Kód pojišťovny

Hořké, ale zdravé

Ilustrační obrázek

Naše chuťové buňky jsou ovládány především chutí na sladké a slané.

Hořčiny jsou spíše opomíjeny, než abychom se na ně těšili. Hořčiny mají, ale velký vliv na naše zdraví, protože jsou vynikajícím prostředkem pro naše vnitřní orgány, zejména žaludek a střeva. Hořčiny můžeme najít v planě rostoucích bylinách, jakými jsou např. andělika, pampeliška, hořec, především jeho kořen, řebříček, heřmánek a pelyněk. Potřebné hořčiny dodá tělu také nálev z čerstvě natrhaných bylin. Ze zeleniny zde zařazujeme např. artyčok nebo čekanku, dále různé druhy zelí a kořen chřestu. Z ovoce zde patří např. grepfruit.

Proč doporučujeme hořčiny?

Hořčiny jsou schopny dráždit chuťové receptory, zvyšují chuť k jídlu a napomáhají látkové výměně a trávení. V rámci léčebných směsí je můžeme najít pod názvem barum. Hořčiny jsou důležitou součástí našeho jídelníčku, protože fungují jako dokonalý protipól sladkostí a slaných jídel. Současně také snižují chuť na sladké a dokážou rychle navodit pocit sytosti a působí léčebně proti projevům únavy.

Hořké látky

Mezi hořké látky patří alkaloidy, glykosidy a pryskyřice. Velmi působivý je hořký glykosid absintin, který je obsažený v pelyňku. Hořké látky obsahují např. černobýl, šalvěj, yzop, kořen puškvorce, hlávky chmele. Hořké látky vyvolávají překrvení sliznic, čímž nepřímo podporují trávení.

Jaro a očista

V případě potíží s poruchami trávení, projevení ekzémů nebo špatné činnosti střev se může jednat o potíže, které souvisí s jaterním systémem. Jaterní systém do velké míry ovlivňuje jarní únavu, svalové křeče, zhoršení zraku bez zjevných příčin, menstruační potíže nebo potíže se spánkem mezi první a třetí hodinou ranní.

Špatná funkce jater se také může projevit pálením žáhy, migrénou, zvýšenou teplotou, vypadáváním vlasů nebo špatnou kvalitou nehtů. Je to často protože, brzy na jaře konzumujeme méně přírodních vitaminů a stopových prvků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.