Kód pojišťovny

Co je to potravinová intolerance?

Ilustrační obrázek

Potravinová intolerance se projevuje sníženou nebo dokonce nulovou schopností snášet a plnohodnotně strávit zkonzumovanou potravinu. Hlavní příčinou je s největší pravděpodobností deficit některého z trávicích enzymů. Dále může být potravinová intolerance ovlivněna stavem imunitního systému a vzájemnou spoluprácí s centrální nervovou soustavou. Imunitní systém funguje v součinnosti s celou nervovou soustavou a to jak volní, tak i nevolní. Na stav imunitního systému se také podílí stav naší psychiky a hladiny hormonů v organismu.

Vyvolané reakce

V porovnání s potravinovou alergií nevyvolává potravinová intolerance tak dynamické reakce jako potravinová alergie. Organismus může reagovat na nějakou potravinu až po uplynutí několika dní. Následně dochází v organismu tvorbě  protilátek v oblasti imunoglobulinu IgE a postupně se rozvíjí celá řada příznaků, které mohou dlouhodobě nepříznivým způsobem ovlivňovat stav našeho zdraví a psychické harmonie. Může se jednat například o zácpu, průjem, nadýmání, chronické bolesti břicha, kožní dermatózy, bolesti hlavy, únavu, změny pozornosti podobně.

Diagnostika

Rozdíl mezi pouhou nevolností a potravinovou intolerancí lze diagnostikovat pomocí krevních testů imunologických i neimunologických, dále se můžeme podrobit eliminační dietě, což znamená důsledně se vyhnout příslušné potravině z jídelníčku. Dále se provádějí střevní vyšetření nebo dechové zkoušky.

Vliv genetiky

Některé typy intolerance jsou geneticky dané, například určitá část evropské populace nemá schopnost štěpit mléčný cukr, protože chybí enzym laktáza. Trávicí enzymy jsou produkovány v různých orgánech a porucha v těchto orgánech může být jedním ze spouštěčů intolerance. V některých případech ani nemusí dojít k poruše tvorby, ale organismu chybí potřebné množství  inhibitorů, což jsou látky nezbytné k působení enzymů.

Správná výživa

Stále panuje celá řada dohadů a protichůdných názorů o tom, jaký způsob stravování je vhodný v rámci prevence potravinové intolerance. Pochopitelně existují takzvané velké potravinové zátěže – mléko, čokoláda, mouka, bílý cukr a mnoho lidí má pozitivní zkušenost, když vynechají například mouku a nahradí ji jinou obilovinou, dosáhli obrovskou úlevu. Lví podíl na zvýšeném výskytu potravinových intolerancí mají chemicky zpracované potraviny nebo nadužívání různých dochucovadel a chemických přísad.

Způsob stravování

Při jídle přetrvává celá řada špatných stravovacích návyků. Jíme příliš rychle a někdy i za pochodu, hltáme a potravu ani pořádně nerozmělníme. Přitom rozmělnění potravy je velice důležité, protože znamená zvětšení plochy na které mohou působit enzymy ze slin. Svou velkou roli hraje také úprava stravy. V případě, že konzumujeme pouze jídlo, které prošlo důslednou tepelnou úpravou, dostává organismus pouze anorganickou neživou stravu.

Organismu neprospívá ani strava, která je příliš koncentrovaná nebo suchá. V případě, že strava není dostatečně vyvážená, dochází následně k přetížení orgánů, které jsou zodpovědné za enzymatickou činnost. Psychika velmi výrazně ovlivňuje hladinu stresových hormonů, emoce a napětí. Významnou měrou nás ovlivňuje také prostředí, ve kterém se pohybujeme.

Vliv psychiky

Příčina vzniku potravinové intolerance je celá řada, a proto je obtížné je diagnostikovat následně léčit. Svou úlohu hraje celkové nastavení člověka. Tělesné pochody pak navenek projevují to, co se odehrává v nitru člověka. Tenké a tlusté střevo jsou podstatnými částmi trávicího traktu. Střevo tráví vjemy na hmotné úrovni, mozek na nehmotné. Tenké střevo zpracovává naše úzkosti a tlusté střevo je spojeno s poslední fází trávení. Zácpa může signalizovat potíže s dáváním a uvolněním.

Žaludek přijímá veškeré vjemy zvenčí a pokud má někdo agresivní žaludeční šťávy, říká se o něm, že je kyselý jako šťovík. Žaludeční choroby mohou znamenat přání vrátit se do bezkonfliktního dětství. Zcela jisté je nutné vědět, kterých potravin se intolerance týká, ale ještě důležitější je zjistit, proč vlastně vznikla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.