplotu?

Teplotu můžeme srazit pomocí zábalů. U dětí však ledové zábaly o teplotě cca 25°C neaplikujeme. Tělo můžeme omývat pomocí houby mimo vlasové části. Na třísla nebo zápěstí můžeme aplikovat led v igelitovém sáčku. Postiženému můžeme také podávat čaj s potivými účinky (např. lipový s medem). Na snížení teploty můžeme použít aspirin, ibalgin apod. Kyselinu acetylsaliciovou však nesmíme podávat dětem do 15 let.

V kterých místech měříme teplotu?

  • V podpaží - toto měření je vhodné jak pro děti, tak pro dospělé, používáme lihové nebo digitální teploměry
  • V ústech - před měřením nesmí dotyčný 20 min. jíst ani pít
  • V konečníku - nejpřesnější měření je tzv. „rychloběžka" pomocí níž odečteme výsledek do 30 vteřin
  • V třísle - princip pokrčené nohy v koleni a kyčli a přiklonění ke stehnu v koleni
  • Na čele nebo v uchu - pomocí infračerveného záření
  • V pochvě - pro zjištění ovulace

Kdy neotálet s návštěvou lékaře?

  • vždy pokud má dítě méně než tři měsíce,
  • jakmile nedochází k poklesu horečky ani třetí den,
  • v případě, že dítě málo pije,
  • v případě průjmu nebo zvracení

Lihové teploměry

Lihové teploměry jsou nástupci rtuťových teploměrů, které jsou v současné době v zemích EU zakázány. Jsou oblíbené především u starší věkové populace, i když jejich měření trvá 3-5 minut.

Bezkontaktní infrateploměry

Pomocí infračerveného záření, které odečítá tepelnou energii, která vyzařuje z povrchu těla (na čele nebo v uchu), popř. na břichu, na krku, spáncích nebo podpaží. Měření je rychlé trvá 1-5 sekund a teplota se dá měřit i ve spánku.

Digitální teploměry

Digitální teploměry mají podobu klasického teploměru, ale dají se koupit také v podobě dudlíku. Ukončení měření signalizují pomocí zvukového signálu. Jejich funkce je založena na vyměnitelné baterii. Při měření teploty dodržujte dobu měření dle návodu a typu teploměru. Také před měřením nezapomeňte teploměr řádně sklepat nebo vynulovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.