Kód pojišťovny

Nemoci jater

Ilustrační obrázek

Největší žláza lidského těla je i největším orgánem břišní dutiny. Játra jsou hlavním centrem látkové přeměny živin, základní filtrační stanicí a chemickou továrnou, kde jsou všechny cizí látky zpracovávány a upravovány na látky tělu vlastní. Jejich fungování hodně závisí na tom, jak se k nim chováme – jestli jim svou životosprávou pomáháme nebo jim jejich práci naopak ztěžujeme.

Vážné ohrožení na životě hrozí tehdy, jsou-li játra zničena ze tří čtvrtin. I když jsou poškozena velmi těžce, mají jejich buňky obrovskou schopnost regenerace. Játra se tedy mohou znovu obnovit – ovšem pouze pod podmínkou, že bude odstraněna příčina poškození.

O játrech dosud spoustu věcí nevíme. Například, že mají přes 500 různých funkcí, z nichž je nejméně 22 pro život zcela nezbytných. Nebo že u dospělého člověka váží až 1,6 kg. Kapacita zdravých jater není většinou zcela využita, což může z určitého úhlu představovat značnou nevýhodu. Vše, co projde žaludkem, jde totiž do jater. Díky tomu jsou mnohé léky inaktivovány již při prvním průchodu játry a jejich účinnost je tak snížena. Právě tato funkce s sebou nese riziko, že při některých otravách, agresivní terapii či alkoholismu jsou játra prvním orgánem, který je nejvíce ohrožen.

Játra tedy zajišťují detoxikaci. Mají na starosti vytváření žluči se žlučovými kyselinami (nezbytné pro trávení tuků), vytváření důležitých bílkovin, jakož i látek zabezpečujících správnou krevní srážlivost. Pomáhají při zajišťování látek pomáhajících při obranyschopnosti organismu.

Játrům škodí…

Velkým nebezpečím pro játra jsou tzv. xenobiotika, tedy látky, které se do organismu dostávají zvenčí, zejména přes trávicí trakt. Sem patří různé konzervanty, alkohol, éčka, dochucovadla, barviva a jiné přídatné složky v potravinách. Patří sem i látky vstupující přes pokožku – kosmetické přípravky, sprchové gely, čisticí prostředky, antiperspiranty nebo léčiva aplikovaná přes kůži. Dnes je známo přibližně 1000 léků, které mohou poškodit játra. Mezi nejčastěji používané patří prostředky proti bolesti a zánětu, antibiotika, anabolika nebo hormony.

Rizikovými faktory pro poškození jater léky jsou např. jejich předchozí onemocnění, vyšší věk, ženské pohlaví, kombinace léčiv.
Chceme-li se vyhnout onemocnění jater, stačí dodržovat zdravý jídelníček s nízkým obsahem tuků, alkoholu a cukrů. Na místě je rovněž omezení spotřeby kávy. Játrům rovněž velice prospěje, pokud se vyhneme silně kořeněným jídlům. Na činnost jater totiž kladou zvýšené nároky jako příliš mastná strava.

Játrům prospívá…

Našim játrům prospívají vitaminy řady B a podobné látky. Např. cholin či inositol pomáhají k udržení normální činnosti jater a k jejich ochraně před vlivy prostředí. Extrakt z ostropestřce mariánského se používá jako prevence před ztučněním jater a při zdravotních potížích vzniklých následkem zánětu jater.

Játra ideálně podpoříme dostatkem živin, okysličenou krví (díky pohybu) a zeleninou zakapanou kvalitním zkvašeným octem. Výborné je také kysané zelí. Na játra má výborný vliv zastudena lisovaný olivový olej bez chemických rozpouštědel. Je do dobrý stimulující prostředek na játra, především v případech žlučníkových kamenů a všech dalších příznaků přetížení jater.

Co ještě povzbuzuje játra?  Ovoce – zejména citrony, pomeranče nebo hroznové víno – stimulují játra, zmírňují jejich překrvení a pročišťují je. Ze zeleniny játrům prospívají zejména artyčoky, řepa, chřest, celer. K přirozené rehabilitaci a léčbě poškozených jater přispívá i med.

Alkohol a spol.

Slovem, které je ve spojitosti s játry vyslovováno nejčastěji, je alkohol. Alkohol je v játrech přeměňován a oxiduje se na acetaldehyd. Za hodinu spálíme přibližně jeden gram čistého alkoholu na kilogram hmotnosti. Vstřebávání alkoholu je mnohem rychlejší než jeho odbourávání.

Působením alkoholu dochází k řadě změn: vznikají například poruchy látkové přeměny cukrů, tuků a kyseliny močové. Tím dochází ke zvýšenému ukládání tuků v játrech a k poškozování jaterních buněk. V počátečním stadiu poškození, které se nazývá steatóza, játra pouze ztuční. Hromadí se v nich tukové kapénky, což má za následek zvětšení jater. Toto stadium je vratné v plné formě – za předpokladu, že postižený přestane konzumovat alkoholické nápoje.

Dalším stupněm je alkoholická hepatitida, při níž dochází ke zvýšenému odumírání  alkoholem poškozených buněk. Uzdravení je možné, ovšem za naprosté abstinence nemocného a ne zcela bez následků (v játrech zůstává větší množství vaziva). Při třetím stadiu se již jedná i nevratný proces – přeměnu funkční jaterní tkáně v nefunkční vazivo. Výsledkem zůstává tvrdý, nefunkční a vlastně selhávající orgán.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.