Kód pojišťovny

Proč potřebujeme sacharidy a enzymy?

Ilustrační obrázek

Sacharidy jsou nejdůležitější energetickou látkou a organismus bez nich nemůže existovat. Při trávení složitých cukrů a škrobu, což jsou nejčastější zdroje sacharidů, se složité řetězce štěpí až na nejjednodušší základní látku, glukózu. Její hladinu v krvi označujeme jako krevní cukr. Touto cestou dodává energie většině důležitých ústrojí, především mozku a také ostatním oddílům nervového systému.

Doplnění sacharidů

Sacharidy je nutné doplňovat každý den, aby si organizmus při jejich nedostatku nečerpal energii z bílkovin, kterých je pro tuto činnost škoda.Vzhledem k tomu, že jejich tvorba je náročná mohou se daleko efektivněji využívat na stavbu nových a opravy poškozených tkání. V případě, že budeme přijímat v potravě nadměrné množství sacharidů, než potřebujeme pro pohyb, tvorbu tepla a ostatní činnosti a udržení základní rezervy zhruba 11g v játrech, změní se přebytek na tuk, který se následně ukládá do rezervních depot. Pokud se však přijímá sacharidů o něco méně, než spalujeme, nahrazují se tukem, který se z těchto depot vyplavuje.

Energetická potřeba

Odborníci doporučují pokrýt energetickou potřebu z 50-60% pomocí sacharidů, ze 20-30% tuky a zbytek bílkovinami. Sacharidy jsou důležité pro naše zdraví stejně tak, jako jsou důležité ostatní stavební látky. Denní minimum představuje dávka, jejíž příjem je 50 g, aby se zabránilo vzniku ketózy, což je stav, při kterém se v průběhu hladovění spotřebovávají vlastní bílkoviny a tuky.

Glykemický index

Veškeré potraviny, které obsahují sacharidy nemají pro náš organismus stejný význam. Jejich pořadí se vyjadřuje pomocí tzv. glykemického indexu, který udává jak rychle a o kolik se po jejich příjmu zvýší hladina glukózy v krvi. Potraviny s vysokým indexem jsou bohaté na sacharidy (cukry a škrob) a po jejich použití dochází k rychlému vzestupu krevní glukózy. Jedná se o zcela fyziologický pochod, za předpokladu, že pankreas vyprodukuje jako odpověď dostatek inzulinu. Čím větší množství sacharidů přijímáme, tím větší výkon musí pankreas podávat. V případě několikaletého přetěžování pankreatu, může zdravotní stav dojít až k diabetu II. Typu.

Rafinované cukry

Vysoce rafinované cukry vyvolávají rychlý vzestup krevního cukru a tím také inzulinu, který současně přemění nespotřebovaný cukr v tuk. To je také příčinou, proč lidé po málo tučných nebo zcela beztučných jídlech přibývají na hmotnosti. Prevencí proti tomu je výměna jídel s převahou rafinovaných jednoduchých cukrů za sacharidy, které obsahují vlákninu a pomalu se vstřebávající škroboviny.

Které potraviny jsou nejvhodnější?

Za nejvhodnější lze považovat potraviny, jejichž hodnota glykemického indexu je v rozmezí 1-60 a tudíž mají téměř neznatelný vliv na hladinu glukózy v krvi. Hodnoty od 61-80 znamenají střední vzestup glukózy a tyto potraviny bychom měli konzumovat uvážlivě. Potraviny s vyšším indexem než 81 vyvolávají velice rychlý vzestup glukózy a konzumovat bychom je měli pouze zřídka.

Glykemická zátěž

Glykemický index sám o sobě nebere v úvahu velikost porce. Existuje také i hodnota, která zohledňuje velikost porce  a nazývá se glykemická zátěž. Reakce vzestupu glukózy na určitou potravinu mohou být u jednotlivých osob odlišné a také jednotlivé potraviny se od sebe mohou navzájem velmi lišit. Například brambor existuje více druhů a závisí také na způsoby přípravy, místě pěstování apod.

Chcete být štíhlí?

Jestliže si chcete zachovat dobré zdraví a zůstat štíhlí, nahraďte škroby (obsahují velké množství glukózy) sacharidy, které jsou bohaté na vlákniny a pomalu se vstřebávají. Vláknina nevyvolává po požití žádné změny v hladině glukózy v krvi. Jestliže chceme dosáhnout vysokého výživového efektu, měli bychom vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem.

Rychlý vzestup glukózy

Mezi potraviny, které způsobují rychlý vzestup glukózy patří:

  • Rafinovaný bílý cukr
  • Chipsy, křupky, bílé pečivo
  • Sladkosti všeho druhu
  • Těstoviny z bílé mouky
  • Slazené nápoje
  • Instantní rýže, brambory

Enzymy

Enzymy potřebujeme z důvodu správného trávení a zpracovávání potravy. V podstatě se jedná o katalyzátory, které usnadňují a vyvolávají různé biochemické reakce. Nejjednodušeji je můžeme získat z tepelně nezpracovaného ovoce, zeleniny, vajec, masa všeho druhu a ryb. V případě použití vysoké teploty dochází ke zničení enzymů. Každý jednotlivý enzym působí specificky na určitý druh potravy, a proto se nemohou vzájemně zastupovat. Jejich nedostatek nebo vzájemný výpadek  může být příčinou vážného onemocnění. Enzymy končící na - áza se nazývají podle druhu látky, na kterou působí. Pepsin je enzym, který je produkován v zažívacím ústrojí a štěpí bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny. Bez pepsinu není možné tvořit vlastní bílkoviny a používat je na výstavbu různých stále opotřebovaných tkání (kůže, svalů, krvinek).

Chymozin

Chymozin neboli renin se  vyskytuje pouze v žaludku kojenců, kde sráží mléčnou bílkovinu kasein. U dospělých tuto funkci přebírá trypsin. Po sražení mléka dochází k uvolnění důležitých minerálů, jakými jsou vápník, fosfor, draslík nebo železo. Tyto minerály se významně podílí na posílení nervového a kostního systému.

Lipáza

Lipáza štěpí tuk na jednotlivé mastné kyseliny a glycerol, ty pronikají střevní stěnou do krve a do jater, kde dále dochází k jejich odbourávání. Organizmus je používá jako zdroj energie. Kyselina solná rozkládá v žaludku jednotlivé složky potravin, vyvolává bobtnání vaziva a svalových vláken z rozkousaného masa a tím umožňuje jejich trávení. Podobně působí i zelenina a ovoce. Pomáhá svou kyselou reakcí trávit bílkoviny i minerály, jako vápník a železo. Bez kyseliny solné vznikají různé poruchy trávení a karence minerálů, ale její nedostatek může být také projevem závažným onemocnění. Opakované stresové situace, zvýšené napětí a úzkosti, dále nedostatek vitaminu B i některých minerálů může vyvolat snížení její produkce.

Nadprodukce lipázy

Nadprodukce lipázy vyvolává řadu zdravotních potíží jakými jsou např. překyselení žaludku nebo pálení žáhy, které často doprovází onemocnění žaludečními vředy. Tyto obtíže lze utlumit pomocí  antacidních alkalizačních léků (např. jedlá soda). Žaludeční vředy jsou způsobeny nadprodukcí kyseliny a v takovém případě je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.