Kód pojišťovny

Nadané děti

Ilustrační obrázek

Každé dítě je zcela jiné, ale některé děti jsou naprosto výjimečné. Hovoří se o nadaných dětech. Je to výhoda nebo spíše problém?

Zcela výjimečně nadané děti se posuzují podle rozumových schopností, ale ty nejsou jediným znakem inteligence. Odborníci zdůrazňují stále více důležitost takzvané emoční inteligence, což je ukazatel, který hodnotí schopnost umění prosadit se mezi lidmi, navázat sociální kontakty nebo správně zhodnotit své schopnosti.

Jak se pozná nadané dítě?

Nadané děti mají velmi široký záběr zájmů, milují odborné encyklopedie a dokážou se v krátkém časovém úseku naučit nové věci. Začínají také mluvit daleko dříve než jejich vrstevníci a mají širokou slovní zásobu. Dokážou si zapamatovat nejmenší detaily a jsou silně motivováni podávat, co nejlepší výkony. Na druhou stranu mají potíže s chováním, protože nedokážou respektovat autority a navenek působí nevychovaně až drze. Také se velice těžce vyrovnávají s prohrou a jsou neústupní.

Nadaní, ale sami

Nadané děti mají potíže se svými vrstevníky, protože jen málokdy si najdou sobě rovného partnera. Většinou si proto vybírají za kamarády někoho staršího, než jsou oni sami. V případě, že nenacházejí žádnou oporu, začínají být sociálně izolované, bývají agresivnější, mohou mít sebedestruktivní sklony a stávají se nedůvěřivé k okolnímu světu, což z nich později nabourává jejich vlastní sebedůvěru. Šestileté dítě sice může mít rozum desetiletého, ale emočně a sociálně vyspělé jako desetileté není. Tuto disharmonii okolí chápe jen stěží. Mimořádně nadaných dětí je zhruba tři ze sta.

Nezabíjejme talent

Talent ještě neznamená všestrannost. Existují nadané děti, které jsou vyhraněny na jednu oblast a v té vynikají, ale také existují děti, které jsou všestranné, ale v žádné oblasti nejsou výjimečné. V případě nadaných dětí je možno je vzdělávat ve speciálních školách pro nadané žáky, popř. ve speciálních třídách základních a středních škol. Rodiče, kterým záleží na svých dětech a chtějí jejich talent dále rozvíjet, by se měli poradit v pedagogicko-psychologické poradně, co by bylo pro jejich dítě nejvhodnější řešení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.