Kód pojišťovny

Co s rýmou a ucpaným nosem?

Ilustrační obrázek

S blížící se zimou vzrůstá riziko nachlazení a chřipek, což sice není nijak zvlášť nebezpečné, ale nepříjemné určitě. Při bolestech v krku a rýmě jsme se pravděpodobně nakazili jedním z několika stověk virů, které způsobují běžné nachlazení. Mezi těmito viry nejvíce převažují rinoviry a coronaviry napadající tkáně nebo sliznice, které pokrývají horní cesty dýchací.

Tento typ virů se šíří velice rychle a nachází se ve vzduchu. K přenosu může dojít během cestování v dopravním prostředku nebo při kontaktu s větším množstvím osob. Především v případě oslabené imunity nebo únavy jsem k nachlazení daleko více náchylnější.

I rýma dokáže potrápit

Pokud je rýma intenzivní může nás pěkně potrápit a znepříjemnit život. Rýma se většinou vyskytuje jako součást zánětu horních cest dýchacích, samostatně se vyskytuje jen výjimečně. Mezi nejčastější příznaky patří zvýšená teplota, ucpaný nos a současně sekrece z nosu. Onemocnění je virového původu a cílem léčení je zabránit komplikacím. Doporučuje se zvýšit přísun vitaminů C, antipyretika na snížení teploty, prostředky na odkašlávání. V případě malých dětí je důležité dbát na to, aby dostatečně smrkaly,  protože by je mohl postihnout zánět středního ucha.

Prevence nachlazení

V případě nachlazení bychom měli zamezit šíření infekce do okolí a alespoň první dny bychom se měli pořádně vyležet. Dále je nutné dbát na dostatečnou hygienu rukou. Nedotýkáme s špinavýma rukama ani obličeje. Oblékáme se dostatečně s ohledem na počasí a snažíme se posilovat imunitu pomocí přírodních prostředků.

Škrábání v krku

Mezi častý příznak nachlazení patří škrábání v krku, které vzniká v důsledku virové a bakteriální infekce. Na bolesti v krku zabírají například různé pastilky, které můžeme volně zakoupit v lékárně, vitamin C, česnek nebo zázvor. Použít také můžeme různá kloktadla.

Kašel

Kašel je nepříjemný jak pro postiženého, tak pro jeho blízké okolí. Příčinou kašle je nachlazení nebo chřipka a také infekce horních cest dýchacích, které způsobují otok a podráždění sliznice spojené s tvorbou hlenu. Kašel může být vlhký (produktivní) nebo suchý (dráždivý). Při nachlazení se nejčastěji jedná o vlhký kašel.

Podpora imunitního systému

V zimních měsících bychom se měli snažit bojovat proti nachlazení zvýšenou konzumací vitaminů a minerálů. Na trhu existuje celá řada potravinových doplňků. V případě ucpaného nosu a na celkové posílení organismu se doporučuje slepičí nebo kuřecí polévka. Mezi doporučovanou zeleninu, která má blahodárné léčebné účinky patří cibule.

Domácí lékárna

Při nachlazení se doporučuje horká lázeň nohou, při které můžeme popíjet horký lipový čaj oslazený medem. Proti rýmě můžeme vyzkoušet použití pár kapek čerstvé citrónové šťávy do nosu nebo naneseme na smotek vaty čerstvě vylisovanou šťávu z cibule. Při bolestech v krku je vhodné jíst citron. Kousky citronu podržíme v ústech a cucáme.

Při prvních signálech nachlazení sáhněte po česneku, který má silné antivirové a antibakteriální vlastnosti. Při zánětech horních cest dýchacích dobře zabírá čaj ze lněného semena, který připravíme ze dvou lžiček rozdrceného semena, které večer zalijeme asi v ¼ litru studené vody. Před konzumací nápoj druhý den nápoj mírně přihřejeme.

Pozor na chřipku

Chřipka patří mezi infekční onemocnění, které je způsobeno viry. Má charakteristický rychlý nástup nemoci, kdy nás může překvapit během několika hodin. Mezi typické příznaky chřipky patří bolest hlavy, únava, celková slabost a vysoká horečka. Chřipku léčíme převážně klidovým režimem a podáváme léky na snížení horečky. Dbáme na zvýšený příjem tekutin a při těžším průběhu jsou podávána  antivirotika.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.