Kód pojišťovny

Unavené hlasivky

Ilustrační obrázek

Hlasivky jsou vazivové pruhy, které jsou ovládány mnoha párovými svaly. Jsou kryty sliznicí, od jejíž tloušťky a kvality podslizničního vaziva se také odvíjí jasnost a čistota vydávaného hlasu. Při mluvení dochází k vlnění a vibraci sliznice, což je základ takzvaného zdrojového zvuku. Hlas pak vzniká dalšími úpravami zdrojového zvuku v rezonančních dutinách. Hlasivky se napínají pomocí vazů, svalů, štítné chrupavky, vazivovou a prstencové chrupavky a svojí rotací otevírají nebo uzavírají hlasovou štěrbinu pod různým napětím. Intenzita napětí se odvíjí podle toho, zda mluvíme, potřebujeme dýchat nebo vytvářet zvuk různé intenzity a výšky.

Hrtan

Hrtan je hlasový orgán, který obsahuje hlasivky, a ty se v proudu vzduchu chvějí a vydávají zvuk. Kromě této složité úlohy plní hrtan ještě jednu, jednodušší funkci – je jakousi přístupovou branou do plic. Při polknutí sousta nebo doušku tekutiny se hrtan pevně uzavře, dokud se jídlo nebo nápoj nedostane do jícnu, kterým pokračuje do žaludku. Hrtan tak brání proniknutí potravy do průdušek a plic. Mimo okamžik polykání je hrtan trvale otevřený.

Onemocnění hlasivek

Také hlasivky mohou trpět různými onemocněními. Mezi nejčastější potíže patří akutní nebo chronický zánět hlasivek, překrvení hlasivek nebo se může dokonce objevit modřina na hlasivkách. Také hlasivkám a hrtanu hrozí zhoubné bujení. Bohužel riziko roste s věkem zátěží hlasivek a kouřením.

Rakovina hrtanu

Tento typ nádorového bujení je vykytuje až desetkrát častěji u mužů, než u žen a velkým rizikem je silné kouření. Nádor vychází z buněk sliznice hrtanu a jeho počátečním příznakem je několikatýdenní chrapot. Později se objeví suchý a dráždivý kašel, někdy s vykašláváním stop krve. Dále přicházejí na řadu dýchací potíže a otok hrtanu.

Polypy hlasivek

Polypy jsou malé výrůstky, které jsou podobné malým bobulkám. V případě, že se vytvoří na hlasivkách, nejčastěji důsledkem jejich dlouhodobého přetěžování, mohou vyvolat chrapot a změnit kvalitu hlasu. Výrůstky a polypy na hlasivkách se často vyskytují u zpěváků a pedagogických pracovníků.

Hlasová technika

Mnohé potíže, které jsou spojeny s onemocněním hlasivek jsou způsobeny špatným zacházením s hlasem. Pokud máme od dětství vypěstovaný zvyk, že při prosazování svých názorů musíme křičet a své hlasivky trvale přepínáme, jsou hlasivky trvale poškozovány a dochází k fixaci poruchy. Lidé, kteří používají svůj hlas profesionálně, vědí, že před hlasovým výkonem je nutno se hlasově rozcvičit, stejně jako je tomu u sportovců.

Několik tipů

Pro udržení zdravé funkce hlasivek můžeme udělat následující:

Absence kouření- sliznice hlasivek je velice jemná a náchylná ke zranění. Kouření a alkohol sliznice překrvuje a tím ji škodí.

Chemikálie – v případě, že pracujeme s chemikáliemi, měli bychom se chránit pomocí respirátoru.

Zvlhčení vzduchu – v zimních měsících a v době, kdy se topí, bychom měli dbát na dostatečné zvlhčení vzduchu, v létě naopak je nutné používat klimatizaci spíše uvážlivě, protože klimatizace vzduch vysušuje.

Nadměrné zatěžování hlasu – delšímu pobytu v zakouřeném prostředí bychom se měli spíše vyhýbat a také bychom to neměli přehánět s výškou a intenzitou hlasu.

Pitný režim – pro hlasivky je také důležitý přiměřený pitný režim, pro zklidnění je vhodná Vincentka, šalvějový čaj nebo šťáva z ostružin.

Panthenol – na unavené hlasivky je velmi účinný

Selén – v případě ztráty hlasu, může organismu tento stopový prvek chybět

Šepot

Je to s podivem, ale šepot nedává unaveným hlasivkám potřebný klid, protože šepot i křik hlasivky namáhají úplně stejně. Pokud jsme hlasově indisponováni a šeptáme, protože náš hlas nefunguje, vytváříme si špatný hlasový návyk a léčení hlasu pak bývá dlouhodobější.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.