Kód pojišťovny

Tuberkulózou neonemocníte snadno

Ilustrační obrázek

Tuberkulóza je bakteriální infekční onemocnění, které se léčí antibiotiky. Původcem infekce jsou bakterie Mycobacterium tuberculosis, které v běžném prostředí přežívají asi dvě hodiny (jsou citlivé na sluneční svit).

Nakazit se můžeme při kontaktu s nemocným člověkem vykašlávajícím původce onemocnění. K přenosu je nutný delší nebo opakovaný kontakt s nemocným (alespoň osm hodin). Nenakazíte se,  když na vás někdo „kýchne". Nemocní tuberkulózou mohou nakazit ostatní pouze tehdy, že jejich sekrety z dýchacích cest, které vykašlávají, obsahují dostatečný počet bacilů tuberkulózy. Třetina lidí s tuberkulózou je dokonce neinfekční.  I v případě, že dojde k přenosu infekce, není ještě jisté, že člověk onemocní. U devadesáti procent nakažených si jejich imunitní systém s nákazou poradí a nemoc nepropukne - ta se projeví u zbývajících deseti procent. Většinou se pak jedná o pacienty celkově oslabené (snížená imunita), onkologické pacienty, diabetiky, osoby s ledvinovým onemocněním, nakažené HIV.

Nákaza se projeví nejdříve za čtyři týdny. První příznaky se mohou objevit i mnohem později, někdy i za dva a více let. U čtvrtiny nemocných se tuberkulóza navenek ani neprojeví. Typickými projevy onemocnění jsou únava s klesající výkonností jak fyzickou, tak intelektuální, nechutenství a hubnutí. Objevuje se opakované zvýšení teploty a výrazné pocení během spánku. Nejčastěji jsou postiženy plíce nebo jiná část dýchacího ústrojí, a proto bývá hlavním příznakem typický kašel (někdy spojený s vykašláváním krve), přítomná může být i bolest v oblasti plic a dušnost. Tuberkulóza může postihnout kterýkoli orgán. Nejčastěji napadá vedle plic mízní uzliny, kůži, podkoží, kosti, klouby či pohlavní ústrojí. Projevy se odvíjejí od místa postižení (zduření uzlin, bolesti v oblasti postiženého kloubu s poruchou hybnosti, otoky kloubů).

Pokud se tuberkulóza prokáže, je podle platné legislativy pacient povinen se léčbě podrobit. Léčba probíhá na plicním oddělení v nemocnici, pak pokračuje ambulantně. K léčbě se používá několik léků tzv. antituberkulotik v kombinacích. V naší zemi je na vysoké úrovni nejen péče o nemocné, ale i systém kontroly výskytu tohoto onemocnění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.