Kód pojišťovny

Dovolená na slunci?

Ilustrační obrázek

V létě se milovníci sluníčka a moře těší na rozpálené pláže a letní pohodu.  Prospívá nám vůbec dovolená na slunci? Ozáření paprsky ultrafialového záření má určitě svůj pozitivní význam, ale jen v případě, že to naše pokožka dobře snáší  a také velmi záleží na našem chování. Pro zdravou kůži je působení určitého množství slunečních paprsků prospěšné, ale je nutné, aby si kůže na slunce pomalu zvykala. První slunění by určitě nemělo trvat déle než 20 minut. Při každém slunění se dá na začátku tato doba prodloužit  o 10 minut, později o 10-20%.

Kdy nanášet opalovací krémy?

S nanášením opalovacích krémů bychom měli začít asi 30 minut před sluněním. Opakované nanášení se během slunění doporučuje, ale musíme vzít v úvahu, že v žádném případě neprodlužuje dobu ochrany.Poledne bychom měli využít k odpočinku ve stínu. Při vodních sportech, lyžování a horolezectví je nutné dobře chránit nos, uši a rty. Po koupání a usušení a je potřeba se opět natřít krémy, které jsou vodě odolné. Po slunění je rovněž nutné pokožce věnovat dostatečnou péči. Po dovolené se nedoporučuje opalování v soláriu, protože pokožka potřebuje určitý čas na zotavení.

Ochrana dětí před sluncem

Vzhledem k tomu, že dětská pokožka je tenká a citlivá, je nutné ji obzvlášť chránit před slunečními paprsky. Podle dosavadních průzkumů je spálení dětské pokožky velmi nebezpečné a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Čím výš v horách a čím blíže k rovníku, tím je také slunce nebezpečnější. Především v době mezi 11-15 hodinou je podíl škodlivých ultrafialových paprsků velmi vysoký. Děti mladší 3 let by se nikdy neměly vystavovat přímému slunci. Malé děti je potřeba kromě opalovacích krémů chránit také šaty a pokrývkou hlavy. Mokré bavlněné šaty propouštějí ještě 20% slunečních paprsků, suché 6%. Z tohoto důvodu se doporučuje krémovat děti i pod šaty nebo slunečníkem.

Pupínky z horka

Pupínky se objevují především v teplých zemích a i když jsou neškodné, zaznamenáváme na kůži nepříjemný pocit. Velmi typické je větší množství pupínků především v horních partiích těla, v podpaží, v loketním ohbí a také v pase. Po těchto pupíncích se mohou někdy objevit také nesvědící uzlinky v barvě kůže. V případě nepříjemného svědění se doporučuje sprchování chladnou vodou, opatrné osušení a nanášení chladících roztoků a pudrů.

Sluneční alergie

Sluneční alergie postihuje zejména mladé ženy a to na jaře nebo při první dovolené na slunci. Odborníci hovoří o polymorfní světelné dermatóze. Sluneční alergie se nesmí zaměňovat za spálení pokožky. Příčinou je vysoká citlivost na ultrafialové paprsky. V některých případech může lékař předepsat antihistaminika a při zvlášť těžkých reakcích se předepisuje krém proti zánětům. Dobrým pomocníkem může být beta -karoten  v tabletách.

Puchýře

Na dovolené  obvykle hodně sportujeme a existuje tak zvýšené riziko vzniku puchýřků,oděrek a pohmožděnin. Tenké puchýře se zpravidla vytvářejí na nártech, prsech nebo kloubech. Puchýře jsou zpočátku sterilní, a proto se nedoporučuje jejich ztrhávání. Větší se mohou otevřít, ale kůže na nich se nechává. Kůži kolem zavřených puchýřů očistíme antiseptickým roztokem, necháme zaschnout a přilepíme náplast. Pouze velké nenapravitelné puchýře opatrně odstřihneme po dezinfekci čistými nůžkami a převážeme.

Vlasy a vodní sporty

Pálivé slunce, horko a voda mění strukturu vlasu, který se později láme, štěpí a začíná blednout. Především blondýny by měly nosit pokrývku hlavy a měly by o vlasy dobře pečovat, ale je příliš zatěžovat kartáčováním a umýváním. Chlorovaná voda na koupalištích vlasům škodí, světlé vlasy se mohou zabarvit do zelena.

Chronická kožní nemoc

V případě, že trpíme nějakou chronickou kožní nemocí, (atopickým ekzémem, lupénkou a podobně) tak se naše pokožka zlepší, v případě akné, tomu však bývá právě naopak. Vřídky silně svědí, a proto bychom v případě, že jedem na letní dovolenou, měli pokožku náležitě předem připravit. Vyzkoušejte následující tipy:

  • Zhruba 5 dní předem a v průběhu prvních dní slunění bychom měli přejít na výrobky, které nebudou obsahovat lipidy a emulgátory.
  • Volíme raději opalovací krémy na bázi gelů.
  • Měli bychom používat širokospektrální sluneční filtr s vysokým stupněm ochrany proti světlu.
  • V případě větších potíží bychom měli raději vyhledat stín.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.