Kód pojišťovny

Nezapomeňte na regeneraci

Ilustrační obrázek

V důsledku dlouhodobého přetěžování pohybového aparátu, únavy a nedostatku kompenzačních a regeneračních prostředků nás mohou nemile překvapit potíže s pohybovým aparátem. Mezi nejstarší a velmi oblíbené prostředky regenerace patří určitě masáž, a to nejen ve sportu, ale také i v běžném životě. Masáž můžeme charakterizovat jako působení mechanických hmatů na lidský organismus. Jedná se o druh umění doteku ruky maséra na těle masírovaného. V současné době si můžeme vybrat z celé řady nabídek od klasické masáže, sportovní masáže až po masáž relaxační nebo například čokoládovou.

Sportovní výkon

Lidé, kteří intenzivně sportují nebo se sportu dokonce věnují vrcholově, by kromě tréninku měli také dbát o své zotavovací procesy. Ten, kdo neumí efektivně odpočívat a nepečuje promyšleně o své tělo, nemůže podat adekvátní fyzický ani psychický výkon. Masáž ve sportu se provádí za účelem přípravy sportovce k podání maximálního sportovního výkonu, nebo má urychlit zotavení po sportovním výkonu.

Správná volba masáže

Správnou volbou a zařazením masáže můžeme nejen zkvalitnit regeneraci po jakémkoli sportovním výkonu, ale také můžeme významně přispět k odstranění únavy a vyrovnat důsledky jednostranné zátěže organismu. Velmi vhodná je především masáž celková, která dokáže uvolnit a zharmonizovat celé tělo. Sportovní masáž musí mít pevně stanovený cíl a tento cíl vychází tréninkového, závodního nebo odpočinkového období.

Mechanický účinek masáže

Masáž je charakteristická různými typy účinků, mezi něž patří účinek mechanický, biochemický, reflexní a psychologický. Mechanický účinek se projevuje aktivací žilního systému, kdy podporujeme návrat odkysličené krve směrem k srdci. Krev, která odevzdala veškeré živiny do vzdálených míst od srdce, za pomocí masáže intenzivněji vrací směrem k srdci, kde se opět okysličuje a získává látky potřebné pro výživu celého organismu. Urychlujeme v podstatě celkovou regeneraci organismu.

Biochemický účinek

Projevuje se zrychlením krevního oběhu a následně zvýšením metabolismu ve svalech a odstraněním metabolitů, například kyseliny mléčné. Masáž pomáhá k normálnímu návratu žilní krve k srdci a pomáhá překonat potíže způsobené otoky a městnáním krve. Při kvalitně provedené masáži dochází ke změnám i n a povrchu kůže, která se výrazně prokrvuje.

Reflexní účinky

Jedná se o procesy, které se projevují na vzdáleném místě těla. Reflexní účinky masáže se projevují změnou prokrvení a zlepšením činnosti hluboko uložených tkání a orgánů. Reflexní odezvy vedou k rozsáhlé reakci organismu, například k relaxaci nebo nabuzení organismu.

Psychologické účinky

Tyto účinky jsou vázány na reakci na dotek. Míra psychologického účinku je zcela individuální a může ovlivnit míru uvolnění a relaxace. Relaxace se vlivem masáže může projevit například zvýšením endorfinů v plazmě, snížením úrovně stresových hormonů nebo aktivací parasympatiku.

Únava

Jedná se o stav snížené výkonnosti, který vzniká po předchozí tělesné nebo duševní aktivitě. Každá činnost vede k únavě a únava nás vede k přerušení nebo ke snížení intenzity činnosti, kterou právě provádíme. Za možné zdroje únavy považujeme například: snížení, popř. vyčerpání pohotovostních energetických zásob, nadbytek produktů látkové přeměny, narušení vnitřního prostředí. Pocit únavy ovlivňuje vyšší nervová činnost. Únava může být fyziologická (přirozený stav) nebo patologická (nepřiměřená až chorobná).

Regenerace

Je zaměřena na urychlení přirozených zotavovacích procesů a odstranění únavy, která vznikla v důsledku zátěže. Regeneraci můžeme rozdělit na pasivní a aktivní. Pasivní regenerace je přirozená činnost organismu bez vnějších vlivů, probíhá již během zátěže a po ní. Směřuje k návratu vychýlených funkcí a hodnot vnitřního prostředí k původní rovnováze.

Mezi základní formy patří odpočinek a spánek. Mezi aktivní regeneraci patří veškeré plánovitě aplikované činnosti a prostředky, které urychlují přirozený proces zotavení po zátěži. Ve sportu se užívá slovo rekondice. Jedná se o aktivní formu odpočinku a hlavním cílem je udržení určitého stupně výkonnosti, umožnit zotavení z předcházející dlouhodobé intenzivní sportovní sezóny. Nejvhodnější jsou rekondiční lázeňské pobyty, kde je možno využít pestré nabídky procedur a klimaticky odlišných oblastí.

Tepelné regenerační procedury

Využívají účinků tepla na lidský organismus. Teplo má účinky analgetické, trofické a spasmolytické. Tyto účinky se odvíjí od překrvení tkání, kterou působí aplikace tepla. Patří zde například: vodní procedury, aplikace peloidů (rašelina, bahno), parafín, sauna nebo negativní teplo (kryokomora). Pokud aplikujeme teplo jen místně, dochází k překrvení malého rozsahu. Spasmolytické účinky jsou důsledkem přímého působení zvýšení teploty a reflexů z kůže. Překrvení zrychluje vstřebávání, zvyšuje přívod ochranných látek, má protibolestivé účinky.

Působení peloidů

K místní aplikaci tepla se využívají zábaly nebo obklady s peloidy. Peloidy vznikly pomocí geologických pochodů v přírodě. Používají se rozmělněné ve směsi s vodou. Podle složení a původu se dělí na slatiny, rašeliny, slatinné zeminy a minerální bahna. Peloid se nanáší ve vrstvě 3-5 cm přímo na kůži nebo se nejprve nanese vrstva na plátno a přiloží na tělo. Lze je také použít ve formě celotělových koupelí ve speciálně upravených vanách.

Parafín

Jedná se o směs tuhých uhlovodíků, bělavé až slabě zelenožluté barvy. Parafín lze nanášet štětcem ve vrstvách, opakovaným polevem vždy po ztuhnutí předchozí vrstvy, přikládáním roušek namočených do parafínu nebo opakovaným krátkým namáčením. Parafín lze použít jako formu předehřátí před masáží.

Infrasauna

Jedná se o využití tepla pomocí účinků infračerveného záření. Uvnitř infrakabiny jsou zářiče, které vydávají IR záření. Teplota uvnitř kabiny se pohybuje v rozmezí 45 °C. Organismus se ohřívá a dochází k výdeji tepla pocením. Zlepšuje se prokrvení kůže, dochází k uvolnění svalstva. Celková délka aplikace je 20 – 30 minut, podle individuálních pocitů. Také infrasanu lze použít jako formu předehřátí před masáží.

Působení chladu

V rámci regenerace můžeme využít také celotělového působení chladu, kdy dochází k odebírání tepla z organismu. Jedná se o několikaminutový pobyt v extrémně nízké teplotě (až -160°C) a suchém vzduchu, po kterém následuje intenzivní fyzická aktivita. Dochází k ochlazení povrchu těla a poté k výraznému perifernímu prokrvení, které trvá po několik hodin. Pobyt v chladu se provádí pro regenerační i léčivé účely a zařízení, které je k tomuto účelu používáno se nazývá Polarium. Zařízení se skládá ze dvou místností, první má -60°C (zde pobýváme asi 30s) a druhá s teplotou -120 až -160°C (zde pobýváme 1-3 min.). Před vstupem do Polaria se klientům měří krevní tlak a pro pobyt zde potřebujeme speciální oblečení obuv, obličejovou roušku. Pokožka celého těla by měla být suchá. Po opuštění Polaria následuje cvičení o délce zhruba 20 minut.

Kdy do Polaria nesmíme?

Do Polaria bychom určitě neměli jít například v případě : poruch srdečního rytmu, akutního kardiovasculárního onemocnění, kardiostimulátoru, dekompenzované hypertenze, chladové alergie, onkologických onemocnění )do dvou let po terapii), klaustrofobie, horečnatých infekcí, gravidity apod.

Parní lázeň

Jedná se o vzdušnou lázeň o teplotě asi 45°C. Vysoká vlhkost vyřazuje odpařování potu, který pouze stéká, ale neochlazuje. Délka pobytu v lázni se pohybuje okolo 10-15 minut a potom následuje zchlazení pomocí vlažné vody a odpočinek v suchém zábalu. Pobytem v parní lázni dochází k uvolnění svalového napětí, ale dochází k velké zátěži na krevní oběh. Při teplotě okolo 35 °C lze parní lázeň využít jako formu předehřátí před další procedurou.

Šlapací koupele

Tato střídavá procedura se aplikuje na nohy a dolní část bérců a znamená střídavé šlapání v teplé a studené vodě. Provádí se ve dvou vaničkách, které jsou hluboké okolo 30 cm a voda dosahuje do poloviny bérců. Šlapací koupele působí pozitivně na únavu dolních končetin, zlepšují poruchy prokrvení končetin, působí preventivně proti migrenózním stavům.

Celkové vanové koupele

Podle použité teploty mohou mít účinek tonizační nebo relaxační, popř. dráždivé. Používají se také ve formě přísadových koupelí. Horké koupele se po velké fyzické zátěži aplikovat nedoporučují.

Vířivé koupele

Aplikují se jako celkové nebo částečné na končetiny. Využívá se tepelný účinek, který je spojený s jemnou masáží proudící vodou. Používá se voda o teplotě kolem 37°C a víření vody je zajištěno pomocí turbíny nebo trysky. Vířivá koupel má především relaxační účinky a dochází při ní k uvolnění svalových spasmů.

Podvodní masáže

Jedná se o kombinovanou proceduru, která se provádí ve speciálních vanách, s vodou o teplotě mezi 35°C až 37°C. Masáž provádí terapeut za pomocí proudu vody z trysky masážní hadice. Proud směřuje kolmo k povrchu těla nebo ve sklonu 10-15 stupňů. Tato procedura napomáhá k uvolnění svalového napětí a zlepšuje celkové prokrvení.

Sauna

Sauna je celotělová kombinovaná procedura, která spočívá v horkovzdušné lázni a následné aplikaci chladu. Pomocí sauny můžeme ovlivnit termoregulaci, svalové napětí, pohyblivost kloubů, látkovou výměnu a imunitu. Saunování je vhodné provádět ve dnech, kdy nemáme žádnou tělesnou zátěž.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.