Kód pojišťovny

Trápí vás zuby moudrosti?

Ilustrační obrázek

Zuby moudrosti jsou poslední v řadě zubů, jsou to třetí stoličky. Běžně se prořezávají okolo 17 let a výše. První stolička se objevuje ve věku okolo šesti let. Svůj lidový název dostaly zuby z toho důvodu, že se objevují většinou v době, kdy mladí lidé končí školní docházku a současně s končícím dospíváním vstupují do života. Dá se tedy s jistou nadsázkou říci, že se jedná o věk, kdy se již v chování začíná objevovat určitá moudrost.

Kolik „moudrých“ zubů máme?

Zuby moudrosti jsou obvykle čtyři a jsou umístěny na konci řady zubů v horní i dolní čelisti. Jejich prořezáním dosáhne chrup konečného počtu 32 zubů. Zahrnuje potom osm řezáků (po čtyřech nahoře a dole), čtyři špičáky (po dvou nahoře a dole), osm třenových zubů (čtyři nahoře, čtyři dole) a dvanáct stoliček (po šesti v obou čelistech).

Růst zubů moudrosti

Zuby moudrosti vyrůstají jako poslední, a proto se při svém prořezávání mohou setkat s obtížemi tehdy, když zuby před nimi obsadily v čelisti příliš mnoho místa. Horní zuby moudrosti prořezávají snadněji, protože jsou o něco menší než dolní. Prořezávání probíhá stejně jako u ostatních zubů. Pod tlakem tvrdé zvápenatělé korunky zuby rostoucího čelisti se dáseň ztenčuje a nakonec rozevírá. V průběhu růstu může dáseň dosti bolet, což můžeme utlumit různými výplachy úst. Vlivem nedostatku míst v čelisti dochází k tomu, že zub vyroste nakřivo nebo je příliš nakloněn směrem k tváři. V takovém případě je nutné jeho vytržení.

Vytržení zubů moudrosti

Pomocí rentgenového vyšetření lze předpokládat, jak bude těžké nebo snadné zub v případě nutnosti vytrhnout. Jednoduchou extrakci zubů lze provést při lokálním znecitlivění stejně jako u extrakce kteréhokoli zubu. Výkon se provádí při ambulantním ošetření a nevyžaduje ani příliš času. Naproti tomu extrakce, které slibují již dopředu technické komplikace nebo extrakce více zubů moudrosti najednou, vyžadují i týdenní rekonvalescenci. Možnou komplikací bývá částečná ztráta citlivosti dolního rtu nebo špičky jazyka. Po několika měsících se většinou citlivost opět obnovuje. Po obtížných extrakcích může v některých případech dojít k odloučení malé částečky kosti. Takový děj se nazývá exfoliace kosti. Ve výjimečných případech se na rentgenovém snímku objeví cystická degenerace oblasti okolo zubu moudrosti. Příčinou je změna povahy buněk ve vrstvě, která obklopuje zárodek zubu předtím, než se začne vyvíjet. Takovéto cysty se mohou poměrně rychle zvětšovat a oslabit čelist, takže je nutné je odstranit.

Péče o chrup

Pro zdraví zubů a dásní je důležitá pravidelná péče, která se týká především jejich čištění. Jestliže o zuby pravidelně nepečujeme, dochází v ústech ke vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Pro zuby je zvlášť nebezpečný zubní plak, což je bakteriální povlak, který se šíří na zuby a ulpívá na nich. Rozkladem cukrů v něm vznikají kyseliny napadající sklovinu na povrchu zubu. To je počátek vzniku zubního kazu, který pokud se jednou vytvoří, postupuje dále hlouběji. Nepříjemným problémem bývá zápach z úst z důvodu nemocného chrupu nebo onemocnění dásní. Z toho důvodu je nezbytné se o stav chrupu starat.

Péče o dásně

Zdravé dásně mají růžovou barvu a jsou pevné. Okolí krčku by nemělo být zarudlé nebo oteklé a dásně nesmí krvácet ani při čistění tvrdým kartáčkem. Při otoku dásní nebo krvácení se doporučuje masáž okrajů dásní a odstranění zubního kamene. Přítomnost plaku lze ovlivnit použitím speciálních tablet, které zakoupíme v lékárně.

Čím čistit zuby?

Zubní kartáček by měl být středně veliký s měkčími nylonovými štětinami. Hlava kartáčku by neměla být příliš veliká. Podstatné je očistit plak na méně dostupných místech, vhodné jsou mezizubní kartáčky a zubní nitě, které jsou voskované nebo nevoskované.

Cukry

Zubní kaz způsobují jakékoli cukry a nejcitlivější na působení sacharidů je dětský chrup. Jídla s vysokým obsahem cukru je vhodnější vynechat a opatrní bychom měli být také u pití sladkých nápojů, které našemu zdraví zubů také neprospívají.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.