Kód pojišťovny

Dejte si šálek čaje

Ilustrační obrázek

Čaj patří k nejrozšířenějším nealkoholickým nápojům na světě. Šálek dobrého čaje přivítáme s radostí především v zimních měsících. Čaj máme také rádi pro jeho povzbudivé účinky. Kromě klasického čaje se v některých částech světa popíjí také čaj všelijak upravovaný. V Číně a Japonsku se čaj parfémuje, například pomocí květů citroníku čínského, či  pomocí růžové kosaticové silice, květů kamélií, karafiátů apod. Více se aromatizuje zelený čaj. Většina lidí upřednostňuje pití přirozeného čaje.

Jaký je původ a historie čaje?

Čajovník čínský pochází s největší pravděpodobností z jihovýchodní Asie. Vznikl zdomácňováním planého čajovníku a pěstování čaje je známo 2000 let. Ve 4. a 5. století našeho letopočtu bylo pití čaje především záležitostí v Číně a o 300 let později také v Japonsku. V 9. století se šířily zprávy o čaji po Evropě a až v 16. století se dostaly pomocí kupců první vzorky. V 17. století poznali také čaj v Rusku, ale v té době se pil čaj pouze jako lék a prodával se v lékárnách. Mezi skutečně osvěžující nápoje začal patřit až v 18. století a od konce 19. století se začal pěstovat ve vlhkých subtropech.

Úplná klasika

Čajové lístky jsou sklízeny na čajových plantážích zpravidla třikrát za rok. Jarní lístky jsou sklízeny v březnu a dubnu a tato sklizeň je považována za vysoce kvalitní, červnová sklizeň je považován a za průměrnou. Lístky sklízené v srpnu a v září již nejsou dostatečně aromatické. Zpracovávají se dva základní druhy čaje zelený a černý. Černý čaj se všeobecně oblíbenější a rozšířenější. Zelený čaj se rychle suší v sušárnách. Uchovává si více účinných látek a také vitamin C.

Používejte vše čerstvé

Při přípravě čajů a nálevů vždy dbáme na to, aby materiál byl čerstvý. Usušený, řezaný a práškový materiál nasává vzdušnou vlhkost, která drogy narušuje a vytváří podmínky pro vznik plísní. Některé aromatické byliny přitahují hmyz. Čajové lístky i byliny bychom měli uskladňovat v těsnících nádobách. Kontakt s kovem kazí vůni a vzhled nápoje a má také neblahý vliv na třísloviny. Doporučuje se cedit, a to jak pravý čaj, tak i bylinné nálevy přes nekovové sítko nebo silonový filtr.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.