Kód pojišťovny

Krásné nohy

Ilustrační obrázek

Ženy, která z nás by si nechtěla mít krásné nohy?

Téměř každá druhá žena se trápí nepěknými metličkami nebo mikrovarixy. Nejedná se pouze o problém estetický, ale metličky mohou také signalizovat, že žilní stěny již nejsou tak pružné a ztrácejí svou elasticitu, což může následně vést ke vzniku křečových žil nebo žilní nedostatečnosti.

Zbytečně neotálejte

Jestliže se na vašich nohách již objevily metličky v podobě nafialovělých žilek nebo vypadají jako provazy či drobné pavučiny, máte několik možností, jak se jich zbavit. I když se převážně jedná o kosmetický problém, doporučuje se v rámci komplexního přístupu provést vyšetření cévního systému.

Kde hledat příčinu?

Převážně můžeme tento problém přičíst dědičným dispozicím, nadváze, sedavému způsobu života, hormonální dysbalanci nebo také užívání hormonální antikoncepce. Těm, kteří trpí metličkami se příliš nedoporučuje intenzivní slunění, protože záření poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Následně dochází  ke ztenčení cévní stěny a rozšíření cévního průsvitu. Metličkami je z velké části ohrožena ženská populace, u mužů je výskyt ojedinělý.

Křečové žíly a metličky se tvoří během celého života a mohou se začít objevovat takřka kdykoli. Nejvíce však vznikají v období dospívání a v začátcích užívání hormonální antikoncepce. Další rizikové období je období po porodu a v klimakteriu.

Použití laseru nebo sklerotizace

Mezi nejčastěji používané metody při odstraňování metliček patří laser nebo sklerotizace. Laser je vhodnější použít na drobnější metličky a v případě sklerotizace se do metliček vstřikuje roztok, který podráždí a slepí vnitřní stranu cévy. Laserové paprsky se dostávají až do cévy, aniž by došlo k porušení kůže. Dojde k odbourání hemoglobinu a tím se navždy naruší celá céva, která se pak uzavře. Následně se na jeden až dva týdny aplikuje trvalý tlakový obvaz, aby došlo k zamezení opětovného průtoku krve. Sklerotizaci je vhodné podstoupit v podzimních a zimních měsících.

Komplikace křečových žil

U většiny postižených křečovými žilami nedochází k rozvoji komplikací, ta se vyvíjejí pouze výjimečně. Většinou se komplikace vyskytují u jedinců s hypertenzí v rozšířených žilách a následně dochází ke změnám v malých žilkách v blízkosti kůže. Ke komplikacím dochází zpravidla až několik let po vytvoření prvních varixů. V rámci komplikací se nejčastěji setkáváme s: zánětem povrchových žil, otoky kotníků a bérců, kožními změnami nad žílami, ekzémy, bércovými vředy, krvácením z křečových žil (zcela výjimečně).

Typy křečových žil

Rozeznáváme kmenové varixy (velká a malá skrytá žíla), varixy bočních větší (větve velké a malé skryté žíly) a mikrovarixy  (drobné žilky o průměru 1-3 mm).

Konzervativní léčba

V rámci možných terapií přichází v úvahu tzv. konzervativní léčba, kdy se uplatňují kompresivní bandáže, masti, venotonika. Tento způsob léčby napomáhá k odstraňování příznaků a působí preventivně proti jejich zhoršení. Nejedná se však o léčebný efekt ve smyslu odstranění křečových žil, ale na druhou stranu dochází k úlevě od příznaků onemocnění a  oddaluje se nebo zabraňuje  vzniku případných komplikací.

Radikální léčba

V rámci radikální léčby se nejčastěji uplatňuje odstranění všech viditelných a zejména postižených úseků povrchových žil. Podstatou je klasickým nebo mini invazivním způsobem provedený operativní zákrok, který je doplněný flebotomií nebo sklerotizací. Po více než 100 let se prováděl chirurgický podvaz v oblasti třísel nebo podkolenní s nebo bez odstranění povrchové žíly. V posledních letech se více uplatňuje nitrožilní termální ošetření nebo laser a radiofrekvence. Dále se objevují stále nové techniky propojené s párou nebo biologickým lepidlem. Pomocí nitrožilního tepelného poškození dochází k zahřátí žilní stěny a následně k přeměně žíly ve vazivový pruh. Jejich hlavní předností je podstatně kratší doba rekonvalescence, pozitivní kosmetické výsledky  a také výrazně menší výskyt pooperačních komplikací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.