Kód pojišťovny

I muži mají své potíže

Ilustrační obrázek

Zbytnění (hypertrofie) prostaty patří k nejčastějším mužským problémům. Postihuje téměř 50% mužů ve věku mezi 50-60 lety a po 80. roce trápí už osm mužů z deseti. Stupeň potíží je zcela individuální, někteří musí na operativní zákrok již ve čtyřicátém roku věku, jiným postačí medikamentózní léčba i po šedesátce. Při zbytnění prostaty má muž problémy s močením, proud moči je pomalý a na začátku močení trvá, než se moč rozproudí, popř. je nutné někdy zatlačit a ke konci už moč neproudí a nastává ukapávání moči. V případě neřešení problému se močový měchýř dobře nevyprazdňuje a zůstává v něm určité množství moči a může dojít k infekci.

Příznaky infekce

Mezi příznaky infekce močových cest patří pálení při močení, a později může dojít k zánětu, který cestuje celým močovým traktem. Dále se objevuje teplota, řezání, bolest v ledvinách, krev v moči a následně poškození funkce ledvin.

Funkce prostaty

Prostata je nutná k výživě spermií a vytváří také příznivé prostředí pro spermie a hraje velkou roli v otázce plodnosti muže. V prostatě a v souvisejících semenných váčcích se vytváří velká část objemu semene. Pro přirozené oplodnění je tekutina z prostaty důležitá, i když sama spermie neobsahuje. Prostat dále zajišťuje ejakulaci, protože se jedná o svalový orgán.

Zbytnění prostaty

Příznaků, které mohou signalizovat potíže s prostatou je celá řada. Kromě těch, o kterých už bylo napsáno, se může dále jednat o časté močení v noci, menší tlak při výronu semene a snížení intenzity pocitu vyvrcholení při orgasmu. Někteří muži nemají výrazné potíže při močení, ale převažují problémy s erekcí, sexuální problémy nebo pálení v močové trubici. Také prochlazení může vést k potížím s prostatou. Prostatě dále neprospívá přílišný chlad, dlouhé sezení bez pohybu a nárazy.

Terapie

Zbytnění prostaty lze řešit pomocí kvalitní medikamentózní léčby nebo v případě nutnosti operativním zákrokem. Operativní zákrok se provádí buď klasickým způsobem, nebo za pomocí nejmodernějších medicínských technologií. Samotná volba léčby se odvíjí od stupně postižení a posouzení odborného lékaře.

Pomoc bylin

V případě potíží s prostatou se doporučuje pít dostatek tekutin, protože jen tak může dojít k vyplavení bakterií, které mohou způsobit infekci močových cest. Odborníci doporučují omezit pití minerálních vod, které obsahují velké množství sodíku a spíše upřednostňovat vody obsahující hořčík. Z bylinek je velmi doporučovaným prostředkem vřes, jehož květy sbíráme na jaře. Vřes působí pozitivně na močový měchýř, je močopudný, zklidňuje peristaltiku, pročišťuje krev a pomáhá s problémy při nespavosti. Mezi další doporučované bylinky patří vrbovka, kopřiva, jitrocel nebo dobromysl.

Co jíst?

Při potížích s prostatou se doporučuje konzumovat značné množství dýňových semínek, protože obsahují vysoké množství zinku, který je spolu zodpovědný za správnou funkci reprodukčního systému a také posiluje obranyschopnost organismu. Doporučená dávka je tři lžíce dýňových semen za den. Dále se doporučuje výrazně omezit konzumaci živočišných produktů, olejů, tuků, mléčných výrobků, sladkostí, alkoholu a kávy.

Prevence

V rámci prevence je vhodné absolvovat základní vyšetření prostaty, a to po 45. roce života. Lékaři dále doporučují pravidelné vyprazdňování, protože se jím udržuje rovnováha mezi tekutinou, která se v prostatě vytváří a tekutinou, která odchází ven. Prostatě také svědčí aerobní sporty, protože jsou spojeny se zvýšením cirkulace krve v pánvi (běh, plavání, jogging, chůze apod.).

Rakovina prostaty

Při včasné diagnostice lze toto onemocnění úspěšně vyléčit. Léčba rakoviny prostaty zahrnuje operaci celé prostaty a je dlouhodobá. Růst a bujení velké části rakovinných nádorů prostaty je závislý od mužských pohlavních hormonů, když se jejich účinek potlačí ženskými pohlavními hormony.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.