Kód pojišťovny

Síla medu

Ilustrační obrázek

Med je odedávna považován za výborný prostředek ke zlepšení zdravotního stavu, obnovení sil a zlepšení celkového vzhledu. Dokonce již pračlověk používal med k léčbě a jedl ho. Římský lékař Galenos doporučoval užívání medu při různých onemocněních a potížích. V celém světě byl díky své kvalitě proslaven ruský med a ruský vosk, propolis a pyl zpracovaný včelami. Mnohé recepty k léčbě nemocí předávaly z generace na generaci. Také v současné době je dobré se s některými účinky medu a recepty seznámit a v rámci zlepšení zdraví je používat.

Typy medu a včelí produkty

Včelí med vytvářejí včely především z nektaru kvetoucích rostlin. Od nektaru se liší fyzickými a chemickými vlastnostmi. Existují dva základní typy medu: květový a medovicový. Podle toho, jakým způsobem se med získává, dělíme med na: vytáčený, vykapávaný a lisovaný. Také další včelí produkty jako propolis, pyl perga a mateří kašička mají mnohé léčebné vlastnosti.

Pyl perga a mateří kašička

Jedná se o květový pyl, který je zpracovávaný včelami, skladuje se v plástech a je zakonzervovaný medem, a to umožňuje jeho fermentaci. Včelaři ho kvůli jeho užitečným vlastnostem nazývají „chlebinou“. Obsahuje velké množství vitaminů, aminokyselin a enzymů a působí především antimikrobiálně. Mateří kašička je vyráběna včelami a je cenná pro své užitečné látky (aminokyseliny a bílkoviny). Je lehce vstřebatelná a svým složením se podobá krevní plazmě. Mateří kašičkou se živí včelí matky a to jim prodlužuje život.

Propolis

Propolis je vyráběn včelami z látek, které sbírají na různých rostlinách. Je složen z glykosidů, polysacharidů, tříslovin a pryskyřic a v minulosti se používal v medicíně. Propolis má silný antimikrobiální a antivirový účinek.

Co obsahuje med?

Med obsahuje vitaminy : B1, B2, B3, B5, B6, E, K, C a karoten. V medu najdeme také biogenní stimulátory, které obsahují životní činnost organismu. Podle výzkumných testů se v medu ještě nachází látky stimulující růst buněk. Dále med obsahuje například.fosfor, železo, hořčík, vápník, chlor, měď a síru.

Akátový med

Je velmi kvalitní a patří k nejlepším druhů, medu a má jemnou vůni a světlou barvu. Jeho další předností je jeho antimikrobiální účinek. Používá se především pro celkové posílení organismu, při potížích se spánkem, při onemocněních jater a ledvin nebo gastrointestinálního traktu.

Lipový med

Patří mezi velmi oblíbený druh medu především pro svou lipovou vůni, sladkou chuť a krásnou světle žlutou barvu. Lipový med se používá především při léčbě angíny, rýmy a laryngitidy, bronchitidy a průduškového astmatu. Léčebně také působí na hnisavé rány a popáleniny. Jeho předností jsou protizánětlivé a lehce projímavé účinky a podpora vykašlávání.

Polní med

Polní med má velkou barevnou škálu, může být například bezbarvý nebo oranžovožlutý. V případě, že v medu převládá bodlák má žlutou barvu a silné antimikrobiální účinky. Pokud v medu převládá čekanka, je zbarven více dohněda.

Tabákový a komonicový med

Tabákový med se získává z nektaru květů tabáku. Má tmavě hnědou barvu, hořkou chuť a vůni tabáku. Výživné a léčivé vlastnosti tabákového medu jsou ještě velmi málo prozkoumány. Komonicový med je velice chutný a má jantarovou barvu a připomíná vůni vanilky. Má lehce nahořklou chuť a vynikající výživné i léčivé vlastnosti.

Slunečnicový a vičencový med

Slunečnicový med velmi rychle krystalizuje a má slabou vůni, specifickou chuť a světle jantarovou nebo světle zlatavou barvu. Vičencový med je považován za jeden z nejhodnotnějších. Jeho předností je jemná příjemná vůni, výborná chuť. Po krystalizaci se mění na bílou hmotu s krémovým nádechem. Svou konzistencí připomíná sádlo.

Medovicový med

Jedná se o nasládlou tekutinu, která pochází z hmyzem přefiltrované šťávy rostlin. Obsahuje cukry a látky, které jsou vylučovány z listů a stébel některých rostlin (například dubu, javoru, borovice). Tato tekutina je včelami sbírána a zpracovávána na medovicový med. Tento med je svou konzistencí daleko hustší než květový a někdy má hořkou chuť, zvláštní vůni a má olivově zelené až tmavě hnědé zabarvení.

Jak bychom měli skladovat med?

Skladování medu je jednoduché a v důsledku dlouhodobého skladování dochází k postupnému houstnutí medu a med krystalizuje. Pokud chceme zkrystalizovaný med změnit na tekutý, dáme jej do vařící vody. Med bychom neměli zahřívat na prudkém ohni ani skladovat při vysoké vlhkosti. Při teplotě 60°C dochází ke zničení enzymů a med ztrácí cenné látky. Nejvhodnější je skladovat med ve skleněné nádobě a doporučuje se používat také sudy ze dřeva lípy, olše nebo osiky. Rozhodně bychom neměli skladovat med v nádobách ze železa, zinku nebo hliníku, protože by mohlo dojít k vytvoření jedovatých látek.

Vnitřní užití medu

Léčebná denní dávka medu závisí na typu onemocnění. U dospělých se zpravidla doporučuje 100 g a 30-50 g u dětí. Při dávkování medu se nemusí dodržovat striktní dávka, ale vyšší dávky podávané dlouhodobě spíše škodí. Med je antibakteriální a protizánětlivý prostředek a je nutné ho užívat v malých dávkách a co možná nejdéle se držet v ústech.

Jiné užití medu

Med lze také použít k lokálním koupelím, obkladům, kloktání nebo se užívá ve formě kapek a mastí. Med lze také použít k inhalacím, je však nutná dlouhodobá léčba. Nemusíme mít ani speciální inhaláto, postačí použít čajník do kterého nalijeme 50 ml vody. Jakmile začne voda vařit, pokličku čajníku sundáme a přidáme 1-2 čajové lžičky medu. Následně se vdechují páry nad trychtýřem, který je nasazen na hrdlo čajníku. Med se přidává do čajníku, jakmile začne voda vařit. V průběhu inhalace je nutné pravidelně dýchat. Proceduru bychom měli provádět 15-20 minut a je vhodné ji provádět navečer před usnutím.

Kdy med nepoužívat?

Med by neměli užívat vnitřně nemocní, kteří již musí omezit sacharidy a lidé, kteří trpí nesnášenlivostí medu. Inhalování medu se nedoporučuje při rozedmě plic, během astmatického záchvatu, při srdeční nedostatečnosti plicním srdci, myokarditidě, poškození srdečních chlopní, zvýšené teplotě a při častém krvácení v dýchacích cestách. Při inhalacích medu se v případě nesnášenlivosti medu objevuje těžký astmatický záchvat a dušnost. Alergie na med se může stanovit podrobně sestavenou anamnézou nebo pomocí kožních alergických testů.

Avitaminóza

Jedná se o stav, při kterém organismu chybí důležité vitaminy. Při nedostatku vitaminu A, známého pod názvem retinol, vzniká šeroslepost, kdy člověk vidí špatně za šera. Velké množství vitaminů A obsahuje vaječný žloutek, játra, ryby, máslo, mrkev, rajčata. Při nedostatku vitaminů B2 je člověk podrážděný, trpí nespavostí, bolestí svalů, suchými rty a depresemi. Dostatečné množství tohoto vitaminu najdeme v loupané pohance, mase, ledvinkách, játrech, kvasnicích a obilí. Nedostatek vitaminu B6 se nejčastěji objevuje u gravidních žen nebo v případě užívání některých léků. Velké množství tohoto vitaminu najdeme ve vaječném žloutku, kvasnicích, mase, játrech. V medu se nachází velké množství vitaminů, které potřebujeme pro plnohodnotné fungování organismu. Med spolu s různými plodinami může být cenným zdrojem důležitých látek a vitaminů, které podporují zdraví organismu.

Recept na bradavice

Bradavice jsou virové onemocnění a existuje několik typů bradavic: obecné a ploché. Obecný typ bradavic je drsný a vystupují 3-10 mm nad povrch kůže. Ploché bradavice jsou žlutohnědé nebo mají barvu normální kůže, mají hladší povrch a měří zhruba 0,5 až 3 mm. Na jejich odstranění můžeme vyzkoušet následující recept: vezmeme dva stroužky česneku a dvě čajové lžičky medu, česnek očistíme a nastrouháme nadrobno a přidáme med. Tuto hmotu naneseme na postižené místo a přelepíme náplastí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.