Kód pojišťovny

Blahodárné jablko

Ilustrační obrázek

Jabloň pochází pravděpodobně ze Sýrie, odkud se rozšířila do Řecka a do dalších zemí Evropy. Pro naše předky mělo toto ovoce velký význam, využívalo se nejen v tradiční kuchyni, v léčitelství, ale také v posvátné symbolice, v mytologii, dokonce i v lidové magii. Používalo se například při milostných věštbách. Děvčata si dávala na Silvestra jablka pod polštář, protože věřila, že o půlnoci uvidí ve snu tvář svého nastávajícího muže.

Dnes si jablka ceníme hlavně pro jeho blahodárný účinek na zdraví. Jsou neoddělitelnou součástí racionální výživy a redukčních diet. Organismus nezatěžují zbytečnými kilojouly, obsahují až osmdesát procent vody a množství cenných látek. Japonští vědci dokonce doporučují lidem, kteří trpí depresí či stresem, loupat jablka. Uklidní se, a když slupky z tohoto ovoce snědí, obohatí své tělo o látky, které prospívají duševní pohodě.

Co najdeme v jablku?

Výraznou chuť jablek způsobuje směs ovocných kyselin – listové, jablečné, citronové, octové a mnoha dalších. Najdete v nich pektin i celulózu, která je zdravou balastní látkou.

Snižuje hadinu cholesterolu a cukru v krvi. Fenolové sloučeniny zpevňují stěny cév, snižují jejich křehkost, podporují vstřebávání vitaminu C. Toto ovoce je bohaté na soli draslíku a tanin. Působí močopudně a omezuje tvorbu kyseliny močové. Jablka, hlavně jejich slupka, obsahují také železo, vápník, hořčík a fosfor. Najdete v nich i B komplex, vitaminy A, C, G, E, K a další látky.

Proti chřipce

Jablka dodávají vitamin C, a proto jsou vynikajícím prostředkem na posilnění imunitního systému. Ten potom lépe odolá podzimnímu útoku virů. Vědecké výzkumy potvrdily, že lidé, kteří pravidelně každý den jedí jablka, trpí infekcemi horních cest dýchacích jen zřídka. Pokud přece jen nachlazení podlehnete, můžete pomocí jablečné šťávy jeho průběh zmírnit. Zní to neuvěřitelně, ale kloktáním jablečné šťávy zmírňujete bolest v krku, protože kyseliny obsažené v jablku mají antibakteriální účinek.

Hladina cholesterolu

Jablka nás také chrání před infarktem. Obsahují totiž velké množství sekundárních rostlinných látek, jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Vysoká hladina cholesterolu znamená velké riziko při onemocněních krevního oběhu a srdce. Jablka jsou v této souvislosti ideální potravinou, protože obsahují pektin, který v žaludku váže tuky i cholesterol a pomáhá je snadněji vylučovat. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, snižuje se zatížení organismu a krevní tlak. Už dvě sklenice jablečné šťávy denně posilní organismus. Navíc jablko obsahuje i vitaminy E, C a A, které ochraňují srdce a tepny.

Jablka se často dávají do souvislosti s prevencí nádorových onemocnění a mrtvice. Obsahují antioxidanty, které snižují riziko onemocnění rakovinou. Podle výzkumů tvorbu rakovinných buněk omezují právě látky obsažené v jablečné šťávě.

Jablkem proti kilogramům

Ovoce obsahuje málo kilojoulů, ale zároveň dokáže lidské tělo zásobit dostatečným množstvím energie. Při redukční dietě se tak vyhnete náhlé únavě nebo vyčerpání a poruchám koncentrace. Jablka vás navíc zasytí, protože obsahují celulózu a pektin. Pektin v žaludku zvětšuje svůj objem a vyvolává tak pocit nasycení. Draslík zase působí na tělo močopudně. Jablko je sladké, a proto zmírňuje chuť na sladké, která nás během diety často pronásleduje. Díky bohatému obsahu minerálů, stopových prvků a jiných látek má tělo i během diety všechny životně důležité látky.
Pektin povzbuzuje činnost střev a napomáhá jejich pravidelnému vyprazdňování. Hlavně odrůdy, které mají kyselou chuť, činnost střev podporují.  Jablka nám pomohou i v případě, trápí-li nás průjem – v tomto případě se doporučuje jíst ovoce nastrouhané. Jablka navíc obsahují kyseliny, které zabraňují usídlování škodlivých bakterií ve střevech. Jeden den, během kterého jíte jen jablka a pijete jablečnou šťávu, pomáhá vyčistit organismus.

Jablka a spánek

Mnoho z nás si stěžuje na problémy se spánkem, ženy dokonce dvakrát častěji než muži. Míváme problém večer usnout, v noci se budíme. Častou příčinou bývá stres, který sice jablka nedokážou odstranit, ale dva decilitry šťávy nebo jedno jablko před spánkem může náš problém eliminovat. Častou příčinou nočního nebo brzkého ranního probouzení je pokles hladiny krevního cukru. Díky ovocnému cukru zůstává obsah cukru v krvi konstantní. Vitaminy skupiny B  a hořčík mají uklidňující účinek na nervy a pomáhají tak usnout.

Ten, kdo se nedokáže probudit bez pravidelné dávky kofeinu, může vyzkoušet sílu jablek. Stačí hned ráno sníst kousek tohoto ovoce. Účinné látky, především sacharidy, dodají organismu při snížené hladině cukru potřebnou svěžest. Tento efekt zvyšuje přítomnost vitaminu C. Během ranních nevolností by měly svůj den začínat jablkem i těhotné ženy. Hladina cukru se rychle zvýší a přispěje k odstranění nevolnosti.

Pojídání čerstvých jablek má uklidňující účinek na celou nervovou soustavu. Je to především díky vitaminům skupiny B, hořčíku, fosforu a některým sekundárním látkám. Sladká chuť má vliv na snížení duševního napětí, důkladné rozžvýkání dužiny uvolňuje svaly ve tváři a přispívá k odstranění křečí.

Místo cigarety

Zbavit se závislosti na nikotinu je pro mnohé kuřáky nadlidský výkon. Kromě jiných zdravotních problémů mají kuřáci problémy s okysličováním těla, a to hlavně při větší tělesné námaze. Proto často trpí bolestmi hlavy, únavou a pocity nevolnosti. Jablko obsahuje vitamin C, který střevům ulehčuje vstřebávání železa, a tak může přispět k tomu, že jsou červené krvinky lépe zásobené kyslíkem. Kuřáci však často jablka nejedí, protože jim nechutnají. Sliznice jejich střev vinou častého kouření totiž obsahuje nikotin. Ovocné kyseliny, které jablko obsahuje, nikotin aktivují a vylučují. Zajímavé je zjištění, že právě proto vnímá kuřák nikotin jako něco nevhodného. Pojídání jablek u něj vyvolává nepříjemné pocity. Tento účinek se dá využít, když se kuřák rozhodne pro odvykací kúru.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.