Kód pojišťovny

Péče o pleť v zimních měsících

Ilustrační obrázek

Zima patří k měsícům, kdy naše pokožka dostane doslova pořádně zabrat. Jednak je více mrazu a tan z pochopitelných důvodů není pro naši pleť ideální, ale na naši pokožku působí nepříznivě také přechody ze zimy do tepla. Dalším problémem může být suchý vzduch, který je ve většině vytápěných a klimatizovaných prostorech takřka samozřejmostí.

Nezapomeňte na vodu

Jestliže chceme předejít vysušení pokožky, měli bychom kromě jiného dbát na pravidelný pitný režim, když v zimě míváme daleko menší pocit žízně, než tomu je v jiných měsících. Také bychom se měli snažit pobývat v prostředí, kde je dostatečná vlhkost vzduchu. Doporučuje se domů pořídit zvlhčovač vzduchu nebo dát alespoň na topení nádobky s vodou. Dále se doporučuje používat na pokožku přípravky, které nevysušují pokožku.

Kosmetika v zimě

V zimních měsících se doporučuje používat naprosto jiné kosmetické přípravky než v létě. V zimě bychom měli naopak pleť chránit před vysušením a dalšími vlivy. Je vhodné aplikovat mastnější krémy, které pokožku vyživují a ochraňují před prudkými teplotními výkyvy, popraskáním žilek podobně. Změněným podmínkám bychom měli také přizpůsobit náš make -up.

Základem je odličování a pravidelnost

Pokud chceme mít hezkou pleť co nejdéle, musíme se o ni pravidelně starat. Základem je pravidelné odličování navečer pomocí pleťového mléka a odličovací vody. Také je vhodné provést šetrný peeling pomocí masky nebo krému. Jestliže používáme hydratační masky, měli bychom používat výživné krémy s omezenou hydratační funkcí. Celkovou péči můžeme také doplnit použitím vhodného séra.

UV filtry v zimě

I když se domníváme, že v zimě sluníčko příliš nesvítí, UV záření je zde stále. Je proto vhodné používat krém s UV filtrem zejména, když jsme na horách. Na horách se slunce odráží od sněhu, a především na začátku jara už je sluníčko velmi silné a jeho účinek může být intenzivní.

Pokožka celého těla

Musíme mít na paměti, že v zimě netrpí pouze pokožka obličeje, ale také další části těla. Ty tam jsou doby, kdy bylo chození bez čepice moderní. V zimě trpí také pokožka rukou, a proto bychom měli ruce pravidelně mazat ochranným krémem. Stejná doporučení platí také pro zbytek těla a rty. Na rty používáme přírodní tyčinky nebo krém s obsahem kakaového nebo bambusového másla.

Suchá pleť

Pokud máme suchou pleť, může to být nedostatkem vitaminu A. Vitamin C spolu s vitaminem E pomáhají chránit pleť před vnějším poškozením a zmírňuje suchost pokožky a svědění. V případě suché a přecitlivělé pleti je potřeba organismu doplnit vitaminy ze skupiny B a kyselinu listovou. Dostatečné množství zinku v potravě napomáhá k léčbě suché pokožky a podílí se na posílení obranyschopnosti organismu. V boji proti suché pokožce se při léčbě vyrážek osvědčilo dostatečné množství omega 3 – mastných kyselin. Bohatým zdrojem jsou mořské ryby.

Šupinatá pleť

Pro zdravou pleť je nezbytný přísun vitaminů skupiny B. Nedostatek těchto vitaminů, zejména vitaminu B2 a biotinu se projevuje šupinatém a šedivěním kůže. Vhodné jsou také koupele s výtažky vitaminů skupiny B.

Když působí slunce

Naše kůže lépe odolává slunečnímu záření, jestliže ji zásobujeme karotenoidy, které působí jako antioxidanty a neutralizují volné radikály, vznikající UV zářením. Navíc poskytují pokožce zlatohnědé zbarvení. Kyselina paraaminobenzoová patří do skupiny vitaminů skupiny B. Jedinci s citlivou pokožkou, by neměli podceňovat používání ochranných krémů. Než se vydáme k moři (třeba i v zimě), měli bychom užívat alespoň jeden měsíc B komplex například ve formě Pangeinu a beta karoten.

Slunce v zimě

V současné době je módní jezdit v zimě na exotické dovolené. Sluníčko má určitě řadu předností, ale musí se jednat o rozumné opalování. V žádném případě nesmíme podceňovat kontrast mezi teplotou v ČR a u moře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.