Kód pojišťovny

Mozková činnost, aminokyseliny a dobrá nálada

Ilustrační obrázek

O tom, že zvýšený příjem bílkovin pomáhá zvyšovat duševní činnost, není pochyb.

Při sportovní činnosti hrají velkou roli bílkoviny, protože zlepšují připravenost k výkonu a zvyšují schopnost podávání maximálního sportovního výkonu. Podle nejnovějších výzkumů zlepšují mozkovou činnost tyto aminokyseliny: tryptofan, fenylalanin, arginin a lysin. Tyto aminokyseliny ovlivňují přímo mozkovou činnost tak, že se přímo podílejí na látkové výměně v mozku a nepřímo tím, že podporují tvorbu hormonů, a tak se významně podílejí na zlepšení mozkové a duševní činnosti.

Tryptofan

Jedná se o výchozí substanci pro serotonin a melatonin. Serotonin je jeden z nejdůležitějších přenašečů v mozku a jeho dostatek zlepšuje zejména náladu a duševní rozpoložení jedince. Je také pokládán za nejdůležitější hormon, který se podílí na našem sebevědomí a sebedůvěře. Serotonin není jen tak jednoduše vytvářen na základě dostatečného přísunu tryptofanu. Je závislý především na vnitřním rozpoložení každého jedince. Jedině při dobrém rozpoložení se může, za dostatečného přísunu tryptofanu, v mozku vytvářet serotonin.

Melatonin

Melatonin je hormon, který je vytvářen v epifýze a tvoří se převážně v noci během spánku. Z tohoto důvodu je také označován za hormon „dobré noci“. Za pomocí limbických žláz jsou řízeny lidské biorytmy střídání dne a noci a také ročních období. Díky schopnosti vyhledávat volné radikály, je melatonin znám také jako „Anti –Aginig Hormon“, který možná pomáhá oddalovat příznaky stárnutí.

Fenylalanin

Z fenylalaninu jsou vytvářeny známé „hormony štěstí“ noradrenalin, ACTH (adrenokortikotropní hormon = hormon povzbuzující kůru nadledvin) a endorfiny. Co se týče vlivu těchto hormonů na lidský mozek, můžeme říci, že noradrenalin vytváří optimismus, přestože ovlivňuje pouze krevní oběh, ACTH způsobuje kreativitu, i když pouze posiluje funkci kůry nadledvin a výsledkem působení endorfinů je euforie. Při jejich dostatku se cítíme dobře a nepociťujeme tolik bolest.

Arginin a lysin

Tyto dvě aminokyseliny jsou základními stavebními látkami pro růstový hormon, který je pokládán za základ mládí. Díky růstovému hormonu je kůže hladší, přibývá svalová hmota, snižuje se tělesný tuk, zlepšuje se proces spalování tuku a sílí vnitřní orgány. Podle některých výzkumů může růstový hormon odstranit určité stadium započatého onemocnění arteriosklerózou. Také růstový hormonu spolu s melatoninem se počítá mezi Anti-aging hormony. Stejně jako melatonin se také i růstový hormon vytváří během noci.

Některá doporučení pro ráno

Vzhledem k tomu, že přirozená cesta je vždy nejvhodnější, měli bychom s našim organismem pracovat co možná nejpřirozenějším způsobem. Díky triku s inzulínovým mechanismem se můžeme vysoce hodnotnými aminokyselinami mozkové kůry zásobit ve správnou dobu. Hned ráno je vhodný okamžik k vytváření serotoninu, a to se bude dít, v případě, že dodáme organismu kombinaci netučných bílkovin (např. smetanový sýr, nízkotučný tvaroh s něčím sladkým – med, marmeláda). Sportovci rádi používají ovocný salát a tvaroh.

Některá doporučení pro večer

Večer je velmi vhodná doba pro vytváření melatoninu a růstového hormonu v průběhu noci. Pro pozdní večeři se doporučuje porce netučných bílkovin (např. smetanový sýr, nízkotučný tvaroh, nízkotučné sýry a ryby) v kombinaci s něčím sladkým (např. vinné hrozny a jiné sladké ovoce). Jiné sladkosti bychom večer konzumovat neměli, protože by to mohlo způsobit nadměrnou produkci inzulínu. Závěrem je nutno zdůraznit, že malé množství inzulínu je potřeba k tomu, abychom do buněk transportovali potřebné aminokyseliny, ale naopak příliš mnoho inzulínu škodí, protože zabraňuje využití tuku a výstavbě růstového hormonu. Velmi dobré účinky na nervovou soustavu má třezalka, která obsahuje flavonoidy a ty zasahují do hospodaření s „hormony štěstí“. Čaj s třezalky v kombinaci s kozlíkem (pomě 1:1), zlepšuje náladu a odstraňuje nervozitu. Pro dobrou náladu a celkové zklidnění se doporučuje čaj z brutnáku a meduňky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.