Kód pojišťovny

Relaxační techniky, cvičení pro oči a fytterapie

Ilustrační obrázek

Lidé se mylně domnívají, že oslabený zrak je třeba šetřit, ale opak je naopak pravdou. Pokud bychom zrak od dětství nepoužívali, nemohl by se rozvinout. Je potřeba využívat i slabý zrak. Jestliže bychom se slabým zrakem dlouho nečetli, bylo by čtení po delší době mnohem obtížnější.

Obecné rady

V případě, že jste ještě před chvílí při čtení viděli ostře a náhle došlo k rozostření zraku, je nutno si odpočinout. Můžete vyzkoušet například tzv. palming. Autorem této metody uvolnění očí je oční lékař W.H. Bates. Sedněte si ke stolu a z dlaní si vytvořte mističky směrem k obličeji a sevřené prsty překřižte přes sebe. Hlavu volně položte do dlaní a vnímejte teplo a uvolnění. Nikdy na oči netlačíme a dýcháme uvolněně. V poloze bychom měli setrvat tak dlouho, dokud nepocítíme uvolnění. Poté si můžeme opět zvykat na světlo.

Procvičení očních svalů

V případě, že dlouhodobě namáháme zrak na jednu vzdálenost (při čtení knih, při práci u počítače apod.) a pociťujeme slzení, únavu očí nebo rozostřené vidění, můžeme využít cviky, které poskytují uvolnění střídáním pohledu na různé vzdálenosti. Během čtení je vhodné přenést pohled na různé barevné objekty v místnosti i mimo ně. Lepšího uvolnění docílíme také krátkodobým procvičením očním svalů – kroužením očí, střídáním pohledu vlevo a vpravo, nahoru, dolů, šikmo nahoru i dolů vpravo i vlevo.

Zdroj světla

Při čtení je vhodné připravit si zdroje světla zleva nebo shora, abychom si nestínili a současně nebyli oslněni, vhodné jsou křesla s opěrkami rukou. Jestliže pracujeme s texty u stolu, pracovní deska stolu by měla být tak vysoká, aby ruce opřené o stůl nesvíraly v loktech ostrý úhel. Při práci na počítači, je vhodné umístění klávesnic níže, než je pracovní deska pro psaní. Také nepřirozená poloha hlavy vede vždy k dřívějšímu pocitu únavy. Samozřejmostí by měl být svěží vzduch v místnosti a v případě nutnosti je vhodné pořídit si odpařovače.

Zátěž na oči

Oči patří k orgánům, které dokážou potlačit uvnitř očí veškeré záněty. Z toho důvodu by se zánětlivá onemocnění oka měla ve zdravém těle vyskytovat pouze ojediněle. V minulosti byly oční záněty spojovány s jinými těžkými bakteriálními onemocněními, jakým je například syfilis. V současnosti přibývá očních chorob, které mají svůj původ v přehnaně reagujícím aktivním imunitním systému (výskyt alergických reakcí). Alergické záněty spojivek, nateklá oční víčka, svědění očí, patří k nejčastějším projevům alergické reakce.

Léčba pomocí bylinek

Významnou bylinkou při léčbě očních chorob je světlík lékařský. Můžeme ho najít na loukách a v řidších lesích a kvete od června do října. Tato bylina se sklízí celá včetně květu a k léčebnému účelu se povaří celá v neperlivé minerální vodě a přecedí přes šátek. Pak ji necháme vychladnout a poté namočíme do nálevu dva menší kapesníky a přiložíme si je zhruba po dobu deseti minut na očích. Světlík lékařský pomáhá při léčbě očních zánětů.

Zázvorová voda

Zázvorová voda je přípravek, který pochází z ajurvédské tradice. Při užívání pomáhá při všech očních potížích a aktivuje látkovou výměnu. Také významně přispívá k uzdravení jedince. Zázvorová voda má léčivé účinky na trávicí systém jedince a doporučuje se také jako dlouhodobější léčebné opatření. Oloupeme jeden kus kořene zázvoru zhruba ve velikosti palce a nakrájíme jej na malé plátky. Následně jej povaříme ve větším šálku vody po dobu dvaceti minut. Směs scedíme a pijeme po doušcích, dokud je ještě horká. Užíváme jednou až třikrát denně.

Routa vonná

Jedná se o prastarý léčivý prostředek, který se používá vnitřně jako antirevmatikum proti bolestem a zánětům kloubů. Při vnějším použití má blahodárné účinky při očních chorobách. V tradiční čínské medicíně se routa vonná používala při těžkých kožních onemocněních. Routa působí silně desinfekčně a povzbuzuje náladu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.