Kód pojišťovny

Myomy

Ilustrační obrázek

Myomy jsou nezhoubné nádory dělohy. Skutečná příčina vzniku myomů není zcela jasná, ale myomy se nevyskytují u mladých dívek ani nezačínají růst po menopauze. S velkou pravděpodobností je jejich růst závislý na přítomnosti ženských pohlavních hormonů, především estrogenů. Myomy trpí zhruba jedna pětina žen ve věku okolo 40 let a mohou se také objevit v období pozdní adolescence. Velká část myomů roste uvnitř děložní svaloviny a způsobuje zvětšení dělohy. V některých případech se stává, že nádor roste mimo dělohu. Vzácněji se také mohou objevit i pod děložní sliznicí.

Velikost myomů

Velikost i počet myomů je velmi variabilní. Někdy se vyvine jeden nebo dva, jindy jich může být několik nebo dokonce i 10 až 20. Jejich velikost kolísá od rozměru hrášku až po velký meloun. V době diagnózy bývá zpravidla přítomno několik myomů, každý o velikosti švestky nebo i větší.

Jaké jsou příznaky myomů?

Příznaky, které myomy vyvolávají se liší podle jejich velikosti a počtu. Jedním z nejčastějších příznaků je zvýšené krvácení při menstruaci, která trvá daleko větší dobu než je obvyklé. Dalším častým příznakem je bolest. Zpravidla se ozývá dole v podbřišku, někdy se může objevit tupý bolestivý pocit v dolní části zad. Bolest se někdy objevuje také při pohlavním styku. Obrovské myomy mohou tlačit na močový měchýř a způsobí častější močení.

Myomy a těhotenství

Pod vlivem myomů se může děloha zdeformovat nebo se zkroutí vejcovody, jimiž se do dělohy dostane vajíčko. Jeho oplodnění je v důsledku toho daleko obtížnější a oplodněnému vajíčku se také hůře daří zahnízdit v děložní sliznici. V průběhu těhotenství mohou myoymy dále významně růst. To je příčinou bolestí během těhotenství a někdy také porodních komplikací. V případě, že jsou myomy umístěny velmi nízko v děloze, mohou bránit průchodu plodu při porodu a v takovém případě je nezbytný porod císařským řezem.

Komplikace

Ve většině případů se myomy objeví tak, že si žena stěžuje na bolesti nebo větší krvácivost v době menstruace. Někdy může dojít k překotnému růstu myomu a nestačí se vyvinout jeho krevní zásobení a začne odumírat. To vyvolává silné bolesti. Ve vzácných případech se může myom infikovat a potom je zdrojem silných bolestí a horečky. Jinou vzácnou komplikací je vznik zhoubného nádoru. Zhoubné nádory vycházejí ze svalové tkáně dělohy, mohou růst velmi rychlým tempem. Jedná se o nádor zvaný sarkom dělohy a jeho buňky se mohou šířit do ostatních orgánů.

Diagnóza

Lékař často diagnostikuje myom při běžném vnitřním vyšetření. Velikost a polohu myomu upřesní ultrazvukové vyšetření, které je ve většině případů prováděno při ambulantní kontrole. Jestliže jsou při určení diagnózy nějaké pochybnosti, nebo pokud má ošetřující lékař podezření na jinou diagnózu, je většinou pacientce doporučena kyretáž nebo laparoskopické vyšetření. Oba dva výkony jsou prováděny při celkovém znecitlivění. Laparoskopie umožňuje gynekologovi prohlédnout celou dělohu prostřednictvím tenké trubice zavedené do břišní dutiny skrze malý kožní řez v blízkosti pupku.

Terapie

Jestliže je pacientka ještě příliš mladá a chce mít děti, rozhodne se gynekolog ve většině případů ponechat myomy, zejména v případě, že jsou velmi malé, na místě, do té doby než bude mít pacientka rodinu nebo dokud se příznaky nemoci nezhorší. Jestliže však myomy způsobují potíže, nebo v případě, že žena si již další děti nepřeje, může se gynekolog pokusit odstranit myomy z dělohy a tu přitom ponechat na místě. Takový operační zákrok se nazývá myomektomie a provádí se většinou tehdy, když jsou příčinou potíží nanejvýše dva myomy. Operace se také doporučuje v těch případech, kdy se myomy pokládají za příčinu neplodnosti.

Pro starší pacientky připadá v úvahu spíše hysterektomie. Při tomto typu operace se odstraní celá děloha, ale v případě, že nejsou další důvody, ponechají se na místě vaječníky, takže nevznikne riziko předčasné menopauzy.

Léčivé byliny

Léčení gynekologických potíží je rozhodně nezbytné svěřit do rukou lékaře. S léčbou určenou lékařem můžeme také kombinovat pití čaje z léčivých bylin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.