Kód pojišťovny

Kloubní potíže a artritida

Ilustrační obrázek

Příčinou bolestí kloubu jsou dráždění nervových pletení z důvodu zánětu, popřípadě nadměrného tlaku v kloubu a jeho okolí, či úrazu kloubu. Artritida je bolest, která je způsobena zánětem, artróza vzniká v důsledku degenerativních procesů v kloubech. Burzitidy neboli zánětlivé procesy v okolí kloubů mohou být také příčnou bolestivých kloubů.

Příčiny bolesti kloubů

Příčiny bolesti kloubů mohou být vrozené nebo získané. Vrozené příčiny vznikají na základě vývojových vad a genetických dispozic. Získané mohou být: infekce (revmatická horečka, hepatitida typu B apod.), záněty (Bechtěrevova choroba, močové infekce apod.), degenerativní procesy, metabolická onemocnění (např.dna),krevní onemocnění (krvácení do kloubů a záněty kloubů při hemofilii), negativní působení léků, tumory, onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, poruchy nervového systému, autoimunitní onemocnění nebo úrazy.

Revmatoidní artritida

Jedná se o chronické onemocnění, které je charakteristické zbytněním synoviální výstelky a zánětlivým prosáknutím kloubů. Postižení bývá většinou symetrické. Lehčí postižení má mírné zánětlivé projevy. Těžší postižení je typické imobilizujícím zánětem a destrukcí kloubů. Nejvíce jsou ohroženy klouby rukou, prstů, lokty, ramena, klouby nohy a krční páteř. Feltyho syndrom je varianta revmatoidní artritidy s těžkým průběhem, zvětšenou slezinou a zvýšenými zánětlivými markery v laboratorních odběrech. Děti před 16. rokem věku bývají postiženy tzv. juvenilní idiopatickou artritidou.

Příčiny bolesti kloubů

Příčinou bolestí kloubů mohou být např.: viry, chřipkové infekce, chlamydie, streptokoky, zooinfekce, borelie, salmonely, veškeré infekce, zátěže šlach. Infekční ložiska mohou vyvolat kterékoli mikroorganismy, se kterými se člověk setká. V případě narušení kloubu dochází již k opakovanému hromadění a ukládání toxických látek. Podle čínské medicíny patří klouby pod orgán ledviny. Z toho důvodu je vždy potřeba postarat se právě o spadající orgán a jeho následné meridiány.

Detoxikace kloubů a čínská medicína

Je třeba mít na paměti, že také nevhodná strava dokáže zhoršovat kloubní potíže. Z tohoto důvodu bychom měli u neustupujících potíží omezit nebo vynechat maso, příjem soli a také zredukovat příjem lepku. Svou pozornost bychom měli obrátit spíše na čerstvou zeleninu a ovoce, popřípadě se poradit s výživovým odborníkem a vyzkoušet půst. Velmi významnou roli v rámci detoxikace hraje pitný režim. Při různých typech bolesti kloubů se mohou uplatnit odpovídající detoxikační čaje. Jestliže chceme opravdu řešit kloubní potíže, je nutné uvažovat komplexně a nesoustředit se pouze na nemocný kloub. Vždy musíme jít až na kořen problému a ne se soustředit pouze na projev nemoci.

Co v těle chybí?

V případě chronických, bolestivých kloubů bychom měli našemu organismu doplnit vitamín C, kyselinu pantoneovou (100mg třikrát denně), měď (2mg denně), omega 3 mastné kyseliny. Ve svém jídelníčku bychom neměli zapomenout zařadit spotřebu tučných mořských ryb, právě pro jejich bohatý zdroj omega -3 mastných kyselin.

Bolesti kloubů a jiné onemocnění

Bolesti kloubů se mohou projevit jako komplikace u některých onemocnění. Například se může jednat o zánět štítné žlázy, kdy dochází k opakovanému zduření prstů rukou, nohou nebo k zánětům ramenního kloubu. U hypotyreózy dochází k postižení kolen a drobných kloubů ruky. U lupénky (psoriázy) postihuje bolest klouby prstů rukou, v některých případech také páteř. Při borelióze dochází k migrující artritidě, často velkých kloubů, a to ramene, kolene, někdy také zápěstí. Bolesti kloubů se mohou projevit také jako pozdní komplikace diabetu, kdy jsou postiženy zejména klouby ruku, lokty a hlezenní klouby. Obvykle se přidruží také zánět šlach dlaně, ztluštění kůže nad klouby, kontraktura, karpální tunel.

Rehabilitace

Důležitou roli při léčbě všech forem artritidy hraje rehabilitace. Především v klidové fázi (bez známek zánětu), je cvičení nezbytné jako prevence proti ztuhlosti a ztrátě pohyblivosti kloubu a k posílení svalů a jeho okolí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.