Kód pojišťovny

Máte potíže se žaludkem?

Ilustrační obrázek

Žaludek je dutý orgán, který má tvar písmene S a je umístěný v horní levé části břišní dutiny. Potrava do něj přichází jícnem a opouští jej dvanáctníkem. Sliznice žaludku se skládá z početného množství řas. Stěna žaludku je tvořena silnou svalovou vrstvou, která je z vnitřní plochy pokryta sliznicí. Hlavní funkcí žaludku je shromažďování a trávení potravy. Vše, co během konzumace jídla sníme, zadrží žaludek a zůstane to v něm do té doby, dokud nedojde k důkladnému promíchání žaludeční stěny. Žaludek vylučuje větší množství trávicích šťáv, které obsahují enzym pepsin. Ten pomáhá rozkládat bílkoviny na menší části, které se  postupně  rozkládají v dalších částech žaludku. Kromě pepsinu je v žaludku také kyselina chlorovodíková, která se tvoří v žlázkách žaludeční sliznice. Tato kyselina napomáhá při procesu trávení a ničí také větší množství mikroorganismů.

Sekrece žaludeční šťávy

Množství sekrece žaludečních šťáv v průběhu dne kolísá s ohledem na stres. Lidé, kteří jsou emočně labilní a snadno se rozčílí, žijí v neustálém napětí, mohou mít žaludeční vředy, které jsou zapříčiněny nadprodukcí žaludeční šťávy. Jakmile potrava vstoupí do žaludku, zůstává zde do té doby, dokud nedojde k dokonalému promíchání se žaludeční šťávou. Následně se potrava po malých částech vytlačuje do dvanáctníku. Mezi žaludkem a dvanáctníkem se nachází kruhovitý sval – pylorický svěrač. Ten se pravidelně uvolňuje a natrávená potrava  vstupuje do dvanáctníku. Potrava se posunuje dále tenkým střevem, rozkládá se trávícími enzymy a dojde ke vstřebávání využitelných složek.

Zažívací potíže

Zažívací potíže vznikají nejčastěji v důsledku konzumace velkého množství potravin v krátkém čase. Následně vzniká typická bolest v horní části břicha, která je doprovázena žaludeční nevolností. Bolest odeznívá do dvou hodin. V případě nadměrného překyselení žaludku nám může pomoci sklenice mléka nebo tableta zažívací sody nebo podobného přípravku. Někdy provází zažívací potíže pálení žáhy. Žaludeční neurózou trpí psychicky přetížení lidé, ale tyto potíže mohou potkat každého. Říká se, že když nás něco trápí nebo se nám nelíbí chování a projevy okolí, že se nám z toho „zvedá žaludek“. Žaludek je úzce spjat s naší psychikou a prožíváním okolních projevů.

Co jíst?

V případě potíží se žaludkem patří mezi doporučené potraviny například: celer, karotka, kyselé zelí a pórek. Čerstvě vylisovaná šťáva z kyselého zelí podporuje střevní mikroflóru. Lněná semínka nám mohou pomoci při regeneraci sliznice trávicího ústrojí. Pokud nás bolí žaludek nebo máme střevní potíže, může nám pomoci heřmánkový nebo mátový čaj. Vyhnout bychom se měli ostrým a  příliš kořeněným jídlům.

Termoterapie

Úlevu od bolesti přinese také přikládání nahřátých horkých ručníků na žaludek nebo termofor, či horké sáčky. Dojde k uvolnění křečí a snížení bolestivosti. Postižení by se také měli vyhýbat stresům a dbát na dostatečné množství a kvalitu spánku.

Máta peprná

Mezi nejstarší léčivé bylinky patří máta peprná, která bývá také součástí mnoha kupovaných léčebných směsí. Máta má silné posilující účinky, napomáhá při nechutenství a je vhodná při slabosti. Máta také posiluje organismus zevnitř, pomáhá při bolestech hlavy a zlepšuje stavy při nachlazení.

Zhoubné nádory žaludku

Rakovina žaludku se řadí k nejčastějším zhoubným nádorům a vyskytuje se častěji u mužů. V počátečním stadiu mohou potíže začít malým vředem nebo polypem a později dochází k narůstání útvaru do takové velikosti, že je bráněno průchody potravy žaludkem. Bolest žaludku může být podobná jako při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech a postižení se snaží své potíže zmírnit léky proti překyselení. Lidé nad padesát let by proto měli být v případě potíží obezřetní a v případě déletrvajících potíží vyhledat odborníka.

Vyšetření

Pro vyloučení rakoviny žaludku se provádí rentgenové vyšetření s použitím kontrastní látky nebo gastroskopie. V případě, že to stav dovoluje, provádí se v rámci základních léčebných opatření odstranění nádoru, a to buď celé části žaludku nebo jeho části.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.