Kód pojišťovny

Se solí raději opatrně

Ilustrační obrázek

Sůl je skryta téměř ve všem co konzumujeme, dokonce i tam, kde bychom ji vůbec nečekali. Nutno podotknout, že sůl vlastně chlorid sodný NaCl, který je tvořený ze 40% sodíkem (Na) a 60% chlórem (Cl), ke svému životu potřebujeme. Aby mohlo naše tělo fungovat je potřeba  rovnováha mnoha iontů.  

Sodík spolu s draslíkem jsou nezbytné pro správnou funkci svalů, činnost srdce a také pro přenos nervových vzruchů a udržení tělesných tekutin v rovnováze. 

Nadmíra soli

V případě, že konzumujeme větší množství soli tak si můžeme přivodit celou řadu onemocnění jakým může být např. tvorba ledvinových kamenů, oslabení kostí nebo rakovina žaludku. Je prokázáno, že maximální denní dávka soli by měla být 6 gramů, což jsou zhruba dvě čajové lžičky. Dnešní civilizace však přijímá průměrně 15 gramů soli denně.

Proč nám sůl chutná?    

Sůl má své historické kořeny. Po pravěkého lovce byla sůl důležitá proto, aby si doplnil minerály, které vypotil při lovu. Dnešní člověk se již tolik nepohybuje a spíše se snaží si vše usnadňovat. V základních potravinách jako je chleba, maso nebo mléko je sodíku dostatek. Lidé, kteří jsou zvyklí jíst příliš slaná a kořeněná jídla, ve skutečnosti ztrácejí chuť.

Kde všude se nachází sůl?

Sůl se skrývá téměř ve všem, co zkonzumujeme. Najdeme ji např. v kynutém těstě, sladkých palačinkách, instantním kakau. Pokud snídáme ráno 10 dkg šunky, tak jsme již reálně zkonzumovali 2,8 gramu soli a to je teprve ráno.

Správná hladinka


Hladinu sodíku v těle si tělo velmi přísně hlídá. Hlavním koordinátorem jsou ledviny. V případě, že je množství soli nízké, začnou ji ledviny ukládat, když je naopak v těle soli přebytek, vyloučíme ji v moči. V případě, že množství soli v organismu stoupne natolik, že ledviny přestávají stíhat regulaci sodíku, začne se hromadit v krvi. Sodík zadržuje tekutiny, vzrůstá objem krve a tím pádem se také zvyšuje krevní tlak. S tím také roste riziko celé řady chorob.  V každém případě bychom si měli přísun soli hlídat a korigovat ho s našim fyzickým výdejem a také počasím.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.