Kód pojišťovny

Elixír mládí

Ilustrační obrázek

V posledních letech se koenzym Q10 stal jedním z nejpopulárnějších potravinových doplňků. Jedná se o látku podobnou vitaminům a stejně jako ony je životně důležitý pro zdravé fungování našeho těla.
Q10 byl objeven roku 1957 - širšímu využití v době objevu bránila jeho vysoká cena. Teprve nové technologie umožnily jeho praktické využívání.

Původní pojmenování této látky bylo ubiquinon , protože se v přírodě  nachází prakticky všude, je tzv. ubiquitní (všudypřítomný). Někdy bývá také nazýván vitamin Q10. Koenzym Q10 je v organismu zcela nezbytnou látkou, protože se podílí na všech pochodech v těle, při kterých se spotřebovává energie. Největší množství Q10 obsahují orgány, které mají značné energetické nároky, tedy především srdce, mozek, plíce, játra, reprodukční orgány a ledviny. A právě kvůli nim musíme dbát na to, aby náš organismus nestrádal nedostatkem této látky, zvlášť když uvážíme, že 95 procent energie, kterou potřebujeme k tomu, abychom fungovali, je přeměňováno pomocí koenzymu Q10, který nemůže být nahrazen žádnou jinou látkou. Koenzym Q10 si vytváříme z produktů přítomných v potravě. Část je tvořena v těle střevní mikroflórou. Tato schopnost ale s věkem klesá, ve čtyřiceti letech má člověk již o 30 procent této látky méně.

Výzkumy ukazují, že Q10 posiluje srdce a je vhodným léčebným doplňkem pro pacienty se srdečními problémy (zlepšuje výkonnost a omezuje dušnost). Koenzym Q10 také chrání před tvorbou krevních sraženin, snižuje vysoký krevní tlak, omezuje nepravidelnosti tepu a zmírňuje bolesti při angíně pectoris. Působí proto preventivně proti srdečním chorobám. Bylo prokázáno, že ve svalovině srdce u lidí s onemocněním kardiovaskulárního systému je hladina této látky velmi nízká. K úbytku koenzymu přispívá nejen věk, ale také stres, kouření a některá onemocnění, při nichž organismus spotřebovává Q10 ve zvýšené míře. Jeho produkci mohou snižovat léky na snižování hladiny cholesterolu.

Koenzym Q10 je významný antioxidant - brání naše buňky před destruktivním působením volných radikálů, je také úspěšný při potírání chronické únavy, úbytku sil a slabosti, zejména ve vyšším věku. Q10 snižuje stres a pomáhá lidem, kteří podstoupili operativní zákrok, urychluje rekonvalescenci po mozkové mrtvici, může zpomalovat průběh roztroušené sklerózy, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, zmírňuje i alergické reakce a astma.
Ženy znají Q10 ve spojitosti s krémy. Kosmetické přípravky obohacené o Q10 mají zabránit stárnutí pleti a vzniku předčasných vrásek. Podle některých studií by měl mít tento koenzym vliv i na mužskou plodnost, protože jeho množství ve spermiích upravuje jejich počet a pohyblivost.

Švédská studie naznačuje, že koenzym Q10 může snižovat krvácivost dásní, která souvisí s onemocněním vyvolávajícím uvolnění zubů. Koenzym zřejmě zvyšuje energetickou produkci v dásních a tím urychluje proces hojení. Navíc působí jako antioxidant, který odolává škodlivým účinkům volných radikálů. Když bakterie rozkládají zbytky potravy uvízlé v mezizubí, vytvářejí se volné radikály, které, pokud nejsou zlikvidovány, ničí buňky dásňových tkání. Koenzym Q10 formace těchto radikálů neutralizuje a brání jim buňky poškozovat.

Nejpozději od 40. roku věku by koenzym Q10 měli doplňovat všichni, muži i ženy, zdraví i nemocní. Doporučené dávkování pro dospělé je 30-50 mg denně (nejlépe ve dvou dávkách). Z léčebné dávky se považuje 100-200 mg dvakrát denně. Koenzym Q10 by se měl užívat po jídle, aby se zlepšilo jeho vstřebávání. Předávkování koenzymem Q10 nehrozí, tělo si samo reguluje jeho spotřebu. Nemá žádné vedlejší účinky a není návykový.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.