Kód pojišťovny

Léčba kožního melanomu

Ilustrační obrázek

Kožní melanom je nebezpečný typ nádoru, který má schopnost rychle metastazovat. Nádorové buňky mohou ztratit schopnost produkce melaninu a vzniklý nádor tak není zbarvený.

Ve většině případů je uložen na kůži a je zpravidla pigmentovaný, a tak je velká naděje ho odhalit již v raném stadiu, kdy je pravděpodobnost vyléčení velice vysoká. Pihy a mateřská znaménka bychom si měli v rámci prevence nechat vyšetřit pomocí digitálního dermatoskopu.

Příčiny výskytu melanomu

Na výskytu melanomu se výrazně podílí nadměrné slunění. Je vysoce pravděpodobné, že sluneční ultrafialové paprsky mohou poškodit genetický materiál v melanocytech a nastartovat tak nádorovou přeměnu buňky. Následně dochází k nekontrolovatelnému dělení melanocytu a vzniká melanom. Tento děj však také vzniká ještě za účasti ostatních faktorů, protože výskyt melanomů se také vyskytuje na kůži, která nebyla v kontaktu se slunečním světlem.

Rizikové situace

Výskytem melanomu jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří mají světlou kůži a tráví hodně času opalováním. Melanom se vyskytuje především na odkrytých oblastech kůže, která je v kontaktu se slunečním světlem) hlava, předloktí, lýtka, nárty). Velkému riziku se vyskytují především ti, kteří se opalují tak intenzivně, že svou pokožku nechají spálit.

Nová léčba

V současné době používají odborníci ve vybraných nemocnicích s novými léčebnými preparáty, které jsou schopny zastavit řetěz množení buněk. Výhodou je, že podávaná látka působí přímo v místě kožního melanomu a stav postiženého se upraví poměrně rychle a dochází ke zmenšení metastáz.  Mezi další průlom v léčbě patří preparáty, které jsou schopny nastartovat imunitní systém proti škodlivým buňkám. Tento léčebný proces je však dlouhodobý a v počátku léčby může dokonce dojít ke zhoršení zdravotního stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.