Kód pojišťovny

Menopauza, substituční terapie a kilogramy

Ilustrační obrázek

Žena při menopauze prochází hormonálními změnami, hladiny estrogenů v jejím těle začínají postupně klesat. Právě estrogeny (ženské pohlavní hormony) udržují ženu svěží a mladou. Netýká se to jen její psychiky a toho, že menstruuje, ale týká se to i složení těla a obsahu tuku v organismu. Hormonální změny vedou postupně k tomu, že se snižuje množství svalové hmoty a zvyšuje se tendence k nabírání tuku.

V období menopauzy ženy své nepříjemné pocity často „zajídají". V tento okamžik mají jedinou možnost - začít se více pohybovat. Pohyb rovněž zpomaluje řídnutí kostí, což je obvyklý problém, který se v souvislosti s menopauzou objevuje. Kombinace pravidelného pohybu a zdravé stavy bohaté na vápník a vitamin D napomůže zabránění nárůstu váhy během menopauzy. Tuk se v této době neukládá tolik na stehnech a kolem boků, ale mnohem více kolem pasu. Po přechodu přibírá polovina žen dva až pět kilogramů. Kvůli úbytku hormonů se ženám mění i chutě - častěji mívají chuť na pečivo, cukrovinky nebo ovoce. Se stejnými chuťovými choutkami se setkáme pokaždé, když se vychyluje hormonální hladina (puberta, těhotenství, konec menstruačního cyklu).

Pravidelný pohyb pomáhá nejen udržovat zdravou hmotnost, ale prospívá i srdci, kostem, svalům, uvolňujícími spánku a pocitu harmonie. V období menopauzy se ženy pohybovým aktivitám spíše vyhýbají (protože je bolí klouby nebo záda). Důležité je volit správné aktivity - takové, které co nejméně zatěžují  kloubní systém.

Hormonální substituční léčba

Ještě nedávno se o prospěšnosti hormonální situace nepochybovalo. Lékaři předepisovali HST (hormonální substituční terapii) téměř každé ženě po pětačtyřicítce. Všechno má ale svá pro i proti. Zjistilo se, že i hormonální substituční léčba má svá rizika. Například pokud se s léčbou začne příliš brzy a podává se ještě v době, kdy menopauza není úplná, zvyšuje se riziko vzniku nádorů souvisejících s ženskými pohlavními orgány. Ukázalo se také, že v některých případech může zvyšovat riziko aterosklerózy, srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Proto se dnes od paušálního předepisování  HST ustupuje.

Léčba určitě pomůže, když má žena potíže (nejčastěji návaly) a nezvládá je tlumit jinak. Lékaři se ani příliš nerozmýšlejí, když je pacientka ohrožená osteoporózou - to bývají hlavně hubené ženy se sedavým zaměstnáním, které se ani ve volném čase příliš nehýbou, takže jejich kosti nejsou dostatečně zatěžovány.
Problematické je, když přechod nastane neobvykle brzy (před čtyřicítkou), ať přirozeně, nebo v důsledku operativního zákroku. Riziko se zvyšuje, pokud se několik faktorů zkombinuje.
Důvody podání hormonů mohou být i psychologické. Žena může hormony vyžadovat, protože má pocit, že jí tato léčba může dát pocit spokojenosti, nebo když pacientka těžce nese ztrátu menstruačního krvácení. Pro řadu žen je to symbol ženskosti a mládí. Končené rozhodnutí je vždy na pacientce.

Je nutné si uvědomit, že neexistují šetrné a nešetrné přípravky hormonální substituční léčby, ale pouze přípravky, které ženě vyhovují nebo ne. Pokud vám lékař bude nasazovat HSL, začne těmi s nejmenším možným množstvím hormonů. Zásadní bude, jak na ně žena zareaguje.  Pokud návaly přicházejí stále stejně rychle a neustupují, žena je stále nateklá, má potíže se spánkem a suchostí v pochvě, je jasné, že je dávka nedostačující. K lékaři by se měla žena vydat asi po třech měsících od nasazení léčby.

Mezi ženami je rozšířen mýtus, že se po nasazení HST přibírá. Vědecká fakta to však nepotvrzují, i když je fakt, že ženy v menopauze tloustnou. Více kilogramů nabírají ženy s diabetem a vysokým krevním tlakem. Existuje i studie, která tvrdí, že ženy, které užívají HST, nabírají méně. Zkoumali dopodrobna také složení těla a přišli na to, že tyto ženy měly i méně tuku. Ženy, které tloustly, také udávaly, že v poslední době omezily svou fyzickou aktivitu, proto jim ubylo svalové hmoty. Tyto ženy omezily pohyb kvůli únavě a depresivním stavům, které klimakterium provázejí. Těmi více trpí ženy, u nichž se klimakterium dostavilo kvůli odebrání vaječníků.

Rakovina prsu a hormonální terapie

Obecně platí, že riziko rakoviny s braním HTS stoupá. Hovoříme o tzv. zvýšeném relativním riziku, což je číslo ukazující poměr výskytu nádoru mezi dvěma skupinami, které se liší jen jedním faktorem, v tomto případě užíváním hormonální substituce. Když je hodnota vyšší než jedna, znamená to, že sledovaný faktor je spojen s rizikem. Ve skupině žen, které užívaly HST, se objeví nádory o něco málo častěji - lékaři v tomto případě vyčíslili relativní riziko na 1,35. Jedná se přitom o pětileté užívání HTS. V číslech to znamená , že na každých tisíc uživatelek HST ve věku 50 až 70 let připadnou dva nádory navíc oproti těm, které HST neberou. Při desetiletém a delším užívání je to dalších šest případů rakoviny prsu navíc. Lékaři ale také připomínají, že další faktory (věk prvního porodu - čím vyšší věk, tím vyšší riziko) nebo předčasný nástup menstruace, jsou v porovnání s braním HST mnohem rizikovější.

Myslet si tedy, že hormony způsobují rakovinu, je nesmyslné. Existuje řada studií, které ukazují, že zdravým prsům neškodí. Zřejmě však urychlují růst nádorů tam, kde jsou k nim dispozice. Můžete narazit i na studie, které tvrdí, že uživatelky hormonální substituční terapie mají nižší úmrtnost na nádory prsu než jejich vrstevnice bez HST. Důvod je prostý - ženy, které HST užívají, jsou pod větším lékařským dozorem, takže je u nich mnohem vyšší pravděpodobnost, že se na nádor přijde včas.

Estrogen a srdce

Ženské pohlavní hormony ochraňují i naše cévy. Proto je do padesáti let věku výskyt srdečních a cévních onemocnění vyšší u mužů než u žen. V menopauze však riziko srdečního infarktu či mozkové příhody u žen prudce stoupá. Mladé cévy jsou pružné (k tomu jim pomáhá právě estrogen) a bez usazeného plaku, tím, jak stárneme, se v jejich stěnách usazují aterosklerotické pláty. Pokud se již usadily, může právě estrogen podpořit jejich utrhnutí, a tedy vznik krevních sraženin. Proto se doporučuje začít užívat HST brzy po skončení menstruace, kdy jsou cévy s velkou pravděpodobností ještě průchodné. Pak má tato terapie ochranný efekt.

Terapie z přírody

Estrogeny jsou především ženské pohlavní hormony, ale v malé míře se vyskytují i v mužském organismu - jsou důležité pro vývoj sekundárních pohlavních znaků ženského těla. U mužů regulují vývoj spermií. Estrogeny jsou také součástí některých antikoncepčních přípravků a léků pro ženy po menopauze, kdy jejich množství v těle klesá.

Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které mají podobné účinky jako lidské hormony, ale v daleko slabší míře a bez vedlejších účinků. Dokáží částečně kompenzovat pokles hormonální hladiny spojený s přechodem a nastolují rovnováhu mezi hormony estrogenem a progesteronem. Proto potlačují nepříjemné vedlejší příznaky - návaly, pocení, vysychání sliznic. Působí také proti osteoporóze a snižují škodlivý LDL cholesterol.

Fytoestrogeny mají stimulační účinek na dělení zdravých buněk prsní tkáně a snižují riziko vzniku rakoviny prsu, mohou být i podpůrným prostředkem po léčbě této nemoci.

Fytoestrogeny se začaly využívat „díky" ženám z jihovýchodní Asie. U nich se totiž v mnohem menší míře vyskytují problémy  v klimakteriu, také netrpí tak často osteoporózou a civilizačními chorabami. Vědci přišli na to, že za vším je jejich jídelníček. Asiaté konzumují potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, především ze sóje. Hodně fytoestrogenů najdeme také ve lněném semínku, které si můžeme přidávat do jogurtu.

Při klimakterických potížích pomohou i bylinky. Jejich použití je třeba konzultovat s lékařem, který ordinoval užívané léky. Každá bylinka má totiž více účinků a ty se mohou s různými léky ovlivňovat. Například šalvěj může mírnit návaly horka a noční pocení, pupalkový olej menstruační obtíže, ale nedoporučují se nemocným trpícím epilepsií.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.