Kód pojišťovny

Nebuďme kyselí

Ilustrační obrázek

V současné době je hodně populární tzv. odkyselení organismu. Tato metoda hovoří o tom, že v překyselených částech organismu dochází často k nabourání celého systému zásobování kyslíkem a potřebnými živinami. Kyselé látky způsobují deficit minerálních látek a sním související lámavost kostí a praskání cév. Z toho následně vyplývá zvýšené riziko vzniku osteoporózy, paradontózy, křečových žil apod. V organismu, který je nadmíru překyselený dochází dále k uskladňování látek, které by měly být za běžných okolností z organismu vyloučeny. Nahromaděním těchto látek mohou vzniknout různé zdravotní potíže např.: neurodermatidtida, akné, dna, zánět kloubů, zácpa apod. Mezi další potíže patří dlouhotrvající únava, sklon k infekcím, ztráta přirozené imunity. Nutno však podotknout, že někteří lékaři jsou vůči této metodě skeptičtí.

Zrychlena doba

Vše se zrychluje a modernizuje, ale ne vždy ku prospěchu našeho organismu. Za příčinami nemocí se často schovává náš nezdravý způsob života a naše chtění všechno dokonale zvládnout. Pokud se naučíme poslouchat a vnímat naše tělo, nebudeme mít čím dál více zdravotních a také psychických potíží.

Změna stravovacích zvyklostí

Při procesu odkyselování je důležité změnit jídelníček a konzumovat tzv. zásadité potraviny, což znamená dostatek příjmu vlákniny. Snídaně by měla být sestavena především z především z ovoce, různých druhů müsli nebo jáhel. Pro kvalitní obsah minerálů se doporučují meruňky, jablka nebo hrušky a také jahody, borůvky, třešně, banány. Mezi zásadotvorné potraviny patří téměř veškeré druhy zeleniny, a to jak syrové, tak i vařené. V našem jídelníčku by také nemělo chybět koření. Mezi doporučované druhy koření patří např.: pepř, kopr, majoránka, kmín, koriandr, cibule nebo česnek. Během procesu odkyselování bychom se měli vyhnout alkoholu a nikotinu. Dále je potřeba upřednostňovat přirozené a čerstvé potraviny a omezit (ne však zcela) maso, cukr a sůl.

Acidobazická rovnováha

Je vyrovnanost mezi kyselinami a zásadami v organismu a hraje podstatnou roli při fungování látkové výměny a zažívání. Je také prospěšná pro činnost enzymů a celkové zdraví jedince. Je nezbytné, aby krev měla vyrovnané pH, protože kyselou krev organismus neutralizuje. V případě narušení rovnováhy organismu může dojít ke stavu toxémie. Vápník je důležitý prvek, protože ten udržuje v organismu správou hladinu pH. V případě dlouhodobého překyselení organismu je odebírán vápník z kostí, což přispívá ke vzniku kloubních a metabolických potíží. Vápník je také nezbytný pro činnost veškerých svalů. V případě jeho deficitu vápníku dochází k únavě svalstva a úpadku jejich výkonnosti.

Důsledky překyselení organismu

Překyselení organismu může mít vliv na vznik tzv. fyziologických chorob (osteoporózy, alergie, kožních potíží apod.). Nadbytek kyselin v organismu mohou způsobovat také různé chemické látky, které jsou obsažené v ovzduší, půdě i ve vodě, dlouhodobé užívání určitých léků. V našem jídelníčku by měly lehce převládat zásadotvorné potraviny.

Někdy vůle nestačí

Někdy, i když se snažíme sebevíc, při velkém časové vypětí a shonu nemůžeme dodržet všechny zásady, které bychom chtěli. Na našem trhu lze také zakoupit i účinné přírodní doplňky, které nám mohou pomoci snížit překyselení organismu a působí preventivně Jedná se například o speciální čaje nebo tablety. Určitě bychom se však neměli omezovat pouze na různé instantní a speciální potraviny, protože i zdraví se stalo byznysem a jednostranné doporučování pouze určitých typů pokrmů je právě součástí této obchodní strategie.

Vždy je potřeba zapojit zdravý selský rozum a jít zlatou střední cestou.

Prevence nemocí

Jistě mnozí souhlasí s tvrzením, že správná prevence je lepší než následná léčba. Zdravá cesta ke zdraví vede určitě přes správnou výživu, adekvátní tělesnou hmotnost, pravidelný pohybový režim a psychickou pohodu. Je potřeba zdůraznit, že nestačí pouze zdravá strava nebo pohyb. Přístup ke zdraví musí být komplexní, přiměřený a především pravidelný bez extrémních výkyvů a nárazových nedůsledných změn.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.