Kód pojišťovny

Přidejte na vitaminech

Ilustrační obrázek

Po dlouhém zimním období, které se negativně podepsalo na našem zdraví i psychice nastává konečně jaro a my se musíme dát zase pořádně dohromady.

Pro toto období je typická jarní únava, úbytek energie, kolísání nálad nebo rozmrzelost. Tento stav nám může pomoci zlepšit zdravý a vyvážený jídelníček, který je obohacený o vitaminy, kterých jsme měli v zimě nedostatek.

Vitamin A

Zdrojem vitaminu A je například: rybí tuk, mrkev nebo vnitřnosti, špenát, meloun, brokolice, vaječný žloutek. Vitamin A má velký význam pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro krásnou pokožku a tvorbu hormonů. Při nedostatku tohoto vitaminu dochází k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu nebo ke vzniku kožních skvrn.

Vitamin C

Tento vitamin je obsažen zejména v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách a paprice. Dále můžeme najít vitamin C například v šípku, rakytníku, citrusech, jahodách nebo brusinkách. Je nezbytný pro látkovou výměnu aminokyselin, podporuje tkáňové dýchání a vstřebávání železa, podporuje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů, je výrazným antioxidantem. Deficit vitaminu C se projevuje křehkostí cév a zvýšenou krvácivostí a viklavostí zubů. Naopak jeho nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu.

Vitamin B

Vydatným zdrojem vitaminů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Tyto vitaminy jsou důležité pro správnou látkovou výměnu. Deficit vitaminů B1 způsobuje nemoc beri-beri, nedostatek vitaminu B2 má za následek záněty kůže, dutiny ústní, ústních koutků a vyšší citlivost na světlo, nedostatek vitaminu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání. V případě nedostatku vitaminu B6 je provázen zvýšenou nervosvalovou dráždivostí, zhoršenou koncentrací. Vlivem nedostatku vitaminu B9 vzniká anémie, poruchy růstu, plodu, průjmy a střevní problémy. Nedostatek vitaminu B12 se projevuje anémií.

Vitamin D

Za běžných okolností se tvoří vitamin D v kůži působením slunečního záření. Ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu a jeho nedostatek vede k rachitidě, což je porucha růstu kostí a následně měknutí kostí.

Vitamin E

Tento vitamin můžeme nalézt například v pšeničných klíčcích, másle, burských oříšcích nebo v sóji. Je důležitým antioxidantem, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení odolnosti cév nebo k nekróze jater.

Vitamin K

Je přítomen zejména v listové zelenině a je nezbytný pro funkci několika proteinů, které se podílejí na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Jeho nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícím stavům.

Očistěte organismus

Podstatou každé očistné kůry je správný a pravidelný pitný režim. Pokud chceme správně očistit svůj organismus, musíme zaměřit svoji pozornost na vylučování toxických látek z organismu. Denně se doporučuje vypít nejméně dva až tři litry tekutin pěkně rozložených do celého dne. Při očistné kůře můžeme také využít síly některých bylinek.

Více energie

Díky zdravé stravě a úpravě životního stylu budeme mít daleko více elánu a potřebné energie. Svou střevní peristaltiku a trávení můžeme zlepšit konzumací celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny. Vyšší obsah vlákniny má pozitivní vliv na naše zdraví. Tučná jídla bychom měli nahradit lehčími pokrmy, které tolik nezatěžují náš organismus.

Několik jarních typů

Na jaře se budeme určitě cítit lépe, když budeme trávit dostatečné množství času na čerstvém vzduchu, budeme aktivně odpočívat a trávit hezké chvíle s příjemnými lidmi.

Nesmíme zapomenout na pravidelný pohyb a relaxaci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.