Kód pojišťovny

Akné je nemoc

Ilustrační obrázek

Akné je nejen zdravotní, ale hlavně kosmetický problém, který může postiženého člověka přivést až na pokraj zoufalství. Jedná se o zánětlivé onemocnění mazových žláz, vyskytující se na obličeji, zádech a dekoltu, nejčastěji v období puberty. Velmi mnoho lidí se ale s touto „vadou“ pere až do středního věku. Výjimkou nejsou ani pacienti po čtyřicítce.

Akné postihuje obojí pohlaví, ale u chlapců mívá intenzivnější průběh. Podle typu vyrážky nemoc rozdělujeme na povrchové a hloubkové formy, které nechávají na obličeji i jizvy. V období dospívání postihuje akné 80 až 100 procent lidí. Z toho přibližně 30 procent pacientů má poměrně těžký průběh onemocnění, který vyžaduje náročnější léčbu. U většiny lidí má akné fyziologickou podobu – jde o malé vyrážky či pupínky, které se mohou, ale nemusí zanítit. Objevují se na jakémkoli druhu pleti. Nejde zdaleka o patologické formy, které se vyskytují během dospívání. Ty se tvoří většinou ve středu obličeje, na zádech a na hrudníku. Obyčejná fyziologická akné se lokalizuje především na čele, bradě a v dolní části obličeje.

Proč nás trápí

Akné samo od sebe nezmizí. A leckdy zanechává jizvy, jejichž následky mohou být trvalé. I na běžné pubertální akné by se měl podívat specialista. U akné dvojnásob platí, že je důležité léčbu zahájit včas, když projevy nemoci nejsou ještě vážné. Jedině včas zahájená a důsledně vedená léčba zabrání rozvoji těžkého akné s následnými kosmeticky závažnými výsledky v podobě jizev.

Příčin nemoci je celá řada a často působí několik z nich současně, proto se akné může objevit i v dospělosti nebo přetrvávat mnoho let po skončení puberty. K nejdůležitějším faktorům patří některé pohlavní hormony, nadprodukce mazu, bakteriální vlivy, genetická dispozice, imunita nebo psychosomatické vlivy. Akné může vyvolávat i nevhodná kosmetika a některé potraviny.

Akné může být projevem neodhaleného, déle přetrvajícího zánětu krku, nosu, dásní nebo zkažených zubů. U žen ji mohou zhoršovat i gynekologické záněty a nepravidelná menstruace. V psychicky náročných situacích se akné výrazně zhoršuje. Stres totiž ovlivňuje mazovou žlázu, která produkuje, ale je též i cílem stresových hormonů.

Léčba

Při léčbě tohoto trápení záleží na celkovém stavu pokožky, ale i na věku, pohlaví a celkovém životním stylu. Zpočátku kožní lékař předepíše léky pro zevní aplikaci. Pokud se ale jedná o těžší formy akné, které jsou doprovázeny vznikem drobných i větších hnisavých ložisek a mohou zanechávat jizvy, pak je třeba začít s celkovou léčbou.

Obvykle se používají kombinace lokálních antibiotik s dalšími léky, například erytromycin nebo klindamycin se zinkem. Léčbu mohou doplnit imunomodulační vakcíny ve formě tablet. Ty obsahují neškodné části bakterií, které jsou častými původci kožních infekcí, a tak stimulují imunitu organismu k větší aktivitě. Terapie je vždy dlouhodobá a musí probíhat kontinuálně, bez pauz.

Pokud místní léčba nezabere, je u těžších forem akné na místě použít zmíněnou celkovou léčbu. Podávají se antibiotika, nejčastěji ze skupiny tetracyklinů. Ta se užívají po dobu několika měsíců, aby snížily počet mikrobů na kůži a zmírnily zánětlivý proces. Pro ženy může být řešením kombinovaná hormonální antikoncepce s antiandrogenním účinkem. Ta dokáže tlumit mužské hormony androgeny, které zvyšují sekreci kožního mazu. Není však vhodná pro každou ženu. Jednak se její účinek projeví až po dvou až třech měsících, ale především je nezbytné, aby před předepsáním těchto léků žena absolvovala vyšetření u svého gynekologa. Pilulky nejsou vhodné pro ženy kuřačky, nad 35 let, obézní ženy a také ty, u kterých je větší riziko vzniku krevních sraženin v cévách.

Poslední možností léčby je nasazení retinoidů, což je skupina látek odvozených od vitaminu A. Tabletová léčba retinoidy je však vhodná jen u těžších forem akné. Výsledky této léčby bývají velmi dobré, avšak často ji provázejí nežádoucí účinky, proto je na místě předem provést několik vyšetření.

Je možné, že absolvujete krevní testy, protože tyto léky mohou zvyšovat hodnoty jaterních enzymů, při vyšších dávkách také dochází ke změnám metabolismu krevních lipidů (cholesterol a triglyceridy) a hladiny krevního cukru. Ženy proto při tabletové léčbě nesmějí otěhotnět pro riziko vzniku vývojových vad plodu. Bez toho, aniž by váš kožní lékař věděl, že užíváte antikoncepci nebo máte nitroděložní tělísko, vám tyto léky nepředepíše. Otěhotnět by žena neměla ani půl roku po skončení léčby.

Stejně tak si lékař zjistí, zdali neužíváte psychiatrem předepsané léky včetně antidepresiv, nebo se u vás v minulosti neobjevilo sebevražedné chování, deprese či psychózy. Užívání retinoidů by totiž mohlo váš psychický stav zhoršit, proto je na místě konzultace s psychiatrem. Léčbu provází také suchost sliznic, zejména rtů a očí. Může se také stát, že budete mít velmi suchou a extrémně citlivou pokožku, proto je vhodné volit hypoalergenní kosmetiku a vyhýbat se dráždivým kosmetickým procedurám, jako je depilace, laserové ošetření nebo chemický peeling. Během léčby je také pokožka citlivější vůči slunečnímu záření, použití krému s vysokým ochranným faktorem by mělo být samozřejmostí.

Potravinová alergie a pleť

Pokud dermatolog usoudí, že za kožními potížemi se může schovávat potravinová intolerance, tedy stav, kdy si tělo neumí poradit s nějakou složkou potravy. Tělo reaguje různě. Od migrény, přes otoky, únavu nebo právě akné. Samotné vyšetření je velmi jednoduché – stačí odběr krve ze žíly. Pokud test ukáže výsledky, které indikují zvýšenou úroveň protilátek na určitou potravinu, lékař doporučí vzdát se konkrétní potraviny nejméně na tři měsíce. Test zkontroluje celkem 221 potravin. Mezi nimi jsou obilniny, různé druhy ořechů, masa a ryb, zelenina a ovoce, čaj, kvasnice a různá koření.

Komedogenicita

Tento termín vyjadřuje schopnost přípravku vyvolat zánět kůže podobný akné. To znamená, že při jejich používání dochází k hromadění odumřelých buněk v pórech a jejich ucpávání. Většina kosmetických přípravků je dnes testována a jejich komedogenicita je nízká. Většinou se na vzniku kosmetického akné nepodílí jen samotný kosmetický přípravek. Projevuje se vrozený sklon k akné, zvýšené pocení, například v létě, nadměrná tvorba mazu a zvýšené ochlupení. Rostlinné oleje do 25 % koncentrace akné nezpůsobují. Výrazný komedogenní efekt má butylstearát, kyselina stearová, laurylalkohol. Zanícené pupínky na obličeji však může mít na svědomí i infekce pomnožená v nesprávně skladované a používané kosmetice. Vyhýbejte se zkoušení kosmetického výrobku z otevřeného balení na pultě v obchodě. Zde je nesprávně skladován, zpravidla mikrobiálně znečištěn a může vás podráždit.

Odstranění jizev

V lékárnách můžete zakoupit velké množství přípravků, které zaručují, že vás zbaví jizev. Jenže tak jednoduché to není. Některé tyto produkty sice dokáží jizvy zjemnit nebo „vybělit“, ale natrvalo vás jich v žádném případě nezbaví.

Chemický peeling je založen na principu aplikace především velmi jemné kyseliny glykolové (přírodní látka získaná z cukrové třtiny) v různých koncentracích na postižená místa. Působením látky dojde k rozvolnění povrchové vrstvy kůže, která se následně začne olupovat a pak samozřejmě obnovovat. Mnohem účinnější je hloubkový chemický peeling, při kterém je využíván takzvaný Jessnerův roztok namíchaný z rezorcinu, kyseliny mléčné a kyseliny salicylové. Po aplikaci chemického peelingu se na ošetřených místech objeví začervenání, otoky a stroupky, které zmizí do 14 dnů. Chemické peelingy je nutno provádět zhruba pětkrát, a to vždy po týdnu až dvou.

K odstranění jemnějších a ne tak hlubokých jizev po akné se využívá i dermabraze, což je vlastně mechanické zbrušování povrchu pokožky. Existuje také diamantová nebo krystalická mikrodermabraze. Přístroj pokryje pokožku diamantovými krystalky nebo mikrokrystalky oxidu hlinitého, které jemně obrušují jizvičky. Zároveň je spuštěn i odsávací systém, který na ošetřovaném místě vytvoří vakuum, jehož působením dochází ke zlepšení lymfatické drenáže obličeje k potlačení následných otoků.

Jednoznačně nejlepších výsledků při léčbě akné lze dosáhnout laserem. Tento zákrok je ambulantní a není ani výrazně bolestivý. Jen na citlivých místech obličeje můžete cítit drobné štípání. Zákrok trvá zhruba dvacet minut. Ošetření laserem má většinou výborný efekt, ale na základě vyšetření lékařem a zhodnocení nálezu je vhodné opakovat je ještě jednou nebo dvakrát.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.