Kód pojišťovny

Hemoroidy

Ilustrační obrázek

Hemoroidy jsou velmi častým onemocněním, které se týká více než poloviny jedinců starších padesáti let. Mezi hlavní faktory, které ovlivňují vznik hemoroidů patří : nevhodná strava, stres, deficit vlákniny, málo pohybu, potlačování přirozeného nutkání na stolici.

Na vzniku zácpy se také spoluúčastní časté popíjení kávy, koly i mlsání čokolády. S hemeroidy si lidé často pletou anální píštěle, které jsou charakteristické hnisavým výtokem, bolestí a zduřením. Anální píštěl vzniká zpravidla důsledkem malého abscesu pod sliznicí řitního kanálu.

Vnitřní hemoroidy

Jedná se o rozšířené žíly v horní, tedy vnitřní části kanálu, která není citlivá na bolest. Důvodem jejich vzniku může být usilovný tlak na stolici, především při zácpě. Ke zhoršení může také dojít v průběhu těhotenství. Vznik hemoroidů je v podstatě důsledkem poruchy návratu krve z žil v oblasti konečníku. V pokročilých stupních těhotenství dochází k tlaku zvětšené dělohy na krevní cévy. V této oblasti je ztížený odtok krve, což vede ke ztíženému odtoku krve a k rozšíření žil v oblasti řitního kanálu. Vnitřní hemoroidy byly považovány z obdobu křečových žil. Na jejich vzniku se však podílí houbovitá tkáň, která je přítomna v malých krevních cévách. Postižení s malými vnitřními hemoroidy mohou po celé roky občas pozorovat krvácení.

Zevní hemoroidy

V zevních hemoroidech může dojít k vytvoření krevní sraženiny a příčinou bývá drobný zánět kůže v okolí rozšířené žíly, který se na ni přenese. Za takových okolností cítí postižený silnou bolest při stolici a zduření. Rozšířená žíla je zarudlá a zanícená.

Léčba

Pravé vnitřní hemoroidy lze léčit několika způsoby. Jedná se o nástřik speciální látky, užití zmrazovací sondy (kryosondy), která hemoroid zmrazí, což vede opět k jeho zmenšení a zjizvení. Kromě vlastní léčby se doporučuje jedna lžíce otrub třikrát denně, současně 1 g komplexu vitaminu C, Olej vitaminu E může být používán zevně k potírání vzniklých defektů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.